Itt a várt döntés! Elmaradt Magyarország felminősítése

Megerősítette Magyarország "BB plusz" szintű - a befektetési ajánlású sávtól egy fokozattal elmaradó - devizaadós-osztályzatát pénteken a Fitch Ratings nemzetközi hitelminősítő. A besorolásra továbbra is a felminősítés valószínűségét jelző pozitív kilátás van érvényben.
MTI-Eco, 2015. november 20. péntek, 22:16
Fotó: Napi.hu

A Fitch a hosszú futamidejű szuverén forintadósság-állomány besorolását is megerősítette "BBB mínusz" szinten.

A nagy nemzetközi hitelminősítők idei adósosztályzat-felülvizsgálati menetrendjében Magyarország már nem szerepel. A három nagy hitelminősítő, a Fitch, a Moody's Investors Service és a Standard & Poor's egyaránt a befektetési ajánlású alapszinttől egy fokozattal elmaradó besorolással tartja nyilván a hosszú lejáratú magyar szuverén devizaadósságot. A Fitch és a Moody's ugyanakkor már pozitív, a Standard & Poor's egyelőre stabil kilátást tart érvényben Magyarország államadós-osztályzatára.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter pénteken délelőtt már azt közölte az M1-en, nem számít arra, hogy a Fitch Ratings felminősíti Magyarországot. Mivel a Fitch minősítése eleve pozitív kilátású, így érdemi változásra most nem lehet számítani. A miniszter szerint ugyanakkor Magyarország gazdasági teljesítménye már önmagában indokolná a minősítések javítását. Megjegyezte azt is, Magyarország most is befektetési célpont, az elmúlt hónapokban nagyon sok külföldi beruházás indult el.

Így látja a Nemzetgazdasági Minisztérium a Fitch lépését
A Fitch kiadott közleményében megállapította, hogy a magyar gazdaság bővülése tartós lesz a következő években. A növekedést támogatja, hogy várhatóan javulni fog a bankok működési környezete, ami lökést adhat a hitelezésnek. A belső fogyasztás élénkülését továbbra is elősegíti a munkahelyteremtés, az alacsony infláció, illetve a devizahitelek forintosítása és a banki elszámoltatás - írja az NGM közleményében.

A Fitch értékelése szerint a hasonló minősítésű országokhoz képest Magyarországon magasabb az egy főre jutó GDP. A költségvetési hiány egyre alacsonyabb lesz meglátásuk szerint, idén 2,3 százalék, jövőre 2,1 százalék lehet a deficit. Ezzel párhuzamosan az államadósság is csökkeni fog, 2017-ig 72 százalékra, 2022-ig 64 százalékra. Az önfinanszírozási programnak köszönhetően továbbra is javul az adósság szerkezete, így csökken a külföldiek aránya és a devizaarány is. A Fitch elemzői aláhúzták: a leminősítés veszélyének jelenleg nem látják érdemi valószínűségét.

2015-ben a Moody's és a Fitch is a felminősítés lehetőségére utaló pozitívra javította kilátását Magyarország tekintetében. A magyar gazdaság teljesítménye már rég indokolná a hitelminősítések javítását. Ezt támasztják alá a kötvényhozamok és az országkockázati mutató, az ötéves CDS-felár erőteljes csökkenése is. A piac szerint érdemben javult Magyarország nemzetközi megítélése, amit a hitelminősítők nemcsak a kilátásaikban, hanem a hitelbesorolás során se hagyhatnak figyelmen kívül - véli az NGM.

A magyar osztályzatok megerősítéséhez fűzött péntek esti londoni elemzésében a Fitch kiemelte, hogy a pozitív kilátású "BB plusz" devizaadós-besorolás is tükrözi a magyar gazdaság tavaly és idén mutatott erőteljes növekedési teljesítményét, valamint a 2011 óta rendre jelentős többletben záró folyómérleg-egyenleget, amely segítette a külső adósságkötelezettségek csökkentését.

A hitelminősítő szerint az államháztartási hiány fokozatos zsugorodása is elősegíti a hasonló besorolású szuverén adósokéhoz képest még mindig magas államadósság-ráta mérséklését. Mindemellett a bankszektor működési környezetének javulása várhatóan hozzájárul a banki hitelezés újjáéledéséhez.

A Fitch Ratings közölte: az idén 2,9 százalékos növekedést vár a magyar gazdaságban a tavalyi 3,7 százalékos GDP-bővülés után. A háztartási fogyasztást alátámasztja a nagy ütemű munkahelyteremtés, az alacsony infláció, és az, hogy a devizaalapú hitelállomány forintosítása könnyítette a háztartások pénzügyi terheit.

