Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Egyhangúan döntött az MVM Zrt. közgyűlése a Főgáz Zrt. 49,83 százalékos pakettjének megvásárlásáról, az eladó RWE 41 milliárd forintot kap, az ügylet zárása 2014 június 30-ig valósul meg - értesült a Napi.hu.(A Főgáz 0,17 százaléka kisrészvényesek, 50 százalék +1 szavazat pedig a főváros tulajdonában van.). Az MVM a kisebbségi pakettjével megkapja mindazokat az irányítási jogokat, amit az RWE élvezett.

Az MVM fő tulajdonosa, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. kötelezettséget vállalt arra, hogy a 41 milliárd forintot teljes egészében tőkeemelésből biztosítja, aminek oka megfigyelők szerint az lehet, hogy tovább nem növelhető az MVM eladósodottsága. Az E.On földgázüzletágának állami tulajdonba vételekor még más volt a forgatókönyv, az ahhoz szükséges 300 milliárd forintos vételárból csak mintegy 70 milliárd forintot biztosított tőkeemeléssel az állam.

A tranzakció révén a 820 ezer fogyasztót kiszolgáló, ötezer kilométeres vezetékhálózattal rendelkező Főgáz teljes mértékben közösségi tulajdonba kerül, hiszen a cég többségi tulajdonosa a főváros marad - írta az EnergiaFocus.hu, amely szerint az RWE az ügyletről már múlt héten megegyezett a magyar kormánnyal.

Az MVM ezzel egy a rezsicsökkentések ellenére is nyereségesen működő egyetemes gázszolgáltatóhoz jut, amely nem csak Budapesten, hanem a Tigáz Zrt. ellátási területén is rendelkezik szolgáltatói engedéllyel, illetve az ennek fenntartásához szükséges ügyfélszolgálati irodahálózattal. A kisebbségi rész megvétele azonban nem csak a lakossági üzletágat, hanem az elosztóhálózatot, illetve a versenypiaci szolgáltatást is magában foglalja. Utóbbi azért fontos, mert ellensúlyozza jelenleg a háztartások ellátásán keletkező veszteséget.

Az állami energiatársaság a lakosságot ellátó szolgáltatók közül a legjobb célpontot választotta ki, hiszen a Főgáz esetében elegendő ahhoz a cég felét megvenni, hogy - a fővárossal karöltve - teljes irányítást szerezzen egy egyetemes szolgáltatóban. Azonban ha a kormány valóban biztos abban, hogy jövőre is lesz még rezsicsökkentés, amely Fónagy János, a fejlesztési tárca államtitkárának tegnapi nyilatkozata szerint érinti majd a gázárakat is, akkor nem feltétlenül ez a legjobb időpont a vásárlásra - írta az  EnergiaFocus.hu.