Az eurózóna pénzügyminiszterei rábólintottak a Görögországnak folyósítandó következő, 12 milliárd eurós hitelrészlet EU által vállalt 8,7 milliárd eurós részének felszabadításáról. (Az IMF a fennmaradó részt várhatóan a jövő héten hagyja jóvá.) A szombati telekonferencián továbbá megállapodtak abban is, hogy a következő hetekben az újabb mentőcsomag részleteiről is megállapodnak annak érdekében, hogy a válság tovaterjedését megakadályozzák - közölte a Bloomberg.

A görög hatóságok erős elkötelezettséget mutattak az iránt, hogy tartsák az elfogadott fiskális kiigazítási pályát - állt 17 ország pénzügymniszterének közös közleményben, amelyet a luxembourgi miniszterelnök, Jean-Claude Juncker, által vezetett telefonos konferencia után adtak ki.

Ezzel a döntéssel Görögország némi lélegzethez juthat, hiszen Athén heteken belül államcsődöt jelenthetett volna, ha nem érkezik időben a 12 milliárdos újabb hitelrészlet.

A részlet folyósításának feltétele volt, hogy a görög parlament áldását adja egy újabb takarékossági programra, amely közel 30 milliárd eurónyi kiadáscsökkentést tesz lehetővé, és egy jelentős privatizációs programot is magában foglal. Miután ez a héten megtörtént, az Európai Bizottság elnöke, José Manuel Barroso és az Európai Tanács (az állam- és kormányfői értekezlet) elnöke, Herman Van Rompuy közös közleményben jelentette be: "megvannak a feltételek ahhoz, hogy Görögország megkapja a mentőcsomag következő részletét, illetve ahhoz, hogy felgyorsuljanak az egyeztetések a második csomagról".

Most a figyelem középpontjába a második mentőcsomag kidolgozása kerül, amelyben - Németország nyomására - bankok és biztosítók is résztvállalnak. Az euróövezeti kormányok és befektetők az új mentőcsomag - amely 85 milliárd euró lehet, de más utalások szerint akár a 110 milliárd eurót is elérheti - mintegy 70 százalékát adhatják, míg a fennmaradó rész az IMF-től érkezik majd.

A következő találkozó július 11-én esedékes, ahol már az újabb program nagyságáról is döntés születhet, bár brüsszeli beszámolók szerint a részletek kidolgozása akár szeptemberre is áttolódhat az MTI szerint.