Itt az új ötvenezres forintérme! Mutatjuk a képeket!

Az MNB alelnöke, Nagy Márton Habsburg Albert megnevezéssel kétféle ötvenezer forintos arany emlékérme, valamint kétezer forintos címletű rézötvözetű emlékérme kibocsátásáról döntött.
Domokos László, 2018. március 13. kedd, 12:15
Fotó: MTI Fotó

A Magyar Közlönyben frissen megjelent rendelet szerint az MNB március 13-i dátummal a Habsurg Albert király által kibocsátott aranyforint emlékére, Albert aranyforintja megnevezéssel ötvenezer forintos címletű arany emlékérmét bocsátott ki.

A kétezer példányban veretett emlékérme 986 ezrelék finomságú aranyból készült, súlya 3,491 gramm, átmérője 20 milliméter, széle sima.

A leírás szerint az emlékérme előlapjának szélén, felső köriratban a "MAGYARORSZÁG", alsó köriratban az "50 000"  értékjelzés és a "FORINT" felirat olvasható. A felső és az alsó köriratot középen, bal oldalon a "BP." verdejel, jobb oldalon a "2018" verési évszám választja el egymástól. A középmezőben, gyöngysor-szegéllyel határolva az Albert király által kibocsátott aranyforint előlapján megjelenő négyrészű címerpajzs alapján készült ábrázolás látható, melyet öt, korabeli aranyérmék hátlapján megtalálható verde- és mesterjegy vesz körül.

Az érme hátlapjának szélén, felső köriratban az "ALBERT 1437-1439", alsó köriratban az "ARANYFORINTJA" felirat olvasható. A felső és az alsó köriratot középen, bal oldalon egy rombusz alakú díszítőmotívum, jobb oldalon Király Fanni tervezőművész mesterjegye választja el egymástól. A gyöngysor-szegéllyel határolt középmezőben egy Albert király által kibocsátott aranyforint hátlapjának ábrázolása látható.

Az ötszáz példányban veretett emlékérme pedig négyszeres súlyú, úgynevezett piedfort változat, szélfelirattal ellátva. Ez az érme 986 ezrelék finomságú aranyból készült, súlya 13,964 gramm, átmérője 20 milliméter. Az emlékérme szélén az "ALBERTVS DEI GRATIA REX VNGARIE" szélfelirat olvasható.

A kétezer forintos címletű rézötvözetű emlékérméből pedig 5 ezer darab készíthető. Az érme 75 százalékban réz, 4 százalékban nikkel és 21 százalékban cink ötvözetéből készült, súlya 2,7 gramm, átmérője 20 milliméter, széle sima.

A leírás alapján a rézérme előlapjának szélén, felső köriratban a "MAGYARORSZÁG", alsó köriratban a "2000" értékjelzés és a "FORINT" felirat olvasható.

HOZZÁSZÓLÁSOK