Itt az inflációs meglepetés! Mutatjuk, mi áll a háttérben

Februárban a várt érték töredékével nőtt a fogyasztói árszínvonal. A meglepetést részben az üzemanyagárak okozták, az ingyenes készpénzfelvétel is féken tartotta az inflációt.
Ádám Viktor, 2014. március 11. kedd, 09:02
Fotó: Napi.hu

Februárban a fogyasztói árak 0,1 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban. A háztartási energia, a járműüzemanyagok, a tartós fogyasztási cikkek, valamint a ruházkodási cikkek ára csökkent, mialatt a szeszes italok, dohányáruk és a szolgáltatások drágultak - jelentette a KSH. Az adat meglepő, hiszen a hazai elemzői kar átlagosan 0,5 százalékos év/év inflációt jósolt, az MTI által idézett londoni prognózisok ehhez hasonlóan 0,2-0,6 százalék közötti előrejelzéseket adtak a januári 0,0 százalékos tényadat után.

A KSH adatközlése előtt az elemzők úgy vélték, a forintgyengülés még nem éreztette teljes hatását a fogyasztói árszínvonalban, inkább csak az üzemanyagárak emelkedésében jelent meg - ez a várakozás nem jött be, hiszen bár januárhoz képest drágult az üzemanyag, év/év alapon csökkent az ár. Arra számítottak továbbá, hogy a múlt havi inflációt felfelé mozdította, hogy a rezsicsökkentés első köre kikerült a bázisból, ugyanis a múlt év januárjától életbe lépett 10 százalékos áram- és gázárcsökkentés nagy részét februárra számolta el a KSH. A ruházati termékek szezon végi leárazása kapcsán a fentiekkel ellentétes hatást vártak a szakértők.

Ez áll a meglepetés hátterében
Valóban nagy szerepe volt annak, hogy az első rezsicsökkentés kiesett a bázisból, de a második kör még egy évig érezteti hatását, így nem meglepő a háztartási energia 10 százalék feletti év/év árcsökkenése - kommentálta az adatokat Mináry Borbála, a KSH szakértője. Hozzátette: az is csökkentette az inflációt, hogy szintén kiesett a bázisból az üzemanyagok 2013 eleji nagymértékű drágulása, illetve a dohánytermékek áremelkedése, ami a 2012 decemberi jövedékiadó-emeléssel volt összefüggésben. Egy évvel korábban ráadásul a szeszes italok is drágultak, míg az idén itt árcsökkenés következett be.

Így állnak a rekorderek - hatott az ingyenes kp-felvétel

A korábban is nagy kilengéseket mutató termékek és szolgáltatások közül a légi személyszállítás ezúttal is tempósan drágult, az év/év árnövekedés megközelítette a 24 százalékot, miközben a máshová nem sorolt pénzügyi szolgáltatások néven futó bankköltségek növekedése 15 százalék alá került. Volt honnan szelídülni: az utóbbinál a korábbi hónapokban nem volt ritka az 50 százalék feletti tempó sem. Itt az ingyenes készpénzfelvétel februári bevezetése mérsékelte a tempót, ennek hatása a teljes inflációra is számottevő volt, -0,15 százalékpontot tett ki - tájékoztatta a Napi.hu-t Mináry Borbála, a KSH szakértője.

Az alábbi grafikon az infláció alakulását, valamint az elmúlt bő egy évben a legnagyobb árváltozást produkáló termékek és szolgáltatások átlagárának mozgását mutatja. A villamos energia, a gáz és a hőszolgáltatás esetében a rezsicsökkentések, a dohányáruknál a jövedékiadó- és árrésemelés, a pénzügyi szolgáltatásoknál pedig a tranzakciós illeték és egyéb banki adók áthárítása mozgatta az árakat (azaz a bankoláshoz kapcsolódó költségeket), míg a légi személyszállítás esetében a Malév megszűnését követő piaci átrendeződések állnak az árváltozások hátterében.


Drágább dohány, olcsóbb üzemanyag

A KSH beszámolója szerint éves összevetésben az élelmiszerárak nem változtak. Ezen belül drágult többek között a sajt (10,5 százalék), a tej (8,9 százalék), a sertéshús (1,7 százalék), csökkent viszont a liszt (19,4 százalék), a cukor (14,4 százalék), az étolaj (12,6 százalék), a tojás (12,3 százalék) és a kenyér (3,4 százalék) ára.

A legnagyobb mértékben, 8,1 százalékkal nőtt a szeszes italok, dohányáruk ára- ezen belül az utóbbi csoport közel 18 százalékos drágulásával szemben az alkoholos italok kissé olcsóbbak lettek. Szintén áremelkedés következett be a szolgáltatások esetében (2,1 százalék), ezen belül a víz- és a csatornadíj átlagosan 11, a helyi tömegközlekedésé 6,8 százalékkal csökkent. Az egyéb cikkek körében szintén árcsökkenés történt (1,5 százalék), ezen belül a járműüzemanyagok ára 4,6 százalékkal csökkent úgy, hogy januárhoz képest azért történt egy másfél százalékos drágulás.

A ruházkodási cikkekért 0,2, a tartós fogyasztási cikkekért 0,6 százalékkal kellett kevesebbet fizetni, azaz utóbbinál a forintgyengülés nem éreztette hatását. A háztartási energia ára csökkent a legnagyobb mértékben (10,3 százalék). Ezen belül a távfűtésért 13,0, az elektromos energiáért és a vezetékes gázért 11,1 százalékkal kellett kevesebbet fizetni 2013. februárhoz viszonyítva.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

RonaGyuri, 2014.03.11 21:47

@krix:
ha elolvasod és érted is a cikket, akkor akár még tudhatod is egyéves viszonyításokról van szó! =))
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

zappara, 2014.03.11 14:44

ezen belül a víz- és a csatornadíj átlagosan 11....százalékkal csökkent.

na, gondoltam, a végére járok, miért nem csökken, hanem emelkedik a vízdíjam, mióta csökkentették..gondoltam, feloldom ezt a paradoxont....megnéztem a számlát..és mit látok?
egy 2011-es számlát húztam még elő..és lám, a mostani díjszabás jóval magasabb...hát hogy is nem növekedne a vízdíjam..
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rigolya, 2014.03.11 14:12

@krix: Nem az MNB, hanem a KSH adatait idézgetném az ön helyében.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

krix, 2014.03.11 12:58

@homerosz:

Már megint hazudsz (mint mindig)!
http://www.mfor.hu/cikkek/MNB__totalbiztosan_1_6_szazalekos_az_inflacios_nyomas.html

"Februárban ez a három index, vagyis az indirekt adóktól szűrt maginfláció, a keresletérzékeny, illetve a ritkán változó árú termékek inflációja egyaránt 1,6 százalékon állt."
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

krix, 2014.03.11 12:54

@RonaGyuri:

Mikori árakhoz képest?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html