Itt az új magyar terv: mezőgazdasággal a migráció ellen

A magyarországi agrárinnovációs eredmények külföldön is elismertek, ami a migráció szempontjából is jelentős, hiszen ahol a mezőgazdaság fejlődését segítjük, ott ahhoz is hozzájárulunk, hogy több élelmiszert állítsanak elő helyben, s ezzel megnő az adott ország stabilitása, ami lassítja a migrációt - mondta Gyuricza Csaba, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) igazgatója a keddi Magyar Hírlapnak adott interjúban.
Dzindzisz Sztefan, 2018. február 20. kedd, 07:26
Fotó: Shutterstock

Az elmúlt években jelentősen emelkedett az agrárkibocsátás, értéke 2650 milliárd forint körüli, és még legalább nyolcszáz-ezer milliárd forint növekedési potenciál rejlik benne. - mondta Gyuricza, aki szerint a mezőgazdaság már nem csak az élelmiszer-előállításból, hanem az energiaellátásból is komoly szeletet hasít ki.

Annak érdekében, hogy a génmódosított termelés a teljes termékpályára kiterjeszthető legyen, fontos innovációs munka kezdődött el a kormány felkérésére - mondta. A NAIK nemzeti fehérjetakarmány-programot dolgoz ki, amely "megoldást kínál arra, hogyan oldjuk meg a fehérjeigényünket hazai forrásból". (Mi lesz a közös agrárpolitikával?)

Ez óriási feladat és lehetőség a mezőgazdaság számára, hiszen ha kizárólag GMO-mentes termékeket állít elő, és ezek kerülnek a hazai piacra és exportra, akkor az ágazat kibocsátását akár évi hatvan-hetven milliárd forinttal is növelni lehet - írja az MTI.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy az elkövetkező években, aki nem precíziós technológiákat alkalmaz, az előbb-utóbb versenyképtelenné válik, ez ma már nem kérdés a gazdák számára.

Fotó forrása: Shutterstock

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

zana, 2018.02.20 10:45

Azt vajon tudjátok-e nyájas olvasók, hogy valamelyik nyugat-dunántúli tehenészet Indiából hozatott fejőmunkásokat?

Soha nem fogják tudni a GMO szóját helyettesíteni. Ezt a takarmányt még a nyugati "sötétzöldek" is tudomásul veszik. valamelyik államtitkár ezt már megígérte, már minT a cserét, de azóta sincsen semmi.
Disznóban az idejétmúlt zsírdisznó, most meg egy tudománytalan ígéret. Magyar vissza a középkorba!
A lengyel mg. úgy elhagyta a magyart, hogy csak a porfelhőt látjuk ahogy száguld előttünk..
Fazekas egy balfasz, a szakirányítói is zömmel pártkatonák! A Tákolmányunkba is bele foglalták a tudatlanok ideológiáját.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Ghanima, 2018.02.20 07:44

1) "Annak érdekében, hogy a génmódosított termelés a teljes termékpályára kiterjeszthető legyen..." _versus_
"hiszen ha kizárólag GMO-mentes termékeket állít elő, " - tessenek már eldönteni, hogy mit szeretnének látni idehaza!

2) Mit tetszenek fejleszteni a hazai mezőgazdaságon, ami az "emberi erőforrást" itthon/otthon tartaná? Egyrészt a termőföldek nagy része már latifundiumokban van _és_ monokultúrás, nagyipari termesztés folyik rajtuk, másrészt meg mennyi hülye és tanulatlan (fiatal)ember fog megmaradni a vidéken, hogy robotoljon az oligarcháknak? Harmadrészt meg honnan is szereznének tudást és tapasztalatot, ami a modern mezőgazdasági kistermeléshez lenne szükséges - így számítógépes tudás, nyelvismeret -, ha egyszer a mezőgazdasági szakképzés is romokban van.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html