BUX
41516

Itt a várt hitelminősítői döntés Magyarországról

Megerősítette változatlan stabil kilátással a "BB plusz" szintű magyar államadós-besorolást pénteken a Standard & Poor's.

MTI, Napi.hu, 2016. március 18. péntek, 17:41

Sokak már a felminősítést várták volna, a jelek szerint ez most (is) elmaradt, így Magyarország a bóvliban, azaz befektetésre nem ajánlott kategóriában hagyta a hitelminősítő. A Moody's Investors Service hivatalosan meghirdetett időpont szerint két hete vizsgálta volna felül a magyar besorolást, ekkor is már a felminősítésben bíztak sokan, ám a felülvizsgálat elmaradt. Így a cég listáján Magyarország továbbra is Ba1 szinten áll, a felminősítés lehetőségére utaló pozitív kilátással.

A Standard & Poor's (S&P) a pénteken változatlan stabil kilátással megerősítette Magyarország hosszú és rövid futamidejű, devizában és forintban fennálló államadósságának "BB plusz/B" szintű besorolását. Ehhez fűzött londoni elemzésében kiemelte: a magyar gazdaság külső sérülékenysége csökkent, ám továbbra is vannak bizonytalanságok a gazdaságpolitikában, és ez költségvetési kockázatokat jelenthet.

A stabil kilátás fenntartásának tényezői között van egyrészről a magyar gazdaság külső sérülékenységének mérséklődése és a következetes költségvetési teljesítmény, másrészről a még mindig magas államadósság, a kevésbé kiszámítható gazdaságpolitikai döntéshozatal, és a gyenge alapszintű növekedési potenciál - áll az S&P elemzésében.

A Standard & Poor's elemzésében kiemeli: a magyar gazdaság külső pénzügyi profilja "figyelemreméltó mértékben" javult 2009 óta. A mérlegalkalmazkodási folyamat fő tényezője a bankok külső - elsősorban tulajdonosi - hiteleinek törlesztése volt. Emellett 2014 óta, az önfinanszírozási program keretében a kormány csökkentette a külső adósságok kibocsátását, és a hangsúlyt a hazai adósság-kibocsátásra helyezte át.

Tavaly a magyar folyómérleg-egyenleg a hazai össztermék (GDP) 5 százalékának megfelelő többlettel zárt; ez a visegrádi csoporton belül a legmagasabb többlet volt.

Kevésbé sebezhető a lakosság

A lakossági devizaalapú hitelállomány tavalyi átváltása nyomán a háztartások immár kevésbé sebezhetők a devizaárfolyam-kilengésektől, és az intézkedés várhatóan fokozatosan felszabadítja a háztartások korábban képzett elővigyázatossági megtakarításait is. Emellett az alacsony olajárak is növelték az elkölthető jövedelmi hányadot, és bár az Európai Unió költségvetési ciklusának vége valószínűleg a magyar gazdaság reálnövekedésének lassulásához vezet 2016-ban, a költségvetési és a monetáris ösztönzés várhatóan jót tesz a hazai keresletnek - áll az elemzésben.

A cég mindezek alapján azzal számol, hogy a magyar gazdaság éves átlagban 2,1 százalékkal nő reálértéken 2016-2019 között.

Kockázatok a jegybankban

Megítélésük szerint ugyanakkor a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által alkalmazott egyes ösztönző eszközök magánszektorbeli kockázatokat terhelnek a jegybankra. A hitelminősítő szerint ez különösen a kamatswap-tranzakciókra vonatkozik.

Az S&P elemzői úgy látják, e tranzakciók belső szerkezete olyan, hogy az MNB-nek veszteséget okozhatna a jegybanki alapkamat esetleges emelése. A hitelminősítő szerint e veszteségek potenciálisan visszatarthatják az MNB-t a kamatemeléstől, ami gyakorlatilag azt jelenthetné, hogy inflációs nyomás esetén a jegybank nem tudná hatékonyan ellátni árstabilitás-őrző feladatát.

Az elemzésben kitérnek arra, hogy a magyar parlament nemrég olyan törvényt hozott, amely korlátozza a jegybank tulajdonában lévő alapítványok és vállalatok átláthatóságát. "Ha ez a jogszabály életbe lép, az megítélésünk szerint csökkentené rálátásunkat az olyan potenciális kockázatokra, amelyek relevánsak lehetnek nem utolsósorban a költségvetés szempontjából" - fogalmaznak.

