Itt az NGM várva várt bejelentése (teljes)

Az NGM közlése szerint extra állampapír-kibocsátással pótolnák azokat a kieső EU-pénzeket, amelyek az államháztartási hiány növekedésében is közrejátszottak.
MTI, Napi.hu, 2015. augusztus 19. szerda, 11:54
Fotó: Napi.hu

A kedvező reálgazdasági folyamatok miatt továbbra is reális a 2015-re kitűzött 2,4 százalékos GDP-arányos hiánycél, a kormány ezután is elemzi a folyamatokat és figyel arra, hogy a fegyelmezett gazdálkodás fennmaradjon - mondta Banai Péter Benő, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) államháztartásért felelős államtitkára a mai sajtótájékoztatón. (Előzetes várakozásainkkal szemben arról nem volt szó, hogy a már a terv 100 százalékán álló hiány és a költségvetést övező kockázatok kapcsán tervez-e többletintézkedést a kabinet.)

Banai Péter Benő elmondta: a következő években a konvergenciaprogramban, illetve a 2016-os költségvetésben szereplő kitekintéssel megegyezően, csökkenő hiánypályával számolnak, így 2016-ban 2, 2017-ben pedig 1,7 százalékos GDP-arányos hiánnyal kalkulálnak.

A magyar állam által a kedvezményezetteknek kifizetett, de az Európai Bizottság (EB) által át nem utalt összegeknek a forrása az állampapír-kibocsátás növelése lehet. Az évközi államadósság-állományt idén az uniós támogatások megelőlegezése is befolyásolja, ha úgy tetszik, ez az adósság szintjét növeli. Az államadósságnál is abban bíznak, hogy a kormányzati és nemzetközi szervek államadósság-csökkenésre vonatkozó prognózisai teljesülnek.

Banai arra a kérdésre, elég lesz-e a költségvetésben a kockázatok kezelésére rendelkezésre álló összeg, vagy intézkedéseket kell hoznia a kormánynak, kifejtette: a rendkívüli kormányzati intézkedések tartalék előirányzat 100 milliárd forintos keretének döntő részét már valóban átcsoportosították. A kormány a gazdasági célú illegális határátlépőkkel kapcsolatos problémák kezelésére két lépésben közel 30 milliárd forintot csoportosított át váratlan kiadásokra. A központi költségvetésben ugyanakkor van még egy 30 milliárd forintos országvédelmi alap, amelyet a kormány októbertől felhasználhat abban az esetben, ha úgy is tartható a 2,4 százalékos GDP-arányos hiánycél.

Lehetőség van arra is, hogy az egyes kiadási előirányzatok között átcsoportosításokat hajtson végre annak érdekében, hogy előre nem látható kiadásokra fedezetet teremtsen. Végül, ha olyan szituáció alakul ki, a költségvetési törvény módosítása is megtörténhet az Országgyűlés őszi ülésszakában, de ezt megelőzik azok a megoldások, amelyek törvénymódosítás nélkül is lehetségesek - tette hozzá az államtitkár.

Az első félévi adatok alapján továbbra is reálisnak tartja a 3 százalék körüli idei növekedést.

Banai az NGM által szerdán publikált részletes adatokat kommentálva - ami szerint az államháztartás központi alrendszerének 2015. július végi halmozott hiánya az előzetesen közöltekkel megegyezően 894,1 milliárd forint volt -, kifejtette: bár a hiány az időarányos mértéket tekintve meghaladja az éves terv 100 százalékát, de tavaly még magasabb volt időarányosan a központi rendszer hiánya, és tavalyelőtt is 90 százalék feletti volt. Az említett két évben ugyanakkor a kormányzati célokhoz képest kedvezőbben alakult az év egészében az uniós módszertan szerinti GDP-arányos hiány, 2014-ben 2,6, azt megelőzően 2,5 százalék volt, mindkét évben messze a 3 százalékos európai uniós kritérium és uniós átlag alatt maradt.

Az egyenleget lényegesen rontotta, hogy az előző évhez képest 170 milliárd forinttal több uniós kifizetést teljesítettek a kedvezményezetteknek. A kifizetések jobban állnak mint tavaly, az összes uniós program kifizetése meghaladja az 1200 milliárd forintot - mondta Banai. A költségvetésben ugyanakkor tavalyhoz képest 280 milliárd forinttal kevesebb uniós bevételt tudtak elszámolni, ami mögött az áll, hogy a kormány néhány kérdésben tudatosan vitát vállal az Európai Bizottsággal, és az egyeztetések ideje alatt az uniós nem utal át forrásokat a magyar államnak. A kedvezményezetteknek történő kifizetések azonban zavartalanul folynak.

Az európai uniós bevételek és kifizetések esetében tavalyhoz képest 450 milliárd forinttal rosszabb a költségvetés egyenlege, amit az adó- és járulékbevételek növekménye nem tudott teljesen kiegyenlíteni. Az államtitkár az év egészét tekintve bízik abban, hogy az egyeztetéseken rendezni tudják a nyitott kérdéseket a bizottsággal, az uniós bevételeket azonban beérkezésük hiányában is el tudják számolni.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Helianthus, 2015.08.20 13:50

@Rodent:

,,ez meg annal is rosszabb, hisz a magyarok folyamatosan kapjak a penz"

Rendesek Brüsszelben, hogy adnak pénzt, de legalább ne a mi bukszánkból.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Rodent, 2015.08.20 08:02

@Helianthus: Ez nagyon szep... amolyan igazi melymagyar mentalitas.

Olyan ez mint amikor a koldulo ciganyasszony elkezd atkokat szorni ha nem kap valakitol penzt. Varjunk csak... ez meg annal is rosszabb, hisz a magyarok folyamatosan kapjak a penz, megis csak a szitkozodas megy.

Buszkek lehettek magatokra.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Helianthus, 2015.08.20 07:31

@Bulemia:

,,Ha brüsszeli csicskák - ahogy nevezed, olyan szeretteli magyar kedvességgel -, akkor mit akarsz te is tőlük?

A pénzüket - mikötben undorodsz tőlük?"

Kimaradt egy betű: nem a pénzüket, hanem a pénzünket.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rotaryfun, 2015.08.19 21:46

@Bulemia: ezeknek pénzt adni ? megőrültél ? Hozzák vissza amit kitalicskáztak az elmúlt 5 évben, vagy rendezzenek gyűjtést a birkameneten. Jut eszembe a "nagy" adakozások amik anno az adósságcsökkentésre szedtek az már ellopták vagy csak "pihentetik" hogy ellophassák ?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bulemia, 2015.08.19 21:12

@ptiszai:

A kérdésre egyszerű a válasz: a magyar állami tulajdonban álló cégek, közintézményeink és a nemzeti bank az alapítványaival együtt.

Meg akiknek kötelezően elő van az írva.

Más miért venne?

Nem mondom, ha dollárban denominált lenne a kötvény kb. 6-8 % kamattal, lenne rá kereslet...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html