Februárban a fogyasztói árak 0,1 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban. A háztartási energia, a járműüzemanyagok, a tartós fogyasztási cikkek, valamint a ruházkodási cikkek ára csökkent, mialatt a szeszes italok, dohányáruk és a szolgáltatások drágultak - jelentette a KSH. Az adat meglepő, hiszen a hazai elemzői kar átlagosan 0,5 százalékos év/év inflációt jósolt, az MTI által idézett londoni prognózisok ehhez hasonlóan 0,2-0,6 százalék közötti előrejelzéseket adtak a januári 0,0 százalékos tényadat után.

A KSH adatközlése előtt az elemzők úgy vélték, a forintgyengülés még nem éreztette teljes hatását a fogyasztói árszínvonalban, inkább csak az üzemanyagárak emelkedésében jelent meg - ez a várakozás nem jött be, hiszen bár januárhoz képest drágult az üzemanyag, év/év alapon csökkent az ár. Arra számítottak továbbá, hogy a múlt havi inflációt felfelé mozdította, hogy a rezsicsökkentés első köre kikerült a bázisból, ugyanis a múlt év januárjától életbe lépett 10 százalékos áram- és gázárcsökkentés nagy részét februárra számolta el a KSH. A ruházati termékek szezon végi leárazása kapcsán a fentiekkel ellentétes hatást vártak a szakértők.

Így állnak a rekorderek - hatott az ingyenes kp-felvétel

A korábban is nagy kilengéseket mutató termékek és szolgáltatások közül a légi személyszállítás ezúttal is tempósan drágult, az év/év árnövekedés megközelítette a 24 százalékot, miközben a máshová nem sorolt pénzügyi szolgáltatások néven futó bankköltségek növekedése 15 százalék alá került. Volt honnan szelídülni: az utóbbinál a korábbi hónapokban nem volt ritka az 50 százalék feletti tempó sem. Itt az ingyenes készpénzfelvétel februári bevezetése mérsékelte a tempót, ennek hatása a teljes inflációra is számottevő volt, -0,15 százalékpontot tett ki - tájékoztatta a Napi.hu-t Mináry Borbála, a KSH szakértője.

Az alábbi grafikon az infláció alakulását, valamint az elmúlt bő egy évben a legnagyobb árváltozást produkáló termékek és szolgáltatások átlagárának mozgását mutatja. A villamos energia, a gáz és a hőszolgáltatás esetében a rezsicsökkentések, a dohányáruknál a jövedékiadó- és árrésemelés, a pénzügyi szolgáltatásoknál pedig a tranzakciós illeték és egyéb banki adók áthárítása mozgatta az árakat (azaz a bankoláshoz kapcsolódó költségeket), míg a légi személyszállítás esetében a Malév megszűnését követő piaci átrendeződések állnak az árváltozások hátterében.

Drágább dohány, olcsóbb üzemanyag

A KSH beszámolója szerint éves összevetésben az élelmiszerárak nem változtak. Ezen belül drágult többek között a sajt (10,5 százalék), a tej (8,9 százalék), a sertéshús (1,7 százalék), csökkent viszont a liszt (19,4 százalék), a cukor (14,4 százalék), az étolaj (12,6 százalék), a tojás (12,3 százalék) és a kenyér (3,4 százalék) ára.

A legnagyobb mértékben, 8,1 százalékkal nőtt a szeszes italok, dohányáruk ára- ezen belül az utóbbi csoport közel 18 százalékos drágulásával szemben az alkoholos italok kissé olcsóbbak lettek. Szintén áremelkedés következett be a szolgáltatások esetében (2,1 százalék), ezen belül a víz- és a csatornadíj átlagosan 11, a helyi tömegközlekedésé 6,8 százalékkal csökkent. Az egyéb cikkek körében szintén árcsökkenés történt (1,5 százalék), ezen belül a járműüzemanyagok ára 4,6 százalékkal csökkent úgy, hogy januárhoz képest azért történt egy másfél százalékos drágulás.

A ruházkodási cikkekért 0,2, a tartós fogyasztási cikkekért 0,6 százalékkal kellett kevesebbet fizetni, azaz utóbbinál a forintgyengülés nem éreztette hatását. A háztartási energia ára csökkent a legnagyobb mértékben (10,3 százalék). Ezen belül a távfűtésért 13,0, az elektromos energiáért és a vezetékes gázért 11,1 százalékkal kellett kevesebbet fizetni 2013. februárhoz viszonyítva.