Itt a vége: nem adnak el több letelepedési kötvényt!

Az Államadósság Kezelő Központ Zrt. lezárja a letelepedési magyar államkötvények értékesítését.
Napi.hu, 2017. január 12. csütörtök, 11:55
Fotó: Reuters

Az elmúlt évben kialakult kedvező finanszírozási helyzetre való tekintettel az Államadósság Kezelő Központ Zrt. lezárja a letelepedési magyar államkötvények értékesítését. A kötvények vásárlására a 2017. március 31-ig benyújtott kérelmek esetében lesz lehetőség - jelentette be az adósságkezelő.

A kötvényprogram 2013. júniusi indulásakor olcsó és biztonságos finanszírozást jelentett az ország számára. A több mint egymilliárd euró összegű értékesítés és a konstrukció árazásából adódóan elért másfélmilliárd forint kamatmegtakarítás hozzájárult ahhoz, hogy Magyarország államadósságának megítélése és a finanszírozás biztonsága javuljon.

Az elmúlt években folyamatosan csökkent az államadósság-ráta és a devizaadósság aránya. A tavalyi évben az állampapírok mindhárom nemzetközi hitelminősítőnél a befektetésre ajánlott kategóriába kerültek és az állampapírok kamata történelmi mélypontra süllyedt. Mindezek alapján a korábban fontos szerepet játszott speciális államkötvény értékesítésére a jövőben nincs szükség, a finanszírozási tervben szereplő deviza forrásbevonás a piaci kibocsátásokkal és a hazai lakossági P€MÁK kötvénnyel biztosítható - fogalmazott az ÁKK.

A mostani bejelentés várható volt. Varga Mihály gazdasági miniszter ugyanis december végén bejelentette, hogy 2017. márciusig még piacon lehet a letelepedési kötvény, az első negyedév után a konstrukció a jelenlegi formában kikerül a rendszerből, a felülvizsgálata most van napirenden. Az ÁKK idei finanszírozási terve pedig úgy számolt, hogy idén 62 milliárd forint érkezik be a letelepedési kötvényből és a belföldi eurókötvény (P€MÁK) értékesítéséből.

A kormány oldaláról elsőként Lázár János miniszterelnökségi miniszter október végén azt jelentette be, hogy heteken belül megszűnhet a letelepedési kötvény. Szavai szerint már fél éve vizsgálja a kormány és az NGM a letelepedési kötvénybiznisz leállítását. A kormány és Lázár személyes álláspontja szerint az effajta államkövényt azért vezették be, mert ország rászorult erre a nem konvencionális eszközre az államadósság-finanszírozásban. Mióta viszont felminősítették Magyarországot, ilyen eszközökre nincs szükség - legalább is Lázár személyes véleménye szerint.

Egy nappal később Orbán Viktor miniszterelnök is megerősítette, hogy folyik a kormányban egy munka, amely abból fakad, hogy megváltozott az ország pénzügyi helyzete, így felvetődik a kérdés, hogyan kell finanszírozni Magyarország pénzügyi szükségleteit.

Korábban Vona Gábor, a Jobbik elnöke is kötvény megszüntetéséhez kötötte, hogy megszavazzák azt az alkotmánymódosítást, amelyre a kormány szerint a népszavazás adott felhatalmazást.

Majd Rogán Antal kabinetminiszter, a program kitalálója december elején már utalt arra, hogy csak 2017-ben szüntetik meg letelepedési államkötvényeket.

A letelepedési államkötvények kivételesen stabil forrásnak számítanak, az 5 éves futamidő alatt az értékpapírokat nem lehet eladni, így a tőkéjüket nem tudják kivonni a befektetők a kötvény lejárata előtt, amennyiben szeretnék megtartani a letelepedési engedélyüket az ide érkezők - vette védelmébe a konstrukciót még 2016. november végén az NGM. Igaz, ehhez a biztonsághoz a magyar állam a piacinál alacsonyabb áron jutott hozzá. A jogszabály szerint ugyanis a letelepedési kötvény hozama másfél százalékponttal alacsonyabb, mint az 5 éves magyar eurókötvény másodpiaci hozama, de minimum két százalék. Az eddig kibocsátott letelepedésikötvény-állomány több mint fele a piacinál kedvezőbb kamatozású. Így ezen letelepedési kötvények után körülbelül 20 millió euróval (7-8 milliárd forinttal) kevesebb kamatot fog az állam kifizetni, mintha ezt a forrást szokásos devizakötvény-kibocsátáson gyűjtötte volna. A konstrukció abból a szempontból is kedvező, hogy az államnak csak a futamidő végén keletkezik fizetési kötelezettsége.

A jelek szerint 2017 március végén mégis véget ér a sikertörténet.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

matura, 2017.01.13 11:59

dakota summer
Ez is egy olyan fideszes lépés, amiből akkora lóláb lóg ki, hogy poltnak minden esküszegésére
szükség van hogy valahogy eltakarja.
Egyébként mit tud ellenőrizni a biztonsági szolgálat, ha Fáraón ujjlenyomatát se képes, amit ellenőriz, az hogy a 300000 euro valódi -e, de kínai, arab embereket hogy ellenőriz, ha a betüket se tudják elolvasni, kabaré duma fanoknak, akik terjesztik, mi meg fizetjü ka vigyorgó rogán és csapata korlátlan fosztogatását.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

George Lukacs, 2017.01.13 10:18

@kanri:

A Fidesz nem lop.

Átrendezi a magyar tulajdonviszonyokat.

"Demokrata" megmondta: csak a bolsi a tolvaj.

Ki a bolsi?

Már sokszor kiderült: aki nem Fidesz.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Dakota Summer, 2017.01.13 10:09

@kanri: komolyan is venném a nyivákolásotokat, ha nem látnám, hogy a bolsi tolvajokat meg véditek....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

kanri, 2017.01.13 09:42

@Dakota Summer: Ja..egyesek:):) Azok a fideszes köcsögök.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Dakota Summer, 2017.01.13 09:29

@matura: 10000-nél több az összes vásárló, de aki letelepedési kötvényt vásárol, az nemzetbiztonsági ellenőrzésen megy át és nyomon követhető. Szóval ez baromság, nagyon kicsi az esély, hogy terroristák vagy ügynökök ennek révén jöttek volna.

A probléma inkább az, hogy túl drága volt az államnak, miközben egyesek túl sokat kerestek rajta.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html