A hitelminősítő várakozása szerint a magyar gazdaság növekedési üteme 2016-ban - az EU-folyósítások markáns visszaesése miatt - 2,3 százalékra lassul, középtávon pedig 2 százalék körüli éves ütemekre áll be, ahogy a magánszektorbeli beruházások fokozatosan élénkülésnek indulnak.

A Fitch Ratings elemzőinek előrejelzése szerint az államháztartási hiány az idén a gyors GDP-növekedésből eredő magasabb adóbevételek révén a hazai össztermék 2,3 százalékára csökken a tavalyi 2,5 százalékos deficit után. Jövőre 2,1 százalékos, és középtávon is 2 százalékhoz közeli éves államháztartási hiányokat valószínűsítenek Magyarországon. Várakozása szerint ugyanis a várható adócsökkentések költségvetési hatásait ellensúlyozzák a javuló gazdasági kondíciók.

A Fitch előrejelzése szerint a GDP-arányos államadósság-ráta 2017-re fokozatos ütemben 72 százalékra, 2020-ig 64 százalékra csökken. Ehhez a prognózisához a hitelminősítő azt a feltételezését vette alapul, hogy a nominális GDP-növekedés évente 5 százalék körüli ütemű lesz, az államháztartás hiánya pedig 2 százalék környékén marad.

Az állampapír-állomány hazai tulajdonlási hányadának növelését célzó önfinanszírozási program várhatóan mérsékli Magyarország kitettségét a globális pénzügyi volatilitásnak - hangsúlyozzák a Fitch elemzői.

A folyómérleg-egyenleg többlete az idén eléri a GDP-érték 4,3 százalékát, és az előrejelzési távlat egészében is magas szinten marad, tükrözve a növekvő exportot, az alacsony nyersanyagárakat, a pénzügyi válság előttihez képest alacsonyabb hazai keresletet, valamint a csökkenő külső kamatfizetési kötelezettségeket.

A Fitch előrejelzése szerint a nettó külső adósságállomány 2017-ig 30 százalékra is csökkenhet, bár még ez is meghaladná a "BB" besorolási sávra jellemző mediánértéket. Felminősítéshez vezethet a gazdaságpolitika stabilabbá és kiszámíthatóbbá válása, az üzleti környezet javulása, és a külső adósságállomány folytatódó csökkenése.

A pozitív kilátás azt jelzi, hogy a Fitch nem számít olyan fejleményekre, amelyek érdemben növelnék a magyar adósosztályzat leminősítésének valószínűségét. Negatív hatást gyakorolna ugyanakkor a besorolásra a költségvetési alapállás lazulása, és/vagy egy olyan globális makro-pénzügyi sokk, amely súlyos recesszióhoz vagy magasabb pénzügyi kockázathoz vezetne - áll a hitelminősítő pénteki londoni elemzésében.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

nitro, 2015.11.23 20:36

@antisoros: "..utazd végig az országot nyíregyházától szentgotthárdig .."

Végig vonatoztam volna, de a nagy jóságban éppen most szűnnek meg vonalak.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

antisoros, 2015.11.23 12:16

@nitro: Hol látható ez a jó eredmény ezen a csóró országon?


..utazd végig az országot nyíregyházától szentgotthárdig ..
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

megfigyelt, 2015.11.23 12:06

@antonchigurs: A 2010-es kormányváltáskori 19 933 milliárdos adósság az egekbe ment a MANYUP- hatással jelenleg több mint 30 milliárd ft, és ezt kellene visszafizetni nem a GDP arányosságot.
A 2011-ben értekesített 30-éves futamidejű 7,875 % os kamatozású USD alapú deviza kötvényt lehet ,hogy nem mindenki tartja nagy üzletnek.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Abbe, 2015.11.23 11:06

@nitro: " Hol látható ez a jó eredmény ezen a csóró országon? "Kisvasút és stadion a kertvégibe valamint svájci iskoláztatás", ezeket leszámítva. "

Lehet, hogy az ezernevűn látszik:))
De az is lehet, hogy akkora vazallus lélekkel bír, hogy elhitte magáról ami jó a csutinak az jó neki is:))
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

nitro, 2015.11.23 09:58

@antisoros: "jó az "ocsó " ft ...pörög az export ...7 mrd a ker-i aktívum évente ..."
Hol látható ez a jó eredmény ezen a csóró országon? "Kisvasút és stadion a kertvégibe valamint svájci iskoláztatás", ezeket leszámítva.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html