Itt az ígéret: akár 30 százalékos rezsicsökkentés is jöhet

Valódi, tartós, "zöld" rezsicsökkentést valósítana meg az LMP; az ellenzéki párt a veszélyes és drága atomenergia helyett a megújuló energiát hasznosítaná, és energiatakarékos háztartások kialakítására törekedne.
Domokos László, 2018. március 11. vasárnap, 14:25
Fotó: Pexels

Az LMP energiastratégiája a kevesebb fogyasztásra épít, a párt a megújuló Magyarországot tűzte célul - mondta Szél Bernadett miniszterelnök-jelölt vasárnap az MTI beszámolója szerint.

2009 óta olcsóbb megújuló energiát hasznosítani, mint atomenergiát, előbbi előállítása ugyanis a technológia fejlődése miatt egyre kevesebbe kerül, míg utóbbit drágítják a szigorodó biztonsági előírások.  A politikus bírálta az ország energiafüggőségét Oroszországgal szemben, szerinte Orbán Viktor miniszterelnök Vlagyimir Putyin orosz elnök csatlósává tette az országot. Az atomenergia környezetszennyező nemcsak a fűtőanyag kitermelése, hanem a kiégett elemek elhelyezése miatt is.

Ungár Péter, a párt országos elnökségének tagja pártja "pozitív rezsiprogramját" ismertette, amely 20-30 százalékkal csökkentené a lakosság rezsikiadásait. ESzerint 2030-ra 50 százalékra növelnék a megújuló energiaforrások részarányát, a többi között lakossági napelemprogramot valósítanának meg.

Támogatnák takarékos otthonok kialakítását és szociális rezsiprogramot hajtanának végre, vagyis azokat segítenék, akik a jövedelmük igen nagy részét fordítják otthonuk fenntartására. Szorgalmaznák az úgynevezett okoshálózatok létrehozását is, amelyek a megújuló források egyenletes áramszolgáltatást biztosítanák. Szerinte a jelenlegi kabinet csupán a kampányban alázza meg az embereket pár ezer forinttal.

Szél Bernadett kérdésre beszámolt arról: levélben fordult az MSZP és a Jobbik elnökéhez, amelyben azt szorgalmazta, hogy március 19-ig döntsenek arról, tárgyalnak-e egymással is a választási visszalépésekről. Véleménye szerint csak a legszélesebb körű együttműködéssel jöhet létre.

Nem folytathatók tovább a kétoldalú tárgyalások, amelyekben pártja az elmúlt két hétben részt vett, az LMP arra törekszik hogy egy asztalhoz ültesse azokat, akik nélkül nem váltható le a jelenlegi kabinet. Egyértelmű helyzetet kívánnak teremteni, az MSZP-nek és szövetségeseinek, valamint a Jobbiknak el kell döntenie, komolyan gondolja-e a kormányváltást.

Az LMP eddig nem kapott visszajelzést a megkeresettektől. Tudomása szerint az MSZP és szövetségesi köre megosztott abban, hogyan viszonyuljanak a Jobbikhoz.

A társelnök ugyancsak reagált Juhász Péternek, az Együtt elnökének felhívására, aki tárgyalásokra szólította fel az ellenzékieket. Azt mondta: az LMP eddig is sokat tárgyalt. Az MSZP-t és szövetségesi körét, valamint a Jobbikot keresték meg, mivel ezen politikai erők együttműködése lehetőséget ad a kormányváltásra.

Fotó forrása: Pexels.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

terabit, 2018.03.12 21:47

@atombandi: mert a paréj bölcsészek összehasonlítják a 2 névleges teljesítményt és felkiáltanak: "heuréka! megmentettük a világot!", aztán nem hagyják hogy némi összeadás, szorzás megzavarja őket...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

atombandi, 2018.03.12 14:57

ja, kurva olcso, csak nem termel semmit:
"A hazánkban üzemelő, mintegy 329 MW beépített teljesítménnyel rendelkező szélerőművek március 2-án, a legnagyobb csúcsterhelés idején tulajdonképpen egyáltalán nem tudtak hozzájárulni a rendszer kisegítéséhez: a szélerőművek termelése a fenti ábrán csak vonalvastagságként látszik a vízszintes tengelyen. A 12.45-kor kezdődő negyedórában átlagos termelésük egészen elképesztően alacsony, nettó 7,65 MW volt, azaz a beépített teljesítmény mintegy 2%-ával álltak a villamos energiát fogyasztók rendelkezésére. A Mavir által mért napelemek termelése is egészen abszurdan alacsony, elhanyagolható értéken állt: a csúcs pillanataiban mért 6825 MW-os rendszerigényhez mindössze 1,11 MW teljesítménnyel tudtak hozzájárulni. "
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html