A testület keddi kamatdöntő ülése után kiadott közleményében a 25 bázispontos kamatcsökkentést azzal magyarázta, hogy az elmúlt hónapban beérkezett adatok megerősítik, hogy a gyenge kereslet dezinflációs hatása erőteljesen érvényesül, ezért a vállalatok termelési költségeik emelkedését csak korlátozottan tudják árazásukban érvényesíteni.
Ennek alapján az inflációs és reálgazdasági kilátások alacsonyabb alapkamattal konzisztensek - fogalmazott közleményében a monetáris tanács (MT). Az irányadó kamat további csökkentésére akkor kerülhet sor, ha a középtávú inflációs kilátások összhangban maradnak a 3 százalékos céllal, és fennmaradnak a kedvező pénzügyi piaci folyamatok - teszi hozzá a jegybank közleményében.

Az MT megjegyzi: a szabályozott árak év eleji csökkentése és a gyenge kereslet következtében az infláció a jegybanki cél alá süllyedt. Az egyes ágazatok adóterhelését növelő költségvetési intézkedések költségnövelő hatása a termelési láncon keresztül fokozatosan a teljes vállalati szektorban jelentkezhet, ami az indirekt adók hatásaitól szűrt maginfláció emelkedését eredményezheti. A pénzromlás üteme az idei év egészében a 3 százalékos cél alatt maradhat, míg 2014-ben a célérték közelében alakulhat.

A monetáris tanács megítélése szerint a tavalyi recessziót követően a gazdaság növekedése idén indulhat meg újra, az exportpiacok élénkülésével, de a külső, és különösen a belső keresleti tényezők csupán mérsékelt bővülést vetítenek előre. Az alacsony inflációs környezetben a lakossági reáljövedelmek ismét növekedhetnek, a válság előtt felhalmozott adósságok elhúzódó leépítése és a bizonytalan gazdasági környezet következtében a fogyasztási kereslet feltehetően csak 2014-től fog erősödni.

A kibocsátás elmarad potenciális szintjétől, a munkanélküliség pedig meghaladja a strukturális tényezők által meghatározott hosszú távú szintjét. Az MT a gyenge keresleti környezet tartós fennmaradására számít, ami biztosítja, hogy az inflációs nyomás az elkövetkező időszakban alacsony maradjon - olvasható a közleményben.

A globális kockázatvállalási hajlandóság az elmúlt hónapban kedvezően alakult. A javuló nemzetközi környezetben a hazai pénzügyi piaci eszközök kockázati felára is jelentősen mérséklődött. A monetáris tanács értékelése alapján azonban a nemzetközi közösség jelentős erőfeszítései ellenére továbbra is fennáll a kedvező globális pénzügyi piaci környezet és a gyenge reálgazdasági teljesítmény közötti ellentét, ami óvatos monetáris politikai lépéseket indokol - olvasható a közleményben.

A testület kedden a piaci várakozásoknak megfelelően 25 bázisponttal, újabb történelmi mélypontra, 4,75 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot. Az ülés rövidített jegyzőkönyve 2013. május 15-én 14 órakor jelenik meg.