Itt a várt döntés! Magyarország bóvliban maradt

Elmaradt az áttörés, Magyarország még mindig nem tudott egy hitelminősítőnél sem a bóvliból átkerülni végre a befektetési kategóriába.
MTI, Napi.hu, 2016. március 5. szombat, 00:52
Fotó: Reuters

A meghirdetett időpont ellenére nem vizsgálta Magyarország államadós-osztályzatát a Moody's Investors Service péntek este. A hitelminősítő lépése nem meglepő, hiszen a többségi elemzői vélemény szerint miután a Moody's a legutóbbi, novemberi felülvizsgálata alkalmával javította pozitívra az ország kilátását, idén inkább a júliusi vagy novemberi revízió hozhatja meg a felminősítést.

Így a cég listáján Magyarország továbbra is Ba1 szinten áll, a felminősítés lehetőségére utaló pozitív kilátással.

Talán majd legközelebb

Idén ez volt az első magyar minősítés. A három nagy hitelminősítő - Moody's, Fitch, Standard & Poor's - egyaránt a befektetési ajánlású alapszinttől egy fokozattal elmaradó - BB plusz/Ba1 - besorolással tartja nyilván a hosszú lejáratú magyar szuverén devizaadósságot.

Menetrendje szerint a Moody's idén még július 8-án, majd november 4-én veszi napirendre ismét a magyar adósosztályzatok vizsgálatát. A Standard & Poor's 2016-ra szóló felülvizsgálati menetrendjében Magyarország először március 18-án, majd szeptember 16-án kerül sorra, a Fitch Ratingsnél május 20-án, utána november 18-án.

A Fitch tavaly májusban, a Moody's novemberben javította felminősítés lehetőségére utaló pozitívra a magyar adósosztályzatok kilátását az addigi stabilról, az S&P pedig - a stabil kilátás fenntartása mellett - felminősítette a magyar államadós-besorolást.

A nemzetközi gyakorlat alapján a nagy befektetési alapok általában két nemzetközi hitelminősítő osztályzatát veszik figyelembe annak meghatározásához, hogy egy adott szuverén vagy kereskedelmi adós osztályzatát befektetésre ajánlottnak tekintik-e, vagy sem. Emiatt volna fontos, hogy két minősítőnél is a befektetési kategóriába kerüljön vissza Magyarország, így a befektetési termékek vásárlói köre is bővülhet.

Magyarország hitelminősítése
MinősítőBesorolásKilátás
Moody'sBa1pozitív
Standard & Poor'sBB+stabil
Fitch RatingsBB+pozitív
Japan Credit Rating AgencyBBBstabil
Rating and InvestmentBBB-stabil
Forrás: Napi.hu-gyűjtés

 

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

megfigyelt, 2016.03.08 20:23

@krix: Igaz,hogy tudom mi az igazság. Azt hogy TE vagy nem tudod vagy nem akarod bevallani azt csak TE tudod. A 2010 utáni eladósodás okai, Nagyon figyelj !!!!
A 2011-es egykulcsos adó bevezetéskora 2011 évi költségvetésbe a személyi jövedelem adó bevételt évi 606 milliárddal kevesebbre tervezték ,de a különbség kevesebb lett mert a tömeges kivándorlás miatt változott az adózók száma. Az a felháborító, hogy az egykulcsos adó a foglalkoztatottak szegényebb 60 %-ának csökkentette a nettóját a bruttó 228 000 ft és az azalatt keresők nettója csökkent. Erre szoktam mondani ,hogy normális országban ÉPESZŰ kormány ilyet nem csinál ,hogy okoz a költségvetésnek -évi több mint 500 milliárd ft adóhiányt és a kettőt együtt a saját és a felső tízezer zsebébe rakta. ORBÁNNAK 2009 -őszén volt élete legjobb meglátása amikor azt nyilatkozta ""VISSZA TÉRÜNK A 2002-ES NYUGDÍJ MEGÁLLAPÍTÁSHOZ """ Sajnos nem tért vissza pedig akkor megszűnt volna a HÜLYE SZOCIK által kialakitott világ legaránytalanabb-legigazságtalanabb nyugdíj rendszere és kialakult volna egy FENNTARTHATÓ arányos nyugdíj rendszer és igazságos nyugdíj/nettóbér arány.
Mindig igyekeztem reálisan megítélni a hülyébbnél hülyébb kormányok melléfogásait.
Remélem nem az derül ki a beírásaimból ,hogy valamelyik kormányt nem reálisan ítélem meg,
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

krix, 2016.03.08 13:45

@megfigyelt:

Na tudod te mi az igazság.
A leírtakkal egyetértek. Azt meg, hogy a jelenlegi kormány is szórja a pénzt (kell a lé az őket hatalomra segítő elitnek) mindenki tudja, a különbség annyi, hogy most nem bérkifizetésre veszünk fel hiteleket.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

megfigyelt, 2016.03.08 11:09

@krix: -Warlock. !!
Az egyiketek a következő megállapítást írta. ""JA,CSAK ARRA NEM ADTÁL VÁLASZT,HOGY KIK NÖVELTÉK ILYEN MAGASRA A HITEL ARÁNYÁT., ???
Épeszű ember megértette az általam írtakat , de segítek magyarázattal ,hogy az együgyüek is értsék-.
Azt soha nem vitattam ,hogy a Medgyessi kormány átgondolatlanul sórta a pénzt a 100-napos program keretén belűl ,még akkor is ha bizonyos béremelés indokolt volt a 2002 előtti kormány 860 000 fő állami alkalmazottat megnyomorította,de a béremelés a versenyszféra bérszíntjére lett volna indokolt nem 18 %-al magasabbra,mindezt KÜLFÖLDI HITEL terhére.
Azt megpróbálom veletek megértetni ,hogy a 2002-2010 közötti kormány az IMF készenléti hitel terhére a 2002 es kormányváltáskori 11, 700 milliárd EURÓS deviza tartalékot 33. ,820 milliárdra növelte ami az MNB számláján a forint elleni spekuláció megakadályozását szolgálta., szintén a MANYUP takarékbetét szerű megtakarítás is a 2010 utáni kormány rendelkezésre állt.
Hogy jobban értsék a tájékozatlanok is, Amennyiben egy családfő hitelt vesz fel az nem mindegy ,hogy az összeget megtakarításként betétben tartja ,vagy felesleges dolgokra költi,mint MOL részvényt vesz .vagy stadion építésre fordítja esetleg titkos MNB alapítványokban teszi ahonnan gond nélkül le lehet nyúlni.
Az általam írt összehasonlításban mindíg szerepeltetni kell azt mire szórta a SZOCI kormány és mire szórta jelenlegi. Tudom a kormány imádóknak fáj az igazság.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

megfigyelt, 2016.03.08 10:46

@krix: ---Warlock . !!
Megnéztem a az ÁLLAMBIZTONSÁGI SZOLGÁLAT TÖRTÉNELMI LEVÉLTÁRA 2013 február 27-én keltezett és részemre megküldött dokumentumot ami 1986 október 6-án BÜNCSELEKMÉNY HIÁNYÁBAN minősítéssel zártak le.
Az 1960 -as éven első felének a részletes vizsgálódása főleg az 1956-os diszidens haverjaim kapcsolatait figyelték ,ugyanis sokakkal ellentétben az 1960 évek első felében 4 alkalommal voltam nyugaton , erről nem írnék többet azoknak akik a elme gyógyintézet színtű megnyilvánulásokat teszik.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bulemia, 2016.03.08 08:10

@Warlock:

Öcsém, ne is fáradj, inkább gyakorold kegyúri ( munkaadói ) jogaidat.

Az olyan jól áll neked - és biztos, imádnak a beosztottaid.

A belőled áradó humánum az, ami elsősorban megfoghatja őket...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html