Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

December 1-től már a napi készpénzforgalomban is találkozhatunk a megújított tízezer forintos bankjegyekkel, melyek széles körű elterjedése csak 2015 folyamán várható - közölte az MNB. A jelenleg forgalomban lévő tízezer forintos bankjegyekkel továbbra is lehet fizetni, bevonásukról a jegybank a későbbiekben dönt.

Az MNB a 2014 és 2018 közötti időszakban folyamatosan újítja meg a jelenlegi bankjegysorozat címleteit, így a következő években további újratervezett, továbbfejlesztett bankjegyeket bocsát forgalomba. E sorozat első eleme a megújított tízezer forintos, amely már 2014. szeptember 2-től törvényes fizetőeszköz.

Kép: Napi.hu

A készpénzkezeléssel foglalkozó cégek felkészültek a megújított bankjegy érkezésére: a bankjegyfeldolgozó gépek már alkalmasak az új bankjegyek elfogadására és megfelelő ütemben halad a bankjegy-befizető, illetve a parkoló- és menetjegy-értékesítő automaták átállítása is - fogalmaz a közlemény.

A megújított tízezer forintosok zavartalan használata érdekében az MNB aktívan támogatja a készpénzforgalom különböző felhasználói köreit, így térítésmentes bankjegyismereti képzések lehetőségét biztosítja a készpénzzel hivatásszerűen foglalkozó kiskereskedelmi, hitelintézeti és postai pénztárosok részére. A lakosság tájékoztatása céljából a közszolgálati és kereskedelmi tévécsatornák a megújított bankjegy megjelenésének napjától társadalmi célú hirdetéseik között folyamatosan sugározzák a jegybank által a megújított tízezer forintosról készített tájékoztató kisfilmet. Mindezeken túl az MNB az új bankjegyet bemutató különféle tájékoztató kiadványokat, plakátokat, prospektusokat, szórólapokat juttatott el a kiskereskedelmi egységekhez, valamint a hitelintézeti- és postafiókokhoz.