Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A következő napokban a Duna mentén a Szigetközben, Komárom, Dunaújváros, Szekszárd, Baja és Mohács térségében, valamint a főváros kilenc kerületében - III., IV., XI., XIII., XVI., XVII., XXI., XXII. és XXIII. kerületben védekeznek földi módszerrel a kifejlett szúnyogok ellen.

Békés és Csongrád-Csanád megyében, valamint Sopron térségében szintén földi kezeléseket terveznek a szakemberek, légi gyérítés Borsod-Abaúj-Zemplén és Hajdú-Bihar megyében, továbbá Szolnok térségében lesz.

A Tisza-tó melletti településeken a még mindig jelentős "szúnyogártalom" miatt mindkét eljárást alkalmazni fogják - közölte az OKF.

A szúnyoglárvák elleni védekezéshez biológiai úton előállított készítményeket használnak: közvetlenül a vízbe juttatják a baktérium által termelt speciális fehérjekészítményt, amely az alkalmazott dózisban csak a szúnyoglárvákra hat. A kifejlett szúnyogok elleni kémiai készítmény a mezőgazdaságban is elterjedt, piretroid típusú hatóanyagot tartalmaz. A kémiai permetezés a települések belterületér érinti.

Platós autóról irtanak

A kémiai szúnyoggyérítésnél egy piretroid hatóanyagú irtószert permeteznek a szakemberek földi úton, azaz platós gépjárművön rögzített berendezések segítségével - írja honlapján az OKF. Az eljárás történhet melegködképzéssel, ekkor az apró cseppekre bontott irtószer terjedését hő hozzáadása is segíti. Ez a technológia elsősorban növényzettel erősebben borított környezetben előnyös, de a létrejövő köd rövid időre korlátozza a látási viszonyokat, ezért forgalmas helyeken kevésbé használatos. A másik lehetőség az ULV eljárás, ami szintén apró cseppekben juttatja ki az irtószert, de hő hozzáadása nélkül. A permetfelhő csak kis mértékben észlelhető, a közlekedést nem zavarja, ezért forgalmasabb, városias területeken elsődlegesen ezt az eljárást alkalmazzák - írja a módszerekről a katasztrófavédelem.

 

BM OKF GEK
Kép: A nagyobb méretért kattintson az ábrára/

A szúnyogok érzékeny rovarok, így az ellenük való védekezéshez szükséges hatóanyagból hektáronként kevesebb mint egy grammot kell kijuttatni. A készítmény melegvérűekre, emberre és háziállatokra nem jelent veszélyt, hatására csak az érzékenyebb rovarok pusztulnak el - írja az OKF. Elővigyázatosságból az érintett területeken bejelentett méhészeket értesítik a kezelések pontos időpontjáról, az önkormányzatok pedig a lakosságot tájékoztatják.

A szúnyogirtás heti programja a katasztrófavédelem honlapján megtalálható.