Itt az újabb rezsitörvény - fizethetnek a szolgáltatók

Újabb törvényjavaslat került szerdán az Országgyűlés elé rezsicsökkentés témában. A Németh Szilárd által benyújtott indítvány egyebek mellett törvénybe foglalná a különadók átháríthatatlanságát a víziközművek számára, és fogyasztónként 10 ezer forintos kötbért fizettetne a kötelezettségeit nem teljesítő szolgáltatókkal.
Major András, 2013. március 13. szerda, 19:01
Fotó: Napi.hu

A rezsicsökkentések végrehajtásáról nyújtott be önálló képviselői indítványt Németh Szilárd fideszes képviselő. A törvényjavaslat a gáz- (GET), a villamos energiáról szóló (VET) és a távhőtörvény (Tszt) mellett  a víziközműtörvényt (Vksztv), továbbá a hulladékról szóló (Ht) törvényt is módosítja, illetve újabb pontokkal egészíti ki. A tavaly év végi vonatkozó kormányrendelet, valamint a Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter által korábban benyújtott hasonló tárgyú módosító után az Országgyűlésnek szerdán benyújtott dokumentum a víz- és csatornadíj, emellett a hulladékgazdálkodási közszolgáltatási díj 10 százalékos csökkentését is törvényerőre emelné.

A részletes indoklás szerint indokolt volt egyértelművé tenni, és azt törvényi szinten szabályozni, hogy a 10 százalékos célértéket - azonos energia felhasználás esetén - a számla egészére kell kiterjeszteni, illetve értelmezni. Az "indokolatlanul magas" lakossági terheket, illetve "kifizethetetlenül magas" költségeket említő javaslat szerint az energiaszolgáltatások tekintetében nincs valódi verseny, ezért az állampolgároknak rendkívül korlátozott a választási lehetőségük.

A javaslat értelmében a közszolgáltatási számlák összege idén január elsejétől - a víziközmű és hulladékszállítási díjak tekintetében július elsejétől - nem haladhatja meg a bázisidőszakban azonos körülmények között számított összeg 90 százalékát. A szolgáltató a számla kiküldésével egyidejűleg köteles tájékoztatást nyújtani a lakossági felhasználók részére a teljesülésről, de a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóságot is informálnia kell. (Az indoklás szerint a nagyszámú fogyasztói visszajelzés és panasz indokolta, hogy a fogyasztóvédelmi hatóság ne egyenként keresse meg a szolgáltatókat a tényállás tisztázása során, hanem előzetesen rendelkezzen a fogyasztóvédelmi hatóság azokkal az információkkal, ami a lakossági megkeresések hatékony kezelését lehetővé teszik.)

Amennyiben az Országgyűlés elfogadja a javaslatot, a szolgáltatóknak a fenti kötelezettségekkel összefüggő szerződésszegése esetén minden érintett számlára vonatkozóan 10 ezer forint kötbért köteles fizetni a szerződésszegéssel érintett lakossági fogyasztónak.

A javaslat a víziközmű-szolgáltatásnál  július elsejét jelöli ki a tarifacsökkentés határidejéül. A hulladékgazdálkodási közszolgáltatási díj (szemétdíj) esetében ugyancsak júliustól érvényesítenék az árcsökkentést, azonban ez esetben csak 2014. január elsejéig nem haladhatja meg a számlaösszeg a bázisérték 90 százalékát.

A törvényjavaslat a víziközmű-szolgáltatásról szóló törvényt (Vksztv.) is több ponttal egészíti ki, a legfontosabb a különadók (külön jövedelemadó, közművezetékek után fizetendő adó, illetve pénzügyi tranzakciós illeték) átháríthatatlanságát fogalmazza meg, eszerint a víziközmű-szolgáltatók a különadó terhét önállóan viselik, azt az általuk nyújtott szolgáltatás árába közvetlenül vagy közvetve nem érvényesíthetik. Emellett a módosító kiegészítené a törvényt a víziközmű-szolgáltató által alkalmazható számlaképre vonatkozó szabályozással is, miután jelenleg nincs egységes szabályozás.

A jogszabály-tervezet a gáz- és villamos energia törvényt, illetve a leolvasási gyakoriságra vonatkozó rendelkezéseit is módosítja annak érdekében, hogy a fogyasztásmérő berendezés évenkénti leolvasása között 365 napnál hosszabb időtartam ne telhessen el.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

rigolya, 2013.03.14 11:15

@DCVI: Igen: Honnan veszi a MOL magyar tulajdoni hányadát?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Blama, 2013.03.14 11:00

@DCVI: olyan kedvesen mulatságos a butasága, az eminenskedő okoskodása

a mol-ról fogalma sincsen, az látszik
arról, hogy a cég nagyobbrészt már nmaga tulajdona
semmi baj, eminenske, semmi
kicsit fárasztónak tetszik lenni, de amúgy...

ja, és látszólag nem érti, miről van szó...
politikamentesen
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rigolya, 2013.03.14 10:59

@bogar511: büdöske!

Egy multinacionális cégnek nem elegek a magyar források?! Micsoda meglepetés?!

A Fornetti is vagy gyorsan fog nőni és nemzetközi tőkét von be, vagy csak magyar tőkével roppant lassan terjeszkedik.

Már csak ilyen a nemzetközi helyzet!

Maguk meg eléggé szakbarbárok közgazdaságilag!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rigolya, 2013.03.14 10:57

@DCVI: "0% beruházás, minimum karbantartás, uniós és állami támogatottságú szennyvízcsatornázási beruházások"
S az EU elvárja, hogy az amortizációs költségeket be is szedjék víz- és csatornadíjban. Ergo: ha ezek a beruházások elkészülnek, drágábbnak kell lennie a szolgáltatásnak!

"vannak vidékek ahová lajtos kocsival kell vinni az iható vizet"
Miután az Alföldön nem lehet gazdaságosan magyar vízből kiszolgálni egy jókora területet arzénmentes vízzel... De román vízzel az egészségügyi határérték alá lehetne hígítani... Persze ahhoz nem kéne szabadságharc, hanem együttműködés az államok között...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

bogyu, 2013.03.14 10:56

@DCVI: "Ekkora üzlet még az olaj és arany sincs!"

És mindezt csaknem teljes egészében állami és önkormányzati tulajdonú szolgáltatók produkálják!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html