BUX
41002

Itt az MNB kamatdöntése!

A vártnak megfelelően 6 százalékon hagyta az alapkamatot a jegybank monetáris tanácsa keddi ülésén.

NAPI, 2011. augusztus 23. kedd, 14:00

A vártnak megfelelően 6 százalékon hagyta az irányadó rátát a Simor András MNB-elnök vezette testület a keddi ülésen. A részletekről a három órakor kezdődő sajtótájékoztatón számol be a jegybank elnöke.

A döntés abból a szempontból nem okozott meglepetést, hogy a megkérdezett elemzők közül senki sem számított arra, hogy augusztusban változtatna a jegybank az irányadó rátán. Az azonban már más kérdés, hogy egyre többen számoltak azzal, hogy idén már egy vágás beleférhet.

A legfőbb ellenérv a vágás ellen a nemzetközi piaci hangulat lehetett: a Simor András elnök által már júliusban emlegetett érv továbbra is megállja a helyét, hiszen az eurózónás válság nem hagyott alább, miközben az USA-t illetően is egyre több a kétely. Ennek nyomán a forint ugyan viszonylag stabil maradt az euróval szemben, ám a svájci frank árfolyama száguldásba kezdett és némileg emelkedett a magyar cds jegyzés és állampapír-piaci hozamgörbe is.

Úgy tűnik, ezt a fő érvet nem tudták ellensúlyozni a kamatvágás irányába mutató tényezők. Az infláció lassulásba kezdett és júliusban minden eddiginél alacsonyabb szintre, 3,1 százalékra süllyedt, ami így már csak egyetlen tizeddel több, mint az MNB célja. A legutóbbi ülés óta a KSH publikálta a második negyedéves GDP adatokat: a globális lassulásnak megfelelően a magyar növekedés is lelassult, 1,5 százalékkal bővült csak a gazdaság az időszakban, ami meglehetősen vérszegény. Ezek alapján pusztán a reálgazdaság, és az infláció oldaláról védhető lenne a vágás, ám a kockázati felárak és a nemzetközi hangulat alakulása miatt egyelőre nem került rá sor.

Az igazán érdekes folyamatok az állampapír piacion voltak megfigyelhetők az elmúlt két hétben. A némi emelkedés után drámai mértékben zuhantak a magyar állampapírok másodpiaci hozamai: a hosszú oldalon többé kevésbé 100 bázispontot estek a hozamok szűk két hét alatt. Egyes vélemények szerint néhány titokzatos vásárló így akarta az MNB-től kicsikarni a vágást. Ha tényleg ez volt a céljuk, törekvéseiket nem koronázta siker.

Forrás: MNB