A külkereskedelmi termékforgalom dinamikája szeptemberben ismét egyszámjegyűre csökkent. A kivitel nyár eleji stagnálása után augusztusban 10,9 százalékos bővülést mutattak az adatok, azonban a KSH előzetes adatai szerint ez 8,1 százalékra mérséklődött.

Ugyanakkor a volumen még így is az év eddigi legmagasabb értéke volt hazai devizában számolva. A 2023,8 milliárd forintos éves csúcs elérésében a gyenge forint is szerepet játszott. Euróban számolva ugyanis az eredemény 7148 millió volt, amely "csak" a második helyhez volt elegendő.

A magyar külkereskedelmi termékforgalom volumene
(millió euró)

Forrás: KSH

A behozatal dinamikájának az üteme hasonlóan alakult. Itt a nyár végi növekedési ütem sem ugrott meg annyira és a kilencedik havi adat is mérsékeltebben bővült (sorban 8,4 és 5 százalék). Az import teljesítménye így 6407 millió euróra (1810 milliárd forintra) rúgott.

A külkereskedelmi mérleg így szeptemberben 741,5 millió eurós (214 milliárd forint) aktívumot mutatott. A szeptemberi kivitel 76, a behozatal 72 százalékát az Európai Unió tagállamaival bonyolította le Magyarország.

A szeptemberi részletes adatokat december 2-án teszi közzé a statisztikai hivatal.

Jobb lett az eredmény az elemzői várakozásoknál

Az elemzői konszenzus 600 millió euró körüli többletet várt szeptemberre - mondta Árokszállási Zoltán, az Erste Befektetési Zrt. elemzője, aki 680 milliót várt. Megjegyezte, hogy az ipar teljesítményéről kedden közölt kedvező adat nyilvánvalóan az exportnak volt köszönhető, dacára annak, hogy Magyarország legnagyobb exportpiacán, kedvezőtlenebb eredményeket publikáltak.

Az elemző ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy ez a kedvező adat úgy tűnik nem jelent támaszt a forintnak. A külkereskedelemi forgalom alapján a forintnak erősödnie kellene, de ebben akadályt jelenthetnek az európai adósságválságról szóló újabb hírek, s a magyar gazdaságpolitikába vetett alacsony befektetői bizalom - mondta az elemző.

Szerint kedvező, hogy a kormány deklarálta a hiánycél tartását jövőre is, valamint az a múlt heti bejelentés is, miszerint nem lesz további mentőcsomag a devizahitelesek számára, ám ennek ellenére úgy tűnik, a korábbi közlések mély nyomokat hagytak a befektetőkben, ezért nem erősödött érdemben a forint. Árokszállási Zoltán szerint tartja magát az a félelem is, hogy Magyarországot leminősíthetik.

Suppan Gergely, a Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt. vezető elemzője szintén a várakozásokat messze meghaladó külkereskedelmi többletet emelte ki. Az adatok azt tükrözik, hogy a magyar gazdaságot a nettó export továbbra is húzza. A külső kereslet lassulása miatt a kivitel dinamikája mérséklődhet, amit jövőre a Mercedes termelése ellensúlyozhat - vélekedik az elemző. Az import növekedése a gyenge belső kereslet miatt továbbra is elmaradhat az exportétól.

A külkereskedelmi mérleg többlete az idén 7,1 milliárd euró fölé nőhet a tavalyi 5,5 milliárd után, jövőre pedig meghaladhatja a 7,6 milliárd eurót - mondta Suppan Gergely. Hozzátette: kérdéses azonban, hogy az adatokat módosítják-e a nemzeti számlák és a folyó fizetési mérleg adatokban közölt változtatásokkal összhangban.

A magyar külkereskedelmi mérleg egyenlege
(millió euró)

Forrás: KSH