Tasó László fideszes politikus, az NFM közlekedésfejlesztési államtitkára leginkább akkor szokott szerepelni a sajtóban, ha éppen átad egy új útszakaszt vagy bejelenti, hogy mennyire sok pénzért mennyire sok utat fog fejleszteni a kormány a következő években. A Direkt36 viszont most kiderítette politikusról, hogy évekig értékes földeket és az utánuk járó támogatásokat is kihagyott a vagyonnyilatkozatából - olvasható az Indexen.

Az országon politikai karrierje előtt kelet-magyarországi Nyíradony polgármestereként dolgozó Tasó többek között birtokol egy 23 ezer négyzetméteres, 4 telekből álló földdarabot, aminek egy részét éveken át kifelejtette a vagyonnyilatkozatából, egy részéhez pedig csak résztulajdonosnak írta be magát, pedig föld csak az övé.

A terület nem túl nagy, viszont a pont a község határán fekvő föld - amit Tasó kezdeményezésére minősített belterületnek az önkormányzat - pont egy nemsokára induló iparipark-fejlesztés kellős közepén fekszik, ami eléggé felviszi majd a telkek árát. Tasó a Direkt36 kérdésére el is mondta, hogy lehet, hogy eladja vagy bérbe adja majd a területet.

Az államtitkár nemcsak azt nem írta bele rendesen a vagyonnyilatkozatába, hogy milyen földjei vannak, de azt sem, hogy azok után mennyi agrártámogatást kap. Tasónak összesen 90 hektárnyi szántója és erdője van, amiken őstermelőként a nyilatkozata szerint 8 millió forintot keresett tavaly. A területek után uniós és magyar állami támogatást is kapott, 2011 és 2013 között összesen 13 alkalommal, amiből ezalatt csak 5 alkalmat vallott be, 3,2 millió forintról megfeledkezett.

Tasó egy 12 hektáros erdőről sem állított teljesen igazat a vagyonnyilatkozataiban: a terület, - amire az államtitkár amúgy 30 millió forintos támogatást kapott, hogy építsen oda egy kilátót - a vagyonnyilatkozatában résztulajdonként szerepel vagy tíz éve, pedig a tulajdonosi lap szerint Tasó volt az egyedüli tulajdonos, egészen tavaly decemberig, amikor az erdőfelét a feleségére íratta át.

Az államtitkár a Direkt36 kérdéseire egy idő után nem válaszolt, a nyomozást fizetett provokációnak minősítette.