Bajnai Gordon fejlesztési és gazdasági miniszter szerint a vállalkozók kérésének tettek eleget a termék kidolgozásával, mivel látható volt, hogy a cégek mindennapos likviditása legalább olyan fontos, mint a beruházások támogatása. Ma este a kkv-kat a miniszter e-mail segítségével igyekszik tájékoztatni a hazai vállalkozásokat a rendelkezésükre álló lehetőségekről.

Vegyes forrásból

A konstrukcióban az MFB forrásait „vegyítik” az uniós támogatással, így jön létre egy, a vállalkozók számára elfogadható kamatszint.
Egy hitelfelvevő maximum 200 millió forintot vehet fel, a kölcsön futamideje egy év és egy nap. A termékhez hozzáillesztették a Garantiqa-Hitalgarancia Zrt. maximum 80 százalékos kezességvállalását is.

A hitel forrását 90 milliárd forint erejéig az MFB, 50 milliárd erejéig pedig a Jeremie-pénzek kezelője, a Magyar Vállalkozásfinanszírozási Zrt. nyújtja. A kamat épp ezért elég furcsa: az egyhavi Bubor 9/14-szerese, amihez 1,464 százalékpont adódik. A kamatbázishoz a bankok legfeljebb 4 százalékpontos kamatfelárat számíthatnak fel. Így az induló szint 11,56 százalék, amihez a garanciadíj és a bankok által felszámított kezelési költség társul.

Öt bankkal indul a rendszer

A NFGM öt bankkal tudott szerződni a másfél héttel ezelőtt megjelent pályázaton: a terméket így a K&H, az MKB, a Raiffeisen, a Takarékbank és az UniCredit Bank kínálja majd – első körben, több mint 600 fiókban. Még a héten további három bank szerepel a bírálóbizottság előtt és heteken belül számos további szerződés aláírása várható. A rendszerben lévő bankok havonta minimum 500 millió forint kihelyezését kell, hogy vállalják – ellenkező esetben a terméket nem nyújthatják a továbbiakban.

A miniszter kijelentette: tárgyaltak a magyar bankok tulajdonosaival arról, hogy a kormányzati segítséggel párhuzamosan ők is kellő rugalmasságot és elkötelezettséget tanúsítsanak a hazai gazdaság segítése érdekében. Bába Ágnes, a K&H vezérigazgató-helyettese szerint a hitelek elbírálásában nem változik a kockázatelbírálás – ezt a kormányzat is elvárja. Feltétel ugyanakkor, hogy régi hitelek kiváltására ez a termék nem használható fel.

Bajnai szerint kilencszázan vették már fel a mikrohitelt, a hitelgarancia 100 millió forintig elérhető – több bank most csatlakozik majd a programhoz. Az 50 milliárdos beruházási hitel keresettsége is folyamatosan nő.

Megduplázódott Széchenyi-kártya kamattámogatása; az új pályázatok kiírása rendben folyik; az előlegkifizetésből 100 milliárd forintnyi friss pénzt kaphatnak a vállalkozások még tavasszal – sorolta az intézkedéseket a miniszter. Ezek összesen 560 milliárd forintnyni friss forrást jelenthetnek a cégeknek. Bajnai szerint ez csomag segítheti a vállalkozókat a jelenlegi helyzet túlélésében és a válság utáni indulásban.

A bankok feladata a finanszírozás

Erdei Tamás, az MKB Bank elnök-vezérigazgatója szerint a mostani termék a gyors és hatékony együttműködésről szól. A térségbeli bankok likviditási gondjai ismertek, de Erdei szerint természetes, hogy egy feltörekvő piacon a megtakarítások képtelenek kielégíteni a vállalkozói rendszer hiteligényét. Ez a 140 milliárd forint rengeteg pénz, Erdei szerint ugyanakkor az állam nem veheti át a szektor finanszírozását - ez továbbra is a bankok feladata. A cél az, hogy a kormánnyal viszonylag jó kondícióban tartsák a vállalkozásokat a válság utáni időkre. A termékek némely banknál már a héten elérhetők lesznek, a többi aláíró ugyanakkor legkésőbb február végére, március elejére ígérte a termék bevezetését.

Külön kérdésre válaszolva, az MNB eurolikviditási tenderével kapcsolatban Erdei Tamás arra figyelmeztetett, hogy a jegybanknak nem lehet a feladata a kereskedelmi bankok refinanszírozása - legfeljebb rövid távon élhet ilyen eszközzel a napi likviditás érdekében. Éppen ezért a jegybank elég komoly korlátokat és büntetéseket határozott meg a konstrukcióval kapcsolatban - Erdei szerint hosszú tárgyalás után született meg a termék - még vizsgálni kell, hogy ezekkel a feltételekkel tudnak-e, akarnek-e csatlakozni a bankok. A bankok válaszára február 25-éig vár az MNB.