A szocialista vezetésű Salgótarján önkormányzata a baloldali frakció vezetőjének javaslatára tárgyalt csütörtökön arról, hogy a városi cégeknél megtiltják a 400 órás túlórát engedélyező jogszabály alkalmazását - olvasható az atv.hu honlapján.

"Ez a törvény semmi másra nem jó, mint a magyar munkavállalók kizsigerelésére. Aki picit is ismeri a magyar viszonyokat, az tudja nagyon jól, hogy ez egy modernkori rabszolgaság bevezetését teszi lehetővé ebben az országban" - fogalmazott Molnár Károly, a Baloldali Frakció vezetője.

A Salgótarjánban ellenzékben levő Fidesz frakció tagjai nem vettek részt a tárgyaláson, így nem is szavaztak a javaslatról. A teremből nem mentek ki, de szavazógépeiket kikapcsolták.

"A törvény felülvizsgálatát, megvétózását nem az önkormányzatnak a hatásköre eldönteni és nem gondoljuk, hogy politika szintre kellett volna emelni ezt a kérdést" - magyarázta Turcsány László, a Fidesz városi frakcióvezetője.

Az önkormányzat a teremben hivatalosan lévő baloldali és jobbikos képviselők egyhangú szavazatával elfogadta a javaslatot és ez azt jelenti, hogy a város cégeinél nem vezethetnek be olyan munkarendet, mely lehetővé teszi a 400 óra túlóra elrendelését.

Ugyanerről szavazott délután Szeged önkormányzata is, ahol a kormánypártiak ellenszavazata mellett szintén elfogadták a törvény használatának korlátozását a városi cégeknél.

Közben a fővárosi közgyűlés szocialista, DK-s, jobbikos és LMP-s képviselői is hasonlóra kérik az önkormányzatot. A fővárosi cégeket érintő javaslatról januárban döntenek.