BUX
38240

Itt az MNB-kamatdöntés!

A Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa - a várakozásoknak megfelelően - ezúttal is az 5,25 százalékon álló alapkamat változatlanul hagyásáról döntött.

NAPI, 2010. augusztus 23. hétfő, 14:00

A piaci várakozásnak megfelelően 5,25 százalékon, változatlanul hagyta az alapkamatot az MNB.A Monetáris Tanács megtárgyalta az MNB augusztusi „Jelentés az infláció alakulásáról" című kiadványát.A Monetáris Tanács értékelése szerint 2010-ben megkezdődhet a magyar gazdaság recesszióból való kilábalása, de az előrejelzési horizonton a kibocsátás mindvégig elmarad potenciális szintjétől, és a munkanélküliségi ráta is magas marad. A Monetáris Tanács megítélése szerint - némileg eltérően az inflációs jelentésben foglaltaktól - a gazdaságot érő költségsokkok ellenére az infláció a tartósan gyenge belső kereslet miatt megközelítheti a 3 százalékos inflációs célt. Az elmúlt hónapokban az ország kockázati megítélése nem követte le a régióban végbement javulást.A magyar növekedési kilátásokat rövidtávon továbbra is a kedvező nemzetközi konjunktúra és a gyenge belső kereslet kettőssége határozza meg. A növekedés elsődleges forrása a korábban vártnál is élénkebb külső kereslet. A fogyasztás idén még kedvezőtlenül alakul, ami a gyengébb árfolyam miatti magas devizahitel törlesztő-részletekkel és a tartósan magas munkanélküliséggel függ össze. 2011-től már a belső kereslet is hozzájárulhat a növekedéshez, amelyre vonatkozóan azonban a Monetáris Tanács lefelé irányuló kockázatokat lát.A gyenge belső kereslet árleszorító hatása ellenére megnőtt a kockázata, hogy nem sikerül elérni az inflációs célt. Az elmúlt időszak gyengébb árfolyama, valamint a nyersanyag- és élelmiszerárak emelkedése kezdetben elsősorban a maginfláción kívüli tételek áremelkedésében jelentkezhet. Középtávon az élénkülő kereslet mellett a felhalmozódott költségnyomás már a maginflációt is emelheti. A cél teljesülése szempontjából további kockázatot jelent, ha a tartósan cél feletti infláció miatt nem horgonyzottak a várakozások.Az elmúlt hónapokban a globális kockázatvállalási hajlandóság összességében erősödött, ami a régió többi országának kockázati megítélését is javította. Magyarország kockázati felára azonban nem csökkent érdemben. A befektetői bizalom megőrzése szempontjából kulcsfontosságú a Kormány kötelezettségvállalása egy fenntartható költségvetési pálya mellett.Tekintettel az inflációs folyamatokra és a potenciális szintjétől tartósan elmaradó kibocsátásra a Monetáris Tanács az alapkamat szinten tartása mellett döntött. Az inflációs folyamatok megítélésében bizonytalanságot jelent, hogy a tartósan alacsony kereslet milyen mértékben fékezi a költségsokkok begyűrűződését. Amennyiben az inflációs kockázatok fennmaradnak, vagy tartósan romlik az ország kockázati megítélése, szükségessé válhat az alapkamat emelése.

A döntés nem okozott meglepetést, hisz úgy gondoljuk, hogy annak ellenére, hogy az IMF-tárgyalások félbeszakadása nem okozott tartós pánikot a piacon, maradtak azért jelentős bizonytalansági tényezők - amit jól mutat, hogy az ország kockázatosságát tükröző különböző felárak továbbra sem tudtak visszarendeződni a májusi szintekre - kommentálta Bebesy Dániel portfoliómenedzser (Budapest Alapkezelő) a döntést.A befektetők közül sokan kivárnak az önkormányzati választásokig abban a reményben, hogy utána a kormány már hajlandóbb lesz a népszerűtlenebb intézkedések meghozatalára, melyekre azért lenne szükség, hogy a jelenleg 83 százalékos államadósság/GDP értéket tartósan csökkenő pályára lehessen állítani.A tartósabb gyengülést egyelőre az is meggátolta, hogy jelenleg nagyon népszerűek a fejlett országokhoz képest jelentős hozamtöbbletet biztosító fejlődő országok adósságpapírjai, különösen úgy, hogy ezen országok esetében a korábban várt jelentősebb kamatemelések elmaradnak vagy kitolódnak.Várakozásunk szerint a legfrissebb inflációs jelentésben a gyengébb forint és az emelkedő élelmiszerárak miatt ismét felfelé módosította a várt inflációs pályát a jegybank. A cél feletti inflációs érték, véleményünk szerint egyelőre nem kell, hogy monetáris szigorítást eredményezzen, hisz a belső fogyasztás továbbra is rendkívül nyomott, a bérnövekedési ütem csökken, a maginfláció alacsony szinten van - véli Bebesy Dániel.Ilyen előrejelzés mellett azonban egy esetleges kamatcsökkentés esélye a közeljövőben is minimális, különösen úgy, hogy az ország sérülékenysége szempontjából kritikus CHF/HUF árfolyam gyenge szinten van, annak ellenére, hogy a globális hangulat inkább kockázatkedvelő. Az általános hangulat azonban gyorsan változhat, érdemes figyelni a görög állampapír felárak folyamatos tágulását, az eurózóna hosszú távú fenntarthatóságával kapcsolatos problémák ismét reflektorfénybe kerülhetnek.A jegybank mai döntése teljes mértékben megfelelt az Equilor várakozásainak is. Az elmúlt időszakban látott befektetői hangulatjavulás jelentkezett Magyarország kockázati megítélésében és az euró-forint árfolyamban is, ami minden bizonnyal legalább egy "galamb" monetáris tanácstagot arra ösztönzött, hogy az irányadó ráta csökkentése mellett voksoljon, azonban a végleges, tartásról szóló döntés feltehetően meggyőző többséggel született - fogalmaznak az Equilornál.Hiába tehát a kézzelfogható javulás a magyar országkockázati megítélésben, továbbra sem számítunk arra, hogy az év vége előtt újabb kamatcsökkentés következne. Az IMF és a magyar kormány közötti tárgyalások megszakadása és ezzel együtt a magyar államadósság jövőbeli refinanszírozása körüli bizonytalanságok még több hónapon át óvatosságra inthetik a befektetőket és a monetáris tanács tagjait is - teszik hozzá.