BUX
39138

Itt a visszajelzés az Orbán-kormánynak: nagyon le van maradva Magyarország

Soktényezős mérést kell végezni ahhoz, hogy rangsorolni lehessen az egyes országokat az alapján, hogy melyik mennyire fejlett. Egy ilyen felmérést végzett a Világgazdasági Fórum, 109 országot vizsgált meg. Az ebből készített toplista okozott meglepetéseket - olvasható a pénzcentrum.hu-n.

portfolio.hu, 2017. január 16. hétfő, 17:13

A World Economic Forum (Világgazdasági Fórum) nemrég kiadta az Inclusive Development Index-et, amit nagyjából úgy lehetne lefordítani, hogy átfogó fejlődési index. Ebben 109 országot vizsgált és rangsorolt. A kutatás 3 pilléren nyugszik és 12 fő mutatót vizsgál. Az összehasonlításban szempont volt a GDP-növekedés, a munkanélküliségi ráta, a termelékenység, a várható egészséges élettartam. Továbbá a medián háztartási jövedelem, a szegénység és az egyenlőtlenség, a korrigált nettó megtakarítás, a demográfiai függőségi ráta, az államadósság - írja a pénzcentrum.hu.

A rangsor elején lévő 30 ország tekinthető "fejlett gazdaságnak". Nagy-Britannia a 21., az Egyesült Államok pedig a 23. helyen áll, Ausztria viszont a 10. helyen szerepel.

Magyarország nincs a fejlett gazdaságok között, a feltörekvő gazdaságok listáján viszont a 3. helyen szerepel (az első Litvánia, a második Azerbajdzsán), Lengyelország és Románia követ minket.

A toplista tetején a norvégok állnak. Annak ellenére, hogy a gazdaságuk csak 0,5 százalékkal növekszik, a polgárainak az életszínvonalat 2008-2013 között 10,6 százalékkal növekedett. Luxemburg a második, a felmérés szerint egy igazán jómódú ország, rendkívül jó egészségüggyel, oktatással, üzleti és politikai etikával. A képzeletbeli dobogóra Svájc fért még fel, amely minden mutatónál magas pontszámot ért el, különösen a foglalkoztatási termelékenységnél.