Itt az inflációs meglepetés! - Egyre drágább az élelmiszer

Májusban a fogyasztói árak 1,8 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban. Az alacsony éves árnövekedés fő oka a háztartási energia árak jelentős mérséklése. Emellett az élelmiszerek és a szeszes italok, dohányáruk kivételével minden más termékfőcsoportban is árcsökkenés történt egy év alatt - közölte a KSH. Az előző hónaphoz képest 0,1 százalékos csökkenést mért a statisztikai hivatal. A Napi Gazdaságnak nyilatkozó elemzők éves alapon 2,1, havi alapon 0,2 százalékos ütemet vártak.
NAPI, 2013. június 11. kedd, 09:01

Egy hónap alatt - 2013. áprilishoz viszonyítva - a fogyasztói árak átlagosan 0,1 százalékkal csökkentek. Az élelmiszerek átlagosan 0,6 százalékkal drágultak, ami meghatározóan az idényáras élelmiszerek - burgonya, friss zöldség, gyümölcs - 7,2 százalékos áremelkedésének következménye. E csoport nélkül számítva az élelmiszerek ára az előző hónaphoz képest 0,4 százalékkal csökkent.

Árcsökkenés következett be a tojás (4,1százalék), a baromfihús (2 százalék), a sertéshús (1,3 százalék), valamint a péksütemények és a cukor (1,1-1,1 százalék) esetében. A
szolgáltatásokért és a ruházkodási cikkekért átlagosan 0,3 százalékkal kellett többet fizetni az előző hónaphoz képest. Az egyéb cikkek (ide tartoznak: lakás-, háztartás- és testápolási cikkek, gyógyszerek, járműüzemanyagok, valamint kulturális cikkek) körében árcsökkenés volt megfigyelhető (1,6 százalék). Ezen belül a járműüzemanyagokért 3,4 százalékkal kellett kevesebbet fizetni. Kisebb mértékben csökkent a szeszes italok, dohányáruk (0,3 százalék), a tartós fogyasztási cikkek (0,2 százalék) és a háztartási energia (0,1 százalék) ára.

Átlagnál jobban drágultak az élelmiszerek, a tömegközlekedés és a szemétszállítás

A tavalyi év májusához viszonyítva 12 hónap alatt az élelmiszerek árai az átlagosnál nagyobb mértékben, 3,7 százalékkal emelkedtek. Ezen belül jelentősen nőtt az idényáras élelmiszerek (17,1 százalék), a liszt (11,3 százalék), a sertészsiradék (7,9 százalék), valamint a párizsi, kolbász (7 százalék), a sertéshús (5,4 százalék) és az étolaj (5,3 százalék) ára.

Árcsökkenés következett be többek között a tojás (16,8 százalék) és a cukor (3,8 százalék) esetében. Az átlagosnál nagyobb mértékben, 9,8 százalékkal emelkedett a szeszes italok, dohányáruk ára is.

A szolgáltatások esetében szintén átlag feletti volt az árnövekedés (4,1 százalék), ezen belül a szemétszállítás 7,7, a helyi tömegközlekedés
5,3 százalékkal drágult.

A tartós fogyasztási cikkekért 1,8 százalékkal kellett kevesebbet fizetni. Az egyéb cikkek körében is árcsökkenés következett be (0,7 százalék), ezen belül a járműüzemanyagok 5,1 százalékkal kerültek kevesebbe. A ruházkodási cikkek ára átlagosan 0,2 százalékkal csökkent. A háztartási energia esetében szintén árcsökkenés (8,5 százalék) volt megfigyelhető. Ez utóbbin belül a vezetékes gázért és az elektromos energiáért egyaránt 10 százalékkal kellett kevesebbet fizetni, míg a távfűtés ára 11,7 százalékkal csökkent 2012. májushoz képest.

Megnevezés2013. május2013. május
előző hó = 100 százalékelőző év azonos hó = 100 százalék
Fogyasztóiár-index99,9101,8
Harmonizált fogyasztóiár-index99,9101,8
Maginfláció (szezonálisan kiigazított)100,2103,2
Nyugdíjas fogyasztóiár-index100,0101,7
Forrás: KSH

Elemzők többet vártak

A Napi Gazdaságnak nyilatkozó elemzők előzetesen átlagosan 2,1 százalékos drágulást jeleztek tavaly májushoz, és 0,2 százalékos rátát az előző hónaphoz képest. A prognoszták szerint az év második felére a bázishatásnak köszönhetően hullámzó inflációs pálya várható, amivel együtt az év egészében is az árindex a 2 százalék körüli szinten fog ingadozni.

Májusban két ellentétes hatás alakította az indexet, a jövedékiadó-emelés és a benzinárcsökkenés. Áprilisig lefelé húzta az éves mutatót a tavalyi viszonylag magas bázis, ám ez a hatás éppen májustól nem érződik.

