BUX
37689

Itt az inflációs adat!

Novemberben az egyhavi átlagos fogyasztóiár-emelkedés 0,3 százalék volt, 2009. novemberéhez viszonyítva az árak 4,2 százalékkal növekedtek - jelentette a KSH.

NAPI, 2010. december 10. péntek, 09:01

Mindez megfelel a várakozásoknak, hiszen a Napi Gazdaság által megkérdezett elemzők az októberi 4,2 százalékhoz hasonló ütemre számítottak hozzátéve, hogy ezt követően decemberre gyorsulás, januárra pedig az áremelkedés lassulása várható.

Havi összevetésben messze átlagon felül - 1,1 százalékkal - drágultak az élelmiszerek novemberben, de a járműüzemanyagok 0,4 százalékos áremelkedése is felfelé húzta az inflációt, miközben a szeszes italok, a dohányáruk és a szolgáltatások kismértékben olcsóbbak lettek.Az élelmiszerek drágulása várható volt, a tavaszi-nyári időjárás miatt már hónapok óta komoly árnyomás alatt vannak az élelmiszerek. Októberben 1,5 százalékkal drágultak, a novemberi alacsonyabb index mindenképpen jó hír. Az üzemanyagok drágulása megkezdődött, de itt a december lesz az érdekes hónap, hiszen a héten nőtt történelmi csúcsra a benzin és a gázolaj ára. A tartós fogyasztási cikkeknél 0,1 százalékos volt az áremelkedés. Ebben a csoportban, februártól szeptemberig fokozatos defláció vagy stagnálás uralkodott - még azokban a nyári hónapokban is, amikor a gyenge forint elméletileg felhajtja a főként import cikkek árát -, de két hónapja ez a tendencia megfodult. Elképzelhető, hogy a hazai gyenge keresletnek már nincs az az árleszorító hatása, mint ami korábban jelentkezett - ezt a csütörtöki GDP-adatok is alátámasztják. A szolgáltatások esetén ugyanakkor árcsökkenést regisztrált a KSH, ami azért kedvező hír, mert ennek a csoportnak egy részét - a piaci szolgáltatásokat - kiemelten figyeli a jegybank a kamatdöntésnél. Az árcsökkenés pedig inkább a további kamatemelés ellen dolgozik.

Az éves árindexet szintén az élelmiszerek fűtik, ez az árucsoport 5,9 százalékkal drágult 2009 novemberéhez képest - ezen belül az idényáras cikkek ára közel 33, a liszté bő 19, az étolajé 17, a sajté 15, a tejé 7 százalékkal nőtt.

Szintén az átlagosnál nagyobb mértékben, 7,9 százalékkal növekedett a háztartási energia ára, ezen belül a vezetékes gáz 19,0 százalékkal drágult, a távfűtés 4,5 százalékkal olcsóbb lett. A járműüzemanyagok 14 százalékkal drágultak egy év alatt. A tartós fogyasztási cikkekért átlagosan 1,7, a ruházkodási cikkekért 0,7 százalékkal kellett kevesebbet fizetni, mint egy évvel ezelőtt.