Az MTI előzetes felmérésbe bevont nagy citybeli házak szűk sávra kiterjedő, 1,9-2,1 százalék közötti előrejelzéseket adtak a teljes kosárra számolt, tizenkét havi összevetésű májusi inflációra. Áprilisban 1,7 százalékos éves inflációt mértek Magyarországon; ez 1974 óta a legalacsonyabb tizenkét havi ütem volt. A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének felzárkózó piacokkal foglalkozó szakértői 2,1 százalékig visszagyorsuló inflációt valószínűsítenek májusra, elsősorban az élelmiszer- és az üzemanyag-komponensben várhatóan határozott mértékben jelentkező bázishatások miatt.

A ház közgazdászai kimutatták, hogy az üzemanyagárak tavaly májusban 3,6 százalékkal csökkentek havi összevetésben, az élelmiszerárak pedig a szezonális átlagtól jóval elmaradó ütemben drágultak ugyanabban a hónapban. Ennek az éves bázisnak az alapján a JP Morgan londoni elemzői ezúttal e két termékcsoport ideiglenes drágulásával számolnak az idei májusi éves inflációs adaton belül.

A cég szakértői hangsúlyozták ugyanakkor, hogy szeptemberre újabb inflációs mélypontot várnak; előrejelzésük szerint abban a hónapban már csak 1,5 százalék lesz a tizenkét havi magyarországi infláció az addig várhatóan életbe lépő újabb 10 százalékos közműdíj-csökkentés nyomán, valamint az akkor ismét kedvezővé váló bázishatások miatt. A JP Morgan közgazdászai az idei év végén 2,2 százalék körüli éves összevetésű inflációt várnak Magyarországon.

A Goldman Sachs globális bankcsoport londoni befektetési részlegének elemzői is kissé gyorsuló, 2 százalék körüli tizenkét havi inflációt valószínűsítettek májusra, szintén elsősorban az üzemanyagárakban érvényesülő bázishatás alapján. A ház közgazdászai Magyarországon, Csehországban és Lengyelországban egyaránt a második negyedévre valószínűsítik az idei inflációs mélypontot, ugyancsak a mindhárom gazdaságban jelentkező bázishatások miatt. A Goldman Sachs londoni elemzői szerint mindazonáltal a három országban ezután is csak enyhe ívű inflációs gyorsulás várható, és az inflációs ütemek jó eséllyel 2014 végéig a három jegybank célszintjei alatt maradnak.

A cég szerint Lengyelországban az idei harmadik negyedévre további dezinflációs hatást gyakorolhat, ha a szolgáltatók végrehajtják a háztartási áramdíjak tervezett, 2 százalék körüli csökkentését.

A City egyik legnagyobb befektetési bankcsoportja, a Barclays felzárkózó piacokkal foglalkozó elemzői is 2 százalékos éves magyarországi inflációt jósolnak májusra. A cég szakértői szintén a tavaly májusi meredek üzemanyagár-csökkenésből eredő kedvezőtlen éves bázishatással magyarázzák az általuk várt gyorsulást, ők is hangsúlyozták ugyanakkor, hogy az idén várható újabb hatósági közműdíj-csökkentések miatt az év egészében alacsony inflációval számolnak Magyarországon.

Szintén gyorsuló, de továbbra is 2 százalék alatti inflációt várnak a múlt hónapról a Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni globális piacelemző részlegének (BofA Merrill Lynch Global Research) közgazdászai. A ház szakértői 1,9 százalékos tizenkét havi inflációt jósolnak a múlt hónapra, de előrejelzésük szerint már a nyár folyamán ismét lefelé indul a magyarországi inflációs ütem. A londoni elemzői közösségen belül ennek a cégnek a közgazdászai tartják érvényben az Magyar Nemzeti Bank (MNB) kamatmélypontjára vonatkozó legalacsonyabb előrejelzést is.

A Bank of America-Merrill Lynch szakértői minapi felülvizsgált prognózisukban annak a véleményüknek adtak hangot, hogy a jelenlegi magyarországi inflációs kilátások alapján, valamint a legnagyobb jegybankok várhatóan továbbra is rendkívül alacsonyan maradó irányadó kamatainak környezetében megvannak a feltételei további 2,00 százalékpontnyi MNB-kamatcsökkentésnek, és így a magyar jegybank alapkamata 2014 elejére 2,50 százalékig süllyedhet. Az ehhez legközelebbi, de így is jóval magasabb előrejelzést a JP Morgan londoni elemzői tartják érvényben. A ház várakozása szerint az MNB az idei év végére 3,25 százalékig csökkenti alapkamatát.