Kedvező nemzetközi nyersanyagárak

A nemzetközi nyersanyagárak süllyedése mellett a gyenge belső kereslet miatt nincs a rendszerben inflációs nyomás. Az áprilisi kiskereskedelmi adatok ugyan a lakossági kereslet némi élénkülésére utaltak, illetve kockázatot jelenthet a monetáris politika számára, hogy a fejlődő piacokon májusban egy korrekciós hullám alakult ki, amely elérte Magyarországot is. A forint utóbbi hetekben tapasztalt ingadozásának ugyanakkor még nem volt hatása az importált inflációra, éppen a nyersanyagárak mérséklődése miatt, de a későbbiekben egy szignifikáns forintgyengülés - amennyiben lesz ilyen - torzíthatja az inflációs pályát.

Az MNB-nek marad még tere

Inflációs oldalról tehát folytathatja a lazítást a jegybank, ám eközben a pénzügyi stabilitást és a kockázati elvárásokat egyre nagyobb mértékben kell figyelembe vennie. Ezért is lehet jelentősége annak, hogy az MNB októbertől átveszi a PSZÁF-tól a pénzügyi felügyeleti jogosítványokat, ami az árstabilitással kapcsolatos feladatok kibővülését jelenti.

Kilátások

A kilátásoknál továbbra is komoly bizonytalanságot jelent a további rezsicsökkentés időzítése és mértéke. Technikai értelemben tehát van egy hullámzás az árindexben, viszont a fundamentumoknál a külső és belső hatásoknak köszönhetően a nyomott inflációs környezet továbbra is fennáll.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

juliann, 2013.06.11 22:23

@juliann:
@lumpi:
lumpi, 2013. június 11., kedd 20:58

Kérdésem ::: Folytassam ,vagy ennyi elég neked ???
Ha folytatnom kell , esetleg kiderül """ A Király meztelen """
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

juliann, 2013.06.11 21:47

@lumpi:
lumpi, 2013. június 11., kedd 20:58
@juliann: Hartz IV mit Wirkung ab 1. Januar 2005
"""Zusammenführung von Arbeitslosenhilfe und Sozialhilfe (Hilfe zum Lebensunterhalt) für Erwerbsfähige zum Arbeitslosengeld II """

Válasz ::: Azért írok magyarul, hogy a többi hozzászóló is pontosan tudja követni ,hogy miröl van szó !!!
Aki munkanélküli lesz ((( kevés munkanélküli segéllyel )))bejelentkezik a """ Jobcenter""" -hez szociális támogatásért(((Hartz IV )))...
Itt ki kell töltenie kérdöíveket, amelyekre válaszolva kiderül,hogy """Ö""" vagyontalan,és semmilyen tökéje nincs ,amit felhasználhat (((bankbetét,börzepapír ,lakás ,nyaraló, föld )))...Ekkor kaphat szociális segítséget ,amelyet minden hónapban felülvizsgálnak ,hogy jár -e még...
Folytatom...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

lumpi, 2013.06.11 20:58

@juliann: Hartz IV mit Wirkung ab 1. Januar 2005
Zusammenführung von Arbeitslosenhilfe und Sozialhilfe (Hilfe zum Lebensunterhalt) für Erwerbsfähige zum Arbeitslosengeld II auf einem Niveau unterhalb der bisherigen Sozialhilfe. (Die alte Sozialhilfe war nominell niedriger als das heutige Arbeitslosengeld II, wurde aber im Bedarfsfall durch diverse Einmalleistungen der Sozialämter z. B. für Schulbedarf, Wohnungserstausstattung, Kleidung, Weihnachten usw. ggf. auch über den Satz des heutigen Arbeitslosengeld II aufgestockt.)[7] Die ursprünglich vorgesehene Höhe lag laut Aussage von Peter Hartz jedoch bei 511 Euro monatlich und damit weit über dem Sozialhilfesatz)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

juliann, 2013.06.11 20:09

@lumpi:
lumpi, 2013. június 11., kedd 18:46
(ha a munkavállaló csödeljárás alatt
levö cégnél helyezkedik el)kiaz a hülye?
Válasz :::Például a Munkanélküli hivatal oda közvetíti ki,és nem tagadhatja meg !!! Viszont joga van, másik munkaadóajánlatot keresnie,ha van erre képessége !!!
Nem teszik ki a cég bejárátára """ Ez a cég csödeljárás alatt van """

(Die Arbeitsgelegenheit mit Mehraufwandsentschädigung (AGH-MAE)

Válasz :::A """ Hartz4 """ -röl jobban kéllene tájékozódnod ,hogy az életben hogyan müködik !!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

juliann, 2013.06.11 19:52

@coni:
coni, 2013. június 11., kedd 18:39
Kizártnak tartom, hogy a németek 40%-nak gond lenne a napi 3x-i táplálkozás.
Válasz ::: Igy van ,ahogy írod !!! Késöbb részletezem...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html