Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A hitelprogram második szakaszának minél hatékonyabb kihasználása érdekében - a beérkezett vállalkozói és hitelintézeti szakértői véleményeket figyelembe véve - a monetáris tanács 2013. december 2-án a program feltételeinek finomhangolásáról, a finanszírozási lehetőségek bővítéséről döntött. Majd a jegybank decemberben további egyeztetéseket folytatott a hitelintézetekkel és a Magyar Lízingszövetség szakértőivel a részletes szabályok kialakításáról. Ennek eredményeként a korábban már bejelentett változtatások mellett más korlátok is lebontottak - adta hírül az MNB.

A módosítások január elsejével hatályosak. Az nhp második szakasza (nhp2) során a teljes 2000 milliárd forintos keretösszeg, illetve annak az első, 500 milliárdos részletének 90 százaléka csak új hitelek nyújtására, míg 10 százaléka a meglévő hitelek kiváltására fordítható. A forrást nulla százalékon biztosítja az MNB a bankoknak, amelyek azt legfeljebb 2,5 százalékos kamattal hitelezhetik ki a kkv-knak.

Kérhetik az őstermelők is

Mivel a jogszabályi háttér alapján eddig sem volt kizárhatóak egyértelműen az őstermelők a kkv-törvény hatálya alól, a jegybank a hitelintézetek gyakorlatának egységesítése érdekében állásfoglalást adott ki, amely szerint az őstermelők és családi gazdálkodók hitelezése nem áll ellentétben a program feltételeivel. Így a mezőgazdaságban tevékenykedők széles köre juthat forráshoz versenyképességének javítása érdekében.

Akát tízmilliárdos hitel is felvehető

Az nhp első és második szakaszára összevontan fennálló forintügyletekre (új hitelek nyújtása és forinthitel-kiváltások, beleértve a forint pénzügyi lízinget is), valamint a devizahitelek kiváltására (beleértve a deviza alapú pénzügyi lízinget is) külön-külön a korábban érvényes 3-3 milliárd forintos felső korlát 10-10 milliárd forintra emelkedett. Így azon kis- és középvállalkozások (kkv-k) sem szorulnak ki az nhp második szakaszából, amelyek az első szakaszban forinthitel-kiváltás miatt a limit megemelésének hiányában már nem tudnák beruházási terveiket refinanszíroztatni.

Az ingatlanfejlesztők szintén jöhetnek

A program keretében nyújtott beruházási hitelből épített vagy vásárolt eszközöknek főszabályként továbbra is a kkv-k saját üzleti céljait kell szolgálnia, így az bérbe nem adható. Eddig az üzletszerű eszköz-bérbeadási tevékenységgel rendelkező vállalkozások jelentettek kivételt, mostantól azonban további két esetben lehetővé válik az eszközök bérbeadása a minél szélesebb körű, valóban üzleti célokat szolgáló felhasználás érdekében. Egyrészt nyújthatóvá válik beruházási hitel üzleti célú ingatlan bérbeadási céllal történő építésére is, másrészt beruházási hitel esetén a vásárolt eszköz (az ingatlant is beleértve) cégcsoporton belül bérbe adható vagy üzemeltetésre átengedhető. Továbbértékesítési céllal történő ingatlanépítésre továbbra is forgóeszközhitel vehető igénybe.

Segítenék a lízingpiacot

Mostantól a kkv-k k számára nemcsak a pénzügyi lízing mint finanszírozási forma válik elérhetővé újdonságként a program keretében, hanem mind a pénzkölcsönt, mind a pénzügyi lízinget pénzügyi vállalkozás is nyújthatja. Emellett a programban mostantól nemcsak hitelintézet, hanem pénzügyi vállalkozás által folyósított kölcsön és pénzügyi lízing kiváltására is lehetőség nyílik.