BUX

Itt az új kormányötlet: ösztöndíj a nyugdíjas orvosoknak

A bérükön túl ösztöndíjat akar fizetni a kormány azoknak az egészségügyi dolgozóknak, akik nyugdíj mellett is dolgoznak, de a törvény szerint már nem kaphatnak egyszerre nyugellátást és fizetést is - értesült a Népszabadság.

Inforádió, MTI, 2013. január 12. szombat, 10:11

Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár arról állapodott meg az érdekvédőkkel, hogy aki kéri a kötelező nyugdíjazás alóli mentességet, megkaphatja, ha azt a munkahelyi vezető is támogatja. Azt is megígérte, hogy az egészségügyben a nyugdíjat választó közalkalmazottak álláshelyét csak akkor kell megszüntetniük az intézményvezetőknek, ha az a biztonságos betegellátást nem veszélyezteti - írta a Népszabadság.

Az egyeztetésen elhangzott ígéretként az is, hogy a gyógyítást választó nyugdíjas korúak jövedelme nem fog csökkenni. A tervek szerint az idős orvosok nyugellátását július elsejétől ugyan nem folyósítanák tovább, de a nyugdíjuknak megfelelő összeget ösztöndíj címén hozzácsapnák a bérükhöz.

A már formálódó kormányzati koncepció szerint az, aki a mentességet kéri, automatikusan lemond a nyugdíjáról, és ezzel egyidejűleg jogosult lenne a Senior ösztöndíjra, amelynek összege azonos lenne az öregségi ellátással. A lap felidézi Orbán Viktor miniszterelnöknek az Idősügyi Tanács előtt tett ígéretét, miszerint miniszterelnöki engedéllyel a nyugdíjkorhatár elérése után is maradhatnak a közszférában azok a munkavállalók, akiknek szakmájában, mint például az orvosoknál, utánpótlásgondok vannak.

A Népszabadság úgy tudja, hogy a Senior ösztöndíjra külön állami alap létesülne oly' módon, hogy az érintettek öregségi ellátásának összegét egyszerűen ide irányítanák át.