Itt az első vádemelés az amerikai kitiltási botrány miatt (frissített)

Vádat emelt a Fővárosi Főügyészség az amerikai kitiltási botránnyal kapcsolatos ügyben egy budapesti férfival szemben, aki azt állította az amerikai tulajdonú étolajgyártó Bunge Zrt. lobbistájának, hogy kétmilliárd forintért el tudja intézni az étolaj áfájának csökkentését - jelentette be Ibolya Tibor fővárosi főügyész pénteki budapesti sajtótájékoztatóján.
MTI-Eco, 2015. december 18. péntek, 11:23
Fotó: Napi.hu

Ibolya Tibor elmondta: a Bunge Zrt. fizetett lobbistája azt a feladatot kapta, hogy lobbizzon az alapvető élelmiszerek, így az étolaj áfájának csökkentéséért. A lobbista ismerte a T. V. monogrammú budapesti férfit, aki azt állította neki, hogy kétmilliárd forintért eléri hivatalos személyeknél, hogy az áfa mértéke 27-ről 5 százalékra csökkenjen.

A lobbista tájékoztatta erről az ajánlatról a Bunge Zrt.-t és az amerikai követséget. Az amerikai hatóságok válaszul megszüntették a férfi vízumjogosultságát.

Az Egyesült Államok tavaly ősszel korrupciógyanúra hivatkozva beutazási korlátozást vezetett be egyes magyar állampolgárokkal szemben.

A 444.hu tudósítása szerint péntek délelőtt a Fővárosi Főügyészségen Ibolya Tibor főügyész elmondta, hogy az amerikai tulajdonú Bunge 2012 januárjától alkalmazott egy lobbistát Magyarországon. A lobbista a munkája során megkereste egy korábbi ismerősét, T. V.-t. A megkeresett, amúgy információ technológiával foglalkozó céget vezető, negyvenes évei végén járó budapesti férfi azzal a válasszal tért vissza a lobbistához, hogy el tudja intézni a gazdaságkutató céggel, hogy csökkenjen az étolaj áfája 27 százalékról 5 százalékra, ha fizet a Bunge kétmilliárdot a cégnek.

A válasz közvetítője szerint ezt Heim Péter, a Századvég egyik vezetője üzente - mondta Ibolya Tibor. A lobbista az ajánlatot továbbította a Bungénak, amely azonnal megszakított minden kapcsolatot vele. Az amerikai cég azonnal jelzett az amerikai követségnek és a NAV-nak is.

Ibolya Tibor fővárosi főügyész szerint a kétmilliárdos ajánlat valótlan volt, mivel Heim Péter és a lobbistának ajánlatot tevő cégvezető között sem közvetett, sem személyes kapcsolat nem volt. A gyanúsított jelenleg szabadlábon védekezhet. A főügyész újságírói kérdésre elmondta, hogy Vida Ildikó nem érintett ebben az ügyben - írja a 444.hu.

Reagált az ügyre a Századvég
A Fővárosi Főügyészség tisztázta a Századvég Gazdaságkutató Zrt.-t az úgynevezett kitiltási ügyben, kiderült ugyanis, hogy egy csaló visszaélt a cég nevével - közölte Keresztesi Péter, a Századvég-csoport marketing- és kommunikációs igazgatója az MTI-vel. A Századvég a továbbiakban - ahogy eddig is - minden, a korrupciós ügyben való érintettségét leíró, vagy azt sugalló sajtóhíresztelést terjesztő médiummal szemben eljárást indít.

HOZZÁSZÓLÁSOK