Nem meg 60 százalék alá az államadósság

A cég alapeseti előrejelzése szerint a magyar költségvetés a 2019-ig tartó előrejelzési időszakban továbbra is a magyar gazdaság ciklikus kilábalási folyamatát támogatja, például egyes területeken adócsökkentésekkel. Ez alapján a cég azzal számol, hogy az államháztartási hiány nem fog jelentősen a GDP-érték 2 százaléka alá süllyedni, és a bruttó államadósság-ráta 2019-ben még 74 százalék lesz.

Az S&P az általa vártnál esetleg gyorsabb államháztartási deficitcsökkentés esetén sem tartja valószínűnek, hogy a nettó bázison számolt GDP-arányos államadósság-ráta 2019-re 60 százalék alá csökken.

A bankok hogy állnak?

A hitelminősítő felidézi, hogy jelenleg a 8-as csoportban tartja nyilván a magyar bankszektor országkockázati megítélését (Banking Industry Country Risk Assessment - BICRA). A cég BICRA-mutatója a vizsgált országok pénzügyi szektorainak egészét érintő, általános, a nemzetgazdaságra is kiható és onnan eredő kockázati tényezőket méri; a legjobb osztályzat az 1-es, a legrosszabb a 10-es.

A magyar bankrendszer 8-as BICRA-osztályzatával kapcsolatban kiemelik, hogy ez a besorolás tükrözi a bankszektor jelentős kitettségét az üzleti ingatlanpiacnak és az építőipari konjunktúrának, valamint a szektor gyenge jövedelmezőségét és a nem teljesítő kinnlevőség-állomány magas arányát.

 

Magyarország hitelminősítéseMinősítőBesorolásKilátásMoody'sBa1pozitívStandard & Poor'sBB+stabilFitch RatingsBB+pozitívJapan Credit Rating AgencyBBBstabilRating and InvestmentBBB-stabil
Forrás: Napi.hu-gyűjtés

Javulhat a besorolás, ha...

Összességében a Standard & Poor's leszögezi: javulhat a magyar adósbesorolás, ha a cég javulást lát a hosszú távú növekedési kilátásokban, és ez az államadósság gyorsabb csökkenéséhez vezet. Ugyancsak javulhat a magyar besorolás, ha átláthatóbbá válik a szakpolitikai döntéshozatal.

Leminősítéshez vezethet ugyanakkor a közfinanszírozási helyzet esetleges érdemi gyengülése, vagy az, ha az S&P megítélése szerint erősödnének azok az ellenirányú ösztönzők, amelyek akadályozzák az MNB-t árstabilitás-őrző mandátumának ellátásában.

A forintot nem nagyon érdekelte

A forintot nem nagyon hatotta meg a hír, csak minimálisan mozdult el a főbb devizákkal szemben. A hír megjelenését követően az eurót 309,86 forinton, a dollárt 275,02 forinton, a svájci frankot 283,87 forinton jegyezték.

A Moody's idén még július 8-án, majd november 4-én veszi napirendre ismét a magyar adósosztályzatok vizsgálatát. A Standard & Poor's 2016-ra szóló felülvizsgálati menetrendjében Magyarország szeptember 16-án kerül sorra, a Fitch Ratingsnél május 20-án, utána november 18-án.

A Fitch tavaly májusban, a Moody's novemberben javította felminősítés lehetőségére utaló pozitívra a magyar adósosztályzatok kilátását az addigi stabilról, az S&P pedig - a stabil kilátás fenntartása mellett - felminősítette a magyar államadós-besorolást.

Fontos lenne a felminősítés

A nemzetközi gyakorlat alapján a nagy befektetési alapok általában két nemzetközi hitelminősítő osztályzatát veszik figyelembe annak meghatározásához, hogy egy adott szuverén vagy kereskedelmi adós osztályzatát befektetésre ajánlottnak tekintik-e, vagy sem. Emiatt volna fontos, hogy két minősítőnél is a befektetési kategóriába kerüljön vissza Magyarország, így a befektetési termékek vásárlói köre is bővülhet.

További részletek hamarosan ....