Itt az év legjobb hazai exportteljesítménye

A hazai kivitel szeptemberi 2023 milliárd forintos szintje az év eddigi legmagasabb értéke. Ezzel a külkereskedelmi mérleg aktívuma 214 milliárd forint lett - derül ki az előzetes KSH adatokból.
NAPI, MTI, 2011. november 9. szerda, 09:00
Fotó: Napi.hu

A külkereskedelmi termékforgalom dinamikája szeptemberben ismét egyszámjegyűre csökkent. A kivitel nyár eleji stagnálása után augusztusban 10,9 százalékos bővülést mutattak az adatok, azonban a KSH előzetes adatai szerint ez 8,1 százalékra mérséklődött.

Ugyanakkor a volumen még így is az év eddigi legmagasabb értéke volt hazai devizában számolva. A 2023,8 milliárd forintos éves csúcs elérésében a gyenge forint is szerepet játszott. Euróban számolva ugyanis az eredemény 7148 millió volt, amely "csak" a második helyhez volt elegendő.

A magyar külkereskedelmi termékforgalom volumene
(millió euró)

Forrás: KSH

A behozatal dinamikájának az üteme hasonlóan alakult. Itt a nyár végi növekedési ütem sem ugrott meg annyira és a kilencedik havi adat is mérsékeltebben bővült (sorban 8,4 és 5 százalék). Az import teljesítménye így 6407 millió euróra (1810 milliárd forintra) rúgott.

A külkereskedelmi mérleg így szeptemberben 741,5 millió eurós (214 milliárd forint) aktívumot mutatott. A szeptemberi kivitel 76, a behozatal 72 százalékát az Európai Unió tagállamaival bonyolította le Magyarország.

A szeptemberi részletes adatokat december 2-án teszi közzé a statisztikai hivatal.

Jobb lett az eredmény az elemzői várakozásoknál

Az elemzői konszenzus 600 millió euró körüli többletet várt szeptemberre - mondta Árokszállási Zoltán, az Erste Befektetési Zrt. elemzője, aki 680 milliót várt. Megjegyezte, hogy az ipar teljesítményéről kedden közölt kedvező adat nyilvánvalóan az exportnak volt köszönhető, dacára annak, hogy Magyarország legnagyobb exportpiacán, kedvezőtlenebb eredményeket publikáltak.

Az elemző ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy ez a kedvező adat úgy tűnik nem jelent támaszt a forintnak. A külkereskedelemi forgalom alapján a forintnak erősödnie kellene, de ebben akadályt jelenthetnek az európai adósságválságról szóló újabb hírek, s a magyar gazdaságpolitikába vetett alacsony befektetői bizalom - mondta az elemző.

Szerint kedvező, hogy a kormány deklarálta a hiánycél tartását jövőre is, valamint az a múlt heti bejelentés is, miszerint nem lesz további mentőcsomag a devizahitelesek számára, ám ennek ellenére úgy tűnik, a korábbi közlések mély nyomokat hagytak a befektetőkben, ezért nem erősödött érdemben a forint. Árokszállási Zoltán szerint tartja magát az a félelem is, hogy Magyarországot leminősíthetik.

Suppan Gergely, a Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt. vezető elemzője szintén a várakozásokat messze meghaladó külkereskedelmi többletet emelte ki. Az adatok azt tükrözik, hogy a magyar gazdaságot a nettó export továbbra is húzza. A külső kereslet lassulása miatt a kivitel dinamikája mérséklődhet, amit jövőre a Mercedes termelése ellensúlyozhat - vélekedik az elemző. Az import növekedése a gyenge belső kereslet miatt továbbra is elmaradhat az exportétól.

A külkereskedelmi mérleg többlete az idén 7,1 milliárd euró fölé nőhet a tavalyi 5,5 milliárd után, jövőre pedig meghaladhatja a 7,6 milliárd eurót - mondta Suppan Gergely. Hozzátette: kérdéses azonban, hogy az adatokat módosítják-e a nemzeti számlák és a folyó fizetési mérleg adatokban közölt változtatásokkal összhangban.

A magyar külkereskedelmi mérleg egyenlege
(millió euró)

Forrás: KSH
HOZZÁSZÓLÁSOK
 

sirásó, 2011.11.09 12:29

a gond a versenyképesség! exportnál az ár és a minőség számít, belföldön a haveri kapcsolatok!
mindig arra gondolok, hogy olyanok vagyunk mint az indiánok, azaz üveggyöngyért aranyt adunk és csodálkozunk, hogy lassan kiürül az ország!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Zodiakus, 2011.11.09 11:05

@megalodon: Hanyadjára írjam már neked!!!!Ne akard már azt a forintot annyira inflálni!!!Már lassan így is az utcán söprik.Ne úgy akarjunk már exportot növelni hogy az addig megszerzett javainkat meg leárazzuk!!!Ha nem tudunk egy szakértők által jól belőtt keresztárfolyamon termékeket eladni,akkor húzzuk le a rolót!Hamarabb túlesünk rajta,mert előbb-utóbb úgy is megyünk a levesbe.De addig még kipréselnek belőlünk elég sokat.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

airmax, 2011.11.09 10:49

Ez így nagyon tankönyvízű hozzászólás. Nem számít annyira az árfolyam az exportnövekedésben, mint azt megalodon állítja, és hozzátaszem, hogy ezen az árfolyamon a magyar erőforrások elkótyavetyélését jelenti.
Az exportvolumen sokkal inkább függ világgazdasági környezett állapotától. Amit megalodon mond annak nem általános gyakorlatnak, hame, a túlélést szolgáló kivételnek szabad lennie. Ostobaság mesterségesen alacsonyan tartani a valutaárfolyamot, mert minden addígi javat elinflál.
Gondolom megalodon sem rajong érte ha mondjuk az önkéntes nyugdíjpénztári számláján öregkorára félretett pénze hirtelen elillan.
Az én véleményem az, hogy az exporttal még 260 Ft/E árfolyamon sem lenne baj, de mondjuk a 270-280 jó kompromisszum lehet. Ez az árfolyam csak extraprofitot ad néhány exportőrnek, amibő a magyar gazdaság, az ott dolgozó vezetőkön kívü egyáltalán nem profitál.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

megalodon, 2011.11.09 09:19

milyen érdekes - szep temberben robbant fel a forint - vagy két éve papolom, hogy dögerős a forint - a környező országok lenyomnak minket és lám a 300 körüli árfolyam beindítja az exportot mivel itt már egymás mellé lehet tenni egy szlovák és egy magyar (export)ajánlatot
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html