Itt a várt döntés - Jó hírt kapott Magyarország

Felminősítés lehetőségére utaló pozitívra javította az eddigi stabilról a "Ba1" szintű magyar államadós-osztályzat kilátását pénteken a Moody's Investors Service, illetve megerősítette a "Ba1" szintű magyar szuverén adósbesorolást.
Napi.hu, 2015. november 6. péntek, 22:49
Fotó: Reuters

A magyar szuverén osztályzati kilátás így már két hitelminősítőnél pozitív, a Fitch Ratings ugyanis szintén pozitív kilátással tartja érvényben a magyar államadós-besorolást. A hitelminősítő pénteki döntésével egyúttal a Magyar Nemzeti Bank besorolását is megerősítette és a hozzá rendelt kilátást szintén pozitívra javította.

A Moody's indoklásában kifejti: a következő években fennmaradhat az államadósság állományának csökkenő pályája. Ezt a feltételezést arra alapozza a hitelminősítő, hogy a kormány elkötelezett a költségvetési hiány kordában tartása és az elsődleges többlet fenntartása mellett, és már eddig is bizonyította elköteleződését. Szintén a csökkenő adósságpályát támogatja, hogy csökken a devizában fennálló adósság az állam adósságán belül, ezzel pedig a korábbiakhoz képest kevésbé lesz sérülékeny az árfolyammozgásokra a gazdaság.

A hitelminősítő úgy látja, hogy a magyar gazdaság kilátása javul, miután a külső sérülékenység jelentősen csökkent a háztartásokat és a bankszektort terhelő devizahitelek kivezetésének köszönhetően. Ennek révén a belső keresletet is javulhat.

A Moody's úgy véli, hogy a - főleg a bankszektort érintő - nagyobb szabályozási stabilitás segítheti a banki hitelezés fellendítését és javíthatja a gazdasági növekedési kilátásokat.

A csökkenő államadósság fennmarad

A hitelminősítő várakozásai szerint az államadósság a GDP 74,3 százalékára csökken idén, majd jövőre 73 százalékig megy le. A Moody's megítélése szerint ez a pálya a múltban látottaknál erőteljesebb, mert a magyar kormány demonstrálta az elszántságát és képességét arra, hogy a költségvetési hiányt 3 százalék alatt, az elsődleges többletet pedig a 2012-es szinten tartsa.

Idén a vártnál magasabb adóbevételek a várt 2,4 GDP-arányos cél alá vihetik a költségvetési hiányt. A 2016-os költségvetési hiánycél 2 százalékot a hitelminősítő elemzői elérhetőnek tartják. Az elsődleges egyenleg többlete a GDP 1 százaléka felett marad, ami biztosítja a csökkenő trendet - olvasható az indoklásban.

Az is meggyőző a hitelminősítő számára, hogy az államadósság szerkezete kevésbé sérülékeny az árfolyamváltozásokkal szemben, miután a 2011-es 50 százalék körüli devizában denominált adósság aránya 34 százalék körülire csökkent. A Moody's várakozásai szerint a devizaadósság részaránya a következő évben tovább csökken, vélhetően 30 százalék körüli szintre, vagy ez alá a kormány és a jegybank azon törekvései következtében, melynek során az adósságot forintban újítják meg, illetve annak köszönhetően, hogy mind a bankszektort, mind a lakossági befektetőket a forintkötvények vásárlására ösztönzik. A Moody's megjegyzi, hogy a 30, vagy ez alatti devizában denominált adósságrészarány alacsonyabb lenne, mint sok más "Baa" besorolású feltörekvőpiaci gazdaság esetében. A hitelminősítő azt is pozitívan értékelte, hogy a korábbiakkal ellentétben az utóbbi idők feltörekvőpiaci turbulenciái során bekövetkezett árfolyamkilengések nem érintették Magyarországot.

Magyarország továbbra is jól fog teljesíteni

A hitelminősítő meggyőződése szerint Magyarország elmúlt időszak pozitív növekedési teljesítménye a következő években is fenntartható marad. Ezt a Moody's arra alapozza, hogy a magyar gazdaság ellenállóképessége lényegesen erősödött a devizahitelek forintosításával, ami immár a belső kereslet erősödését támogathatja.

A bankszektor számára is kedvező volt a devizahitelek forintosítása, a devizakitettségük ugyanis jelentősen csökkent, ami hozzájárulhat ahhoz, hogy visszatérjenek a reálgazdaság hitelezéséhez.

A hitelminősítő megjegyzi, hogy a kormány elkötelezte magát amellett, hogy csökkentse az állami részvételt a bankszektorban és tartózkodjon minden olyan intézkedéstől, amely a szektort hátrányosan érintené. (Az Erste-vezér pénteki kijelentése szerint a magyar kormány úgy tűnik, pont ezt az elköteleződését készül felrúgni - a szerk.)

A fiskális politikában is stabilizálódást lát a hitelminősítő: a magyar kormány a 2016-os költségvetést már 2015 júniusában elfogadta a kiadásokhoz és adóbevételekhez kapcsolódó intézkedések világossá tétele és kiszámíthatósága érdekében, illetve a bankadó csökkentésének rögzítése érdekében. A múltban a Moody's szerint a drasztikus és hirtelen meghozott gazdaságpolitikai intézkedések az üzleti bizalomra, a banki hitelezésre, a beruházásokra és a gazdasági növekedés egészére rosszul hatottak. A hitelminősítő szerint a jövőben a 2-2,5 százalékos reálgazdasági növekedés fenntartható lehet.

Miért nem változtatnak?

Annak ellenére, hogy az elmúlt időszakban a magyar gazdaság pozitív fejleményeket tudott felmutatni, és  a Moody's várakozásai szerint Magyaország adósbesorolási tényezőiben folytatódik a javulás, az államadósság-ráta még mindig jelentősen meghaladja a legtöbb Baa3 besorolási szinttel ellátott országot és a következő években is csak fokozatosan csökken az államadósság. Eközben a magyar államnak igen jelentős a finanszírozási igénye, ami miatt a refinanszírozási kockázatoknak való kitettsége nagyobb, mint a magasabb minősítéssel rendelkező országoké. Magyarország bruttó finanszírozási igénye a GDP 20 százaléka éves szinten, miközben a Baa3-as minősítéssel rendelkező szuverén adósokra  5-10 százalékos arány a jellemző.

Mikor jöhet a felminősítés?

A Moody's akkor fontolná meg Magyarország felminősítését, ha a gazdaság növekedési és költségvetési kilátásainak további javulása a GDP-arányos államadósság további csökkenését eredményezi. A felminősítés különösen a múltban látottnál stabilabb gazdaságpolitika megerősítésétől függ, ami ezáltal a fenntartható növekedést, a költségvetési konszolidációt és a külső sérülékenység csökkentését is támogatja.

Ezzel szemben a hitelminősítés romlásához vezet, ha a kormány elkötelezettsége a költségvetési hiány a GDP 3 százaléka alatti tartása iránt gyengül és/vagy olyan intézkedések születnek, amelyek negatívan hatnak a gazdaság kilátásaira, ami ezáltal veszélyeztetné az adósságráta csökkenő pályájának fennmaradását.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

ezusthaju, 2015.11.09 08:04

"Felminősítés lehetőségére utaló pozitívra javította az eddigi stabilról a "Ba1"
Gumicsont birkáknak, pedig köztudott, hogy a birka nem eszik csontot. A bóvli az bóvli. Ja, hogy egyszer, talán valamikor, esetleg, ha épp olyan kedvük lesz majd kikerülünk ebből. Mekkora kára volt ennek a bóvli időszaknak? Mekkora tőke maradt távol e-miatt? Ezt senki meg nem mondja, dehogy rengeteg az biztos.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bulemia, 2015.11.09 07:18

@rw2:

Igen, azt írtam, hogy 6-8 %, amire azt a választ kapztam: osszam el kettővel.

Megtettem: 3-4 % jött ki.

Az AKK oldaláról idéztem minden egyes adatot, kivéve az USA 10 éves államkötvény és a mid-swap értékeit, mert abban nem az AKK az "illetékes".

Szépen csúszol vissza - a sértegetésekben előre - a véleményeddel. Először minden államkötvény kamata esett szerinted a 3-4 %-os sávba, most már csak az utolsóé.

Melyik az, idézem magam:

"Az utolsó devizakötvény kibocsátás valóban - egyelőre - 2014-ben volt és annak feltétele:

"Hozamfelár: 2024. február 15-én lejáró amerikai kormánykötvény (UST) + 287,5 bázispont (276 bázispont a dollár midswap felett)"

Ez annyit tesz, hogy a dollár mid-swap felett 2.76 %-kal vállalta a Nemzet a fizetést.

Ha az általad megfelezett kamatot ( 3-4 % ) nézzük, akkor a dollár mid-swap nem lehet több 0.24-1.24 %-nál.

Az egy éves is 0.58 %, de az 5 éves már 1.66 %, a 10 éves pedig 2.16 %.

Összeadom: legjobb esetben is 3.3 %, közepesen jóban 4.42 %, legkevésbé jóban pedig már 4.92 % a kamat.

És ez a legutolsó kibocsátás.

De van előtte néhány, amelyről írtam - nos, azok valóban 6-8 %-kal kamatozgatnak.

Nem kell ezhhez sem nagy művésznek, sem túl okosnak lenni, mindösszesen két számot kell összeadni.

Neked nem akar ez sikerülni.

Vajon miért ?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

mirko, 2015.11.08 21:54

@tegnaputan: "Az izgalom oka az, hogy meddig van még bőr a hitelminősítők pofáján hazudni (reggel, délben és este minden időben és minden hullámhosszon)."
Már megint a régi nóta, nyomják Krahácsot. Ha egyszer felfogjuk végre, hogy csak az számít amit mások mondanak rólunk, és nem az amit mi állítunk magunkról, akkor végre beilleszkedtünk a nemzetek közösségébe.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rw2, 2015.11.08 21:40

@Bulemia: Mégegyszer leírom, hátha felfogod:
Azt írtad a devizakötvények kamata 6-8%, az utolsó kibocsátott devizakötvények kamata jelentősen ez alatt van, ergo hazudsz. Nincs mit külön bizonyítanom, ha az AKK oldalát nem ismered, akkor még ostoba is vagy. Én megnéztem, te nem, ellenben te is bárki is megteheti. Márpedig államkötvény kibocsátásban az AKK az illetékes.

Próbálhatod a szarodat a falra kenni, de attól még nem leszel Michelangelo, csak egy megkérdőjelezhetően viselkedő ember aki után takarítani kell a wc-t.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tegnaputan, 2015.11.08 19:22

@Abbe: "Tényleg nagyszerű hír, hogy híg székletből szilárd sz@rrá minősítik az országot...A befektetésre ajánlott kategória kicsit még odébb van."
Bár hadilábon állsz a tényekkel azért szembesítelek a valósággal:
2000-ben minősítették fel az országot az elsőrendű befektetési kategória legalsó fokára. indoklás: Magyarország teljesít a legjobban a közép- és kelet-európai térségben.
2002-ben a Moody's két osztályzatot javított és elérte a csúcsot A1 MO. besorolása
2005-ben jött aztán a leminősítés, indoklás: a kormány programja irreális, aztán jöttek a további leminősítése: 2006, 2008, 2009
2010 decemberében jött a következő, indoklás: MANYUP átalakítása, és végül 2011 amiről már írtam.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html