Itt az újabb MNB-kamatvágás

A Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa a papírformának megfelelő döntést hozott, azaz újabb 20 bázisponttal 3,40 százalékra mérsékelte az alapkamatot szerdai hatállyal.
Napi.hu, 2013. október 29. kedd, 14:00
Fotó: Napi.hu

Az elemzői kar szintén 20 bázispontos vágást valószínűsített, azaz nincs meglepetés. A mostani enyhítésnek nem kis részben az adott teret, hogy az előző hónaphoz képest látványosan javult a külső piaci környezet, köszönhetően annak, hogy a Fed elhalasztotta a kötvényvásárlási program csökkentését. Az amerikai költségvetés leállásával elszenvedett reálgazdasági károk miatt a Fed feltehetően még később, 2014 elején kezdi meg a likviditásbőség mérséklését. Ez a halasztás újabb lökést adott a kockázatosabb befektetéseknek (így a feltörekvő piaci eszközöknek) és ez érződik a forint- és az állampapír-piaci hozamok süllyedésében. Az amerikai jegybank holnap dönt az alapkamatról - tartás várható -, illetve publikálja közleményét, ami a hazai monetáris politika mozgásterét is meghatározza majd.

A hazai körülmények viszont az utóbbi időben inkább kissé romlottak, elsősorban inflációs téren várható, hogy pár hónap múlva (a választásokhoz közeledve) erősödni fog a lakosság fogyasztási kedve. Az elemzők szerint az év végéig benne van a pakliban, hogy 3 százalékig, esetleg még az alá is szállhat az alapráta, és ha így lenne, annak mind a költségvetésre, mind pedig a reálgazdasági − elsősorban hitelpiaci − folyamatokra kedvező lehet a hatása, ráadásul a jegybank növekedési hitelprogramjának (nhp) várható veszteségéből is kevesebbet kell majd realizálnia az MNB-nek. Az MNB ugyanis ingyen adja a forrást a kereskedelmi bankoknak, hogy azok kihitelezzék a vállalati szektornak, miközben a fedezetként tartott kéthetes jegybanki kötvények után fizeti az alapkamatot. Minél kisebb ez a kamatszint, annál kevesebb veszteséget szenved el a jegybank a kihelyezett ingyenhitelek után.

A Barclays kamatdöntést megelőző prognózisa ez év végére 3 százalékos MNB-alapkamatot jósolt mondván, a jegybank politikája a jelek alapján az, hogy addig folytatja a monetáris politika enyhítését, amíg a forintárfolyam szilárd. Ez azonban azzal a kockázattal járhat, hogy az MNB "túl messzire megy", és forinteladási nyomás alakulhat ki, mielőtt az enyhítési ciklus leállna. Hozzátették: a jegybank növekedési hitelprogramja növeli a reálgazdasági pénzellátást, és ez is emeli annak a kockázatát, hogy ha a globális kockázatvállalási hangulat megfordul, a forint sebezhetővé válik.

A JP Morgan ugyanakkor azt hangsúlyozta, hogy a magyar gazdaság kockázati alapmutatói javulnak, a forint a monetáris tanács előző havi ülése óta 2 százalékot erősödött az euróhoz képest, a cds-középárfolyam 20 bázisponttal csökkent, az állampapírhozamok 40 bázisponttal estek. Úgy látják, a jelenlegi kockázati környezetben egyre valószínűbbnek tűnik, hogy az MNB a 3 százalékos kamatszintet már decemberben eléri.

A Goldman Sachsnál szintén úgy látták a kamatdöntés előtt, hogy a monetáris tanács előző ülése óta még kedvezőbbé váltak a piaci kondíciók a további enyhítéshez. A forint erősödött, a magyar befektetési eszközök iránt tartós a kereslet, és enyhülnek az azzal kapcsolatos piaci aggodalmak, hogy a devizaalapú hitelek konvertálása milyen hatást gyakorol a bankszektorra, a devizatartalékokra és a forintárfolyamra. Az elemzők szintén 3 százalékig csökkenő MNB-alapkamatot várnak az idei év végére, jóllehet szerintük van valamelyes bizonytalanság a további enyhítés ütemével és teljes mértékével kapcsolatban. A jelenleginél is kedvezőbb piaci környezet - különösen a forint folytatódó erősödése - esetén a Goldman Sachs elemzői szerint az év vége után is folytatódhatnak az MNB-kamatcsökkentések, bár esetleg a jelenlegi 0,20 százalékpontos lépéseknél kisebb ütemben, mivel a monetáris tanács várhatóan elkezdi majd a piac felkészítését az enyhítési ciklus befejezésére. 2014 negyedik negyedévében már várhatóan elkezdődik az MNB monetáris politikájának normalizálása, ahogy a közműdíj-csökkentések hatása kiesik a fogyasztói árindexből, és az infláció gyorsulni kezd. A cég elemzői 2015 végéig így alapesetben 1,25 százalékpontos MNB-kamatemelést várnak, de ha a kondíciók kedvezőbbé válnak, a szigorítás később indulhat el.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

ingyen, 2013.10.30 09:59

hát most már abszolút nem éri meg itthon ft-ban tartani a zsét.
4,25 az akciós betéti kamat.

ennél már akármi jobb.

és a pénzt is akárhol jobb tartani, mint orbán vajda látókörében.

úgyhogy én azt javaslom mindenkinek, aki még nem tette (a gazdagok már rég megtették, és őket érdemes követni, nem véletlenül gazdagok), hogy tolja ki innen a pénzecskéjét szépen. plusz hozamot itt már nem ad, viszont magas a politikiai kockázat (a lenyúlásveszély). ez így nem biznisz.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Borisz1106, 2013.10.29 14:50

"A forint erősödött, a magyar befektetési eszközök iránt tartós a kereslet, és enyhülnek az azzal kapcsolatos piaci aggodalmak, hogy a devizaalapú hitelek konvertálása milyen hatást gyakorol a bankszektorra, a devizatartalékokra és a forintárfolyamra."

Na akkor most kell életbe léptetni a Növekedési Hitelprogram III. pillérét és a kereskedelmi bankokkal megejteni a 3 milliárd EUR értékű devizacserét!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html