A rezsicsökkentések végrehajtásáról nyújtott be önálló képviselői indítványt Németh Szilárd fideszes képviselő. A törvényjavaslat a gáz- (GET), a villamos energiáról szóló (VET) és a távhőtörvény (Tszt) mellett  a víziközműtörvényt (Vksztv), továbbá a hulladékról szóló (Ht) törvényt is módosítja, illetve újabb pontokkal egészíti ki. A tavaly év végi vonatkozó kormányrendelet, valamint a Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter által korábban benyújtott hasonló tárgyú módosító után az Országgyűlésnek szerdán benyújtott dokumentum a víz- és csatornadíj, emellett a hulladékgazdálkodási közszolgáltatási díj 10 százalékos csökkentését is törvényerőre emelné.

A részletes indoklás szerint indokolt volt egyértelművé tenni, és azt törvényi szinten szabályozni, hogy a 10 százalékos célértéket - azonos energia felhasználás esetén - a számla egészére kell kiterjeszteni, illetve értelmezni. Az "indokolatlanul magas" lakossági terheket, illetve "kifizethetetlenül magas" költségeket említő javaslat szerint az energiaszolgáltatások tekintetében nincs valódi verseny, ezért az állampolgároknak rendkívül korlátozott a választási lehetőségük.

A javaslat értelmében a közszolgáltatási számlák összege idén január elsejétől - a víziközmű és hulladékszállítási díjak tekintetében július elsejétől - nem haladhatja meg a bázisidőszakban azonos körülmények között számított összeg 90 százalékát. A szolgáltató a számla kiküldésével egyidejűleg köteles tájékoztatást nyújtani a lakossági felhasználók részére a teljesülésről, de a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóságot is informálnia kell. (Az indoklás szerint a nagyszámú fogyasztói visszajelzés és panasz indokolta, hogy a fogyasztóvédelmi hatóság ne egyenként keresse meg a szolgáltatókat a tényállás tisztázása során, hanem előzetesen rendelkezzen a fogyasztóvédelmi hatóság azokkal az információkkal, ami a lakossági megkeresések hatékony kezelését lehetővé teszik.)

Amennyiben az Országgyűlés elfogadja a javaslatot, a szolgáltatóknak a fenti kötelezettségekkel összefüggő szerződésszegése esetén minden érintett számlára vonatkozóan 10 ezer forint kötbért köteles fizetni a szerződésszegéssel érintett lakossági fogyasztónak.

A javaslat a víziközmű-szolgáltatásnál  július elsejét jelöli ki a tarifacsökkentés határidejéül. A hulladékgazdálkodási közszolgáltatási díj (szemétdíj) esetében ugyancsak júliustól érvényesítenék az árcsökkentést, azonban ez esetben csak 2014. január elsejéig nem haladhatja meg a számlaösszeg a bázisérték 90 százalékát.

A törvényjavaslat a víziközmű-szolgáltatásról szóló törvényt (Vksztv.) is több ponttal egészíti ki, a legfontosabb a különadók (külön jövedelemadó, közművezetékek után fizetendő adó, illetve pénzügyi tranzakciós illeték) átháríthatatlanságát fogalmazza meg, eszerint a víziközmű-szolgáltatók a különadó terhét önállóan viselik, azt az általuk nyújtott szolgáltatás árába közvetlenül vagy közvetve nem érvényesíthetik. Emellett a módosító kiegészítené a törvényt a víziközmű-szolgáltató által alkalmazható számlaképre vonatkozó szabályozással is, miután jelenleg nincs egységes szabályozás.

A jogszabály-tervezet a gáz- és villamos energia törvényt, illetve a leolvasási gyakoriságra vonatkozó rendelkezéseit is módosítja annak érdekében, hogy a fogyasztásmérő berendezés évenkénti leolvasása között 365 napnál hosszabb időtartam ne telhessen el.