A meghirdetett időpont ellenére nem vizsgálta Magyarország államadós-osztályzatát a Moody's Investors Service péntek este. A hitelminősítő lépése nem meglepő, hiszen a többségi elemzői vélemény szerint miután a Moody's a legutóbbi, novemberi felülvizsgálata alkalmával javította pozitívra az ország kilátását, idén inkább a júliusi vagy novemberi revízió hozhatja meg a felminősítést.

Így a cég listáján Magyarország továbbra is Ba1 szinten áll, a felminősítés lehetőségére utaló pozitív kilátással.

Talán majd legközelebb

Idén ez volt az első magyar minősítés. A három nagy hitelminősítő - Moody's, Fitch, Standard & Poor's - egyaránt a befektetési ajánlású alapszinttől egy fokozattal elmaradó - BB plusz/Ba1 - besorolással tartja nyilván a hosszú lejáratú magyar szuverén devizaadósságot.

Menetrendje szerint a Moody's idén még július 8-án, majd november 4-én veszi napirendre ismét a magyar adósosztályzatok vizsgálatát. A Standard & Poor's 2016-ra szóló felülvizsgálati menetrendjében Magyarország először március 18-án, majd szeptember 16-án kerül sorra, a Fitch Ratingsnél május 20-án, utána november 18-án.

A Fitch tavaly májusban, a Moody's novemberben javította felminősítés lehetőségére utaló pozitívra a magyar adósosztályzatok kilátását az addigi stabilról, az S&P pedig - a stabil kilátás fenntartása mellett - felminősítette a magyar államadós-besorolást.

A nemzetközi gyakorlat alapján a nagy befektetési alapok általában két nemzetközi hitelminősítő osztályzatát veszik figyelembe annak meghatározásához, hogy egy adott szuverén vagy kereskedelmi adós osztályzatát befektetésre ajánlottnak tekintik-e, vagy sem. Emiatt volna fontos, hogy két minősítőnél is a befektetési kategóriába kerüljön vissza Magyarország, így a befektetési termékek vásárlói köre is bővülhet.

Magyarország hitelminősítése
MinősítőBesorolásKilátás
Moody'sBa1pozitív
Standard & Poor'sBB+stabil
Fitch RatingsBB+pozitív
Japan Credit Rating AgencyBBBstabil
Rating and InvestmentBBB-stabil
Forrás: Napi.hu-gyűjtés