A magyar szuverén osztályzati kilátás így már két hitelminősítőnél pozitív, a Fitch Ratings ugyanis szintén pozitív kilátással tartja érvényben a magyar államadós-besorolást. A hitelminősítő pénteki döntésével egyúttal a Magyar Nemzeti Bank besorolását is megerősítette és a hozzá rendelt kilátást szintén pozitívra javította.

A Moody's indoklásában kifejti: a következő években fennmaradhat az államadósság állományának csökkenő pályája. Ezt a feltételezést arra alapozza a hitelminősítő, hogy a kormány elkötelezett a költségvetési hiány kordában tartása és az elsődleges többlet fenntartása mellett, és már eddig is bizonyította elköteleződését. Szintén a csökkenő adósságpályát támogatja, hogy csökken a devizában fennálló adósság az állam adósságán belül, ezzel pedig a korábbiakhoz képest kevésbé lesz sérülékeny az árfolyammozgásokra a gazdaság.

A hitelminősítő úgy látja, hogy a magyar gazdaság kilátása javul, miután a külső sérülékenység jelentősen csökkent a háztartásokat és a bankszektort terhelő devizahitelek kivezetésének köszönhetően. Ennek révén a belső keresletet is javulhat.

A Moody's úgy véli, hogy a - főleg a bankszektort érintő - nagyobb szabályozási stabilitás segítheti a banki hitelezés fellendítését és javíthatja a gazdasági növekedési kilátásokat.

A csökkenő államadósság fennmarad

A hitelminősítő várakozásai szerint az államadósság a GDP 74,3 százalékára csökken idén, majd jövőre 73 százalékig megy le. A Moody's megítélése szerint ez a pálya a múltban látottaknál erőteljesebb, mert a magyar kormány demonstrálta az elszántságát és képességét arra, hogy a költségvetési hiányt 3 százalék alatt, az elsődleges többletet pedig a 2012-es szinten tartsa.

Idén a vártnál magasabb adóbevételek a várt 2,4 GDP-arányos cél alá vihetik a költségvetési hiányt. A 2016-os költségvetési hiánycél 2 százalékot a hitelminősítő elemzői elérhetőnek tartják. Az elsődleges egyenleg többlete a GDP 1 százaléka felett marad, ami biztosítja a csökkenő trendet - olvasható az indoklásban.

Az is meggyőző a hitelminősítő számára, hogy az államadósság szerkezete kevésbé sérülékeny az árfolyamváltozásokkal szemben, miután a 2011-es 50 százalék körüli devizában denominált adósság aránya 34 százalék körülire csökkent. A Moody's várakozásai szerint a devizaadósság részaránya a következő évben tovább csökken, vélhetően 30 százalék körüli szintre, vagy ez alá a kormány és a jegybank azon törekvései következtében, melynek során az adósságot forintban újítják meg, illetve annak köszönhetően, hogy mind a bankszektort, mind a lakossági befektetőket a forintkötvények vásárlására ösztönzik. A Moody's megjegyzi, hogy a 30, vagy ez alatti devizában denominált adósságrészarány alacsonyabb lenne, mint sok más "Baa" besorolású feltörekvőpiaci gazdaság esetében. A hitelminősítő azt is pozitívan értékelte, hogy a korábbiakkal ellentétben az utóbbi idők feltörekvőpiaci turbulenciái során bekövetkezett árfolyamkilengések nem érintették Magyarországot.

Magyarország továbbra is jól fog teljesíteni

A hitelminősítő meggyőződése szerint Magyarország elmúlt időszak pozitív növekedési teljesítménye a következő években is fenntartható marad. Ezt a Moody's arra alapozza, hogy a magyar gazdaság ellenállóképessége lényegesen erősödött a devizahitelek forintosításával, ami immár a belső kereslet erősödését támogathatja.

A bankszektor számára is kedvező volt a devizahitelek forintosítása, a devizakitettségük ugyanis jelentősen csökkent, ami hozzájárulhat ahhoz, hogy visszatérjenek a reálgazdaság hitelezéséhez.

A hitelminősítő megjegyzi, hogy a kormány elkötelezte magát amellett, hogy csökkentse az állami részvételt a bankszektorban és tartózkodjon minden olyan intézkedéstől, amely a szektort hátrányosan érintené. (Az Erste-vezér pénteki kijelentése szerint a magyar kormány úgy tűnik, pont ezt az elköteleződését készül felrúgni - a szerk.)

A fiskális politikában is stabilizálódást lát a hitelminősítő: a magyar kormány a 2016-os költségvetést már 2015 júniusában elfogadta a kiadásokhoz és adóbevételekhez kapcsolódó intézkedések világossá tétele és kiszámíthatósága érdekében, illetve a bankadó csökkentésének rögzítése érdekében. A múltban a Moody's szerint a drasztikus és hirtelen meghozott gazdaságpolitikai intézkedések az üzleti bizalomra, a banki hitelezésre, a beruházásokra és a gazdasági növekedés egészére rosszul hatottak. A hitelminősítő szerint a jövőben a 2-2,5 százalékos reálgazdasági növekedés fenntartható lehet.

Miért nem változtatnak?

Annak ellenére, hogy az elmúlt időszakban a magyar gazdaság pozitív fejleményeket tudott felmutatni, és  a Moody's várakozásai szerint Magyaország adósbesorolási tényezőiben folytatódik a javulás, az államadósság-ráta még mindig jelentősen meghaladja a legtöbb Baa3 besorolási szinttel ellátott országot és a következő években is csak fokozatosan csökken az államadósság. Eközben a magyar államnak igen jelentős a finanszírozási igénye, ami miatt a refinanszírozási kockázatoknak való kitettsége nagyobb, mint a magasabb minősítéssel rendelkező országoké. Magyarország bruttó finanszírozási igénye a GDP 20 százaléka éves szinten, miközben a Baa3-as minősítéssel rendelkező szuverén adósokra  5-10 százalékos arány a jellemző.

Mikor jöhet a felminősítés?

A Moody's akkor fontolná meg Magyarország felminősítését, ha a gazdaság növekedési és költségvetési kilátásainak további javulása a GDP-arányos államadósság további csökkenését eredményezi. A felminősítés különösen a múltban látottnál stabilabb gazdaságpolitika megerősítésétől függ, ami ezáltal a fenntartható növekedést, a költségvetési konszolidációt és a külső sérülékenység csökkentését is támogatja.

Ezzel szemben a hitelminősítés romlásához vezet, ha a kormány elkötelezettsége a költségvetési hiány a GDP 3 százaléka alatti tartása iránt gyengül és/vagy olyan intézkedések születnek, amelyek negatívan hatnak a gazdaság kilátásaira, ami ezáltal veszélyeztetné az adósságráta csökkenő pályájának fennmaradását.