Itt az MNB újabb nagy dobása!

Az MNB a március 16-án elinduló nhp+ konstrukcióval a növekedési hitelprogramból (nhp) eddig kiszoruló kis- és középvállalkozások hitelhez jutási lehetőségeit javítja - jelentette be az MNB.
Napi.hu, 2015. február 18. szerda, 10:05
Fotó: Napi.hu

A változatlan feltételekkel folytatódó nhp 2015-re fennmaradó csaknem 500 milliárd forintos keretösszegén felül a monetáris tanács (MT) további 500 milliárd forintot különített el az új nhp+ konstrukcióra.

Az új konstrukcióban az MNB a likviditásnyújtáshoz kapcsolódóan korlátozott ideig, korlátozott mértékben és összegben kkv-hitelkockázatot vállal át a hitelintézetektől. A monetáris politikai eszköztár részeként az nhp és az azzal párhuzamosan futó nhp+ segítségével a teljes kkv-hitelpiac működése helyreállhat, a monetáris transzmisszió hatékonysága nagymértékben javulhat.

Eddig nem jött össze a hitelezési fordulat

A növekedési hitelprogram meghatározó szerepet játszott abban, hogy a vállalati, és ezen belül a kis- és középvállalati hitelezés évek óta tartó nagymértékű visszaesése 2013-ban megállt. Ugyanakkor tartós hitelezési fordulat még nem következett be; a hosszú távú, fenntartható gazdasági növekedéshez elengedhetetlen hitelállomány-növekedés még nem indult el. A bankok kockázatvállalási magatartása nem változott, az nhp-n kívüli hitelezést túlzott óvatosság jellemzi, e szegmensben az elmúlt évekhez hasonlóan továbbra is csökken a hitelállomány, annak ellenére, hogy az MNB jelentősen csökkentette az alapkamatot.

A hitelképes vállalkozások jelentős része nem jut finanszírozáshoz az nhp keretében, azon kívül pedig csak rövid futamidőn, indokolatlanul magas kamatok mellett kap hitelt, ami ebben a vállalati szegmensben a monetáris transzmisszió nem megfelelő működésére utal. Az MNB szükségesnek tartja e vállalkozások hitelhez jutásának elősegítését, amit a hitelprogram kibővítésével érhet el. Ez a cél úgy valósulhat meg, hogy a jegybank a likviditásnyújtáshoz kapcsolódóan a kkv-hitelezési kockázatok egy részét korlátozott mértékben és korlátozott ideig átvállalja a hitelintézetektől.

Ilyen lesz nhp+

Az MT mai ülésén az nhp+ elindítása mellett döntött. A jegybank e konstrukcióban egy 500 milliárd forintos keretösszeget bocsát a hitelintézetek rendelkezésére. Ennek keretében a jegybanktól igénybe vett nulla százalékos refinanszírozási hitelek ugyanúgy kkv-k hitelezésére fordíthatók, maximum 2,5 százalékos kamatláb mellett.

Az új hitelprogram azonban kiegészül egy fontos feltétellel: a hitelszerződéseknél az MNB a hitelezési veszteségek 50 százalékát átvállalja a hitelintézetektől, de legfeljebb 5 évig és évente legfeljebb az egyes hitelintézetek által az ezen konstrukció keretében fennálló hitelportfólió 2,5 százalékának erejéig.

Forrás: MNB

Az nhp+ keretében nyújtott forintlikviditás minden hitelintézet számára azonos feltételek mellett érhető el. Ezzel a jegybank arra nyújt ösztönzőt a bankoknak, hogy a csökkenő hitelkockázati költségek hatására ne csak a jó, hanem a kkv hitelpiac legnagyobb részét kitevő közepes hitelképességű ügyfeleknek is fix kamatú, hosszú futamidejű finanszírozást nyújtsanak. A jegybank várakozása szerint ezzel a hitelképes kkv-k jelentős hányada számára eltűnnek a hitelhez jutási korlátok, amelyek akadályozták őket tevékenységük bővítésében.

Az MNB likviditásnyújtásához kapcsolódó, időben és mennyiségében is korlátozott kockázatátvállalása egy átmeneti piaci torzulást, a monetáris transzmisszió kockázatvállalási csatornájának nem megfelelő működését - azaz a jelenlegi alacsony kamatkörnyezet ellenére korlátozott kockázatvállalási hajlandóságot - hivatott kiküszöbölni. Az MNB számára rendelkezésre álló monetáris politikai eszköztárban ennek jelenleg az egyetlen kivitelezhető módja - a likviditásnyújtáshoz kapcsolódóan - a hitelintézetektől a hitelezési kockázatok részleges, korlátozott átvállalása. Mivel Magyarországon még csak kialakítás alatt áll - a kkv-hitelek csomagban történő értékesítését lehetővé tevő - értékpapírosítási piac szabályozása, az MNB számára nem adottak a feltételek más, fejlett országok jegybankjai által alkalmazotthoz hasonló eszközvásárlási program elindításához. Az MNB ezért nem tudja és nem is akarja megkerülni a hitelintézeti rendszert; az NHP+ révén, a hitelintézetek közvetítésével próbál meg enyhíteni a kkv-hitelpiac zavarain.


A 2015 végéig tartó nhp és nhp+ a jegybank átmeneti, célzott monetáris politikai eszköze, mely a kkv hitelpiac torzulásait korrigálja. 2016 elejétől a kkv-hitelezés fokozatosan a helyreállított piaci alapokra helyeződhet vissza.

A jegybank a közeljövőben egyeztet a pénzügyi szektor és az üzleti szféra képviselőivel, és a konzultációk során kapott észrevételeket is figyelembe véve alakítja ki a március 16-án induló új konstrukció részletszabályait.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

makkmarci, 2015.02.20 07:13

@matolcsy: A trafikpályázatokon se kellett nyilatkozni a pártállásról. Felesleges lenne, tudod: Kubatov lista.
Amit a kerbankok adnak az a pénz honnan van????
Az MNB a mi nevünkben felvett hitelből adja nekik kamat nélkül. A kamatot és a tőkét is nekünk adófizetőknek kell állni.
Az MNB kezességét ki fizeti? Bukik egy cég, nem törleszt. Az MNB ( adófizetők) állják a cehhet.
A lényeg: Nem is vágom a hozzászólásod!
Minek is nézzek utána?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

matolcsy, 2015.02.19 07:38

@makkmarci: A kerbankok adják a hitelt nem az mnb. A rubrikában nincs pártállást firtató kérdés. A kezességet is átvállalja az mnb, hogy hitelképesebbé váljanak a kkv-k.
Nézzen utána a dolgoknak.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

makkmarci, 2015.02.19 07:08

@troll: Teszi..
Felvesz hitelt a mi nevünkben és azt szétosztogatja a PÁRT hívei között. A kamatot és a bebukott hiteleket majd az adófizetők kiköhögik valahogy.
Vásárolgat közpénzből kastélyokat, csinál pár száz milliárdból alapítványt..
Mert ez a dolga!
Közben az adósság "CSÖKKEN"!
"CSÖKKEN""CSÖKKEN""CSÖKKEN""CSÖKKEN""CSÖKKEN""CSÖKKEN""CSÖKKEN""CSÖKKEN""CSÖKKEN""CSÖKKEN""CSÖKKEN""CSÖKKEN""CSÖKKEN""CSÖKKEN""CSÖKKEN""CSÖKKEN""CSÖKKEN""CSÖKKEN""CSÖKKEN""CSÖKKEN""CSÖKKEN""CSÖKKEN"

Gratulálok!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

troll, 2015.02.18 19:59

végre a jegybank teszi a dolgát.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html