Itt találnak munkát a magyarok

Síelés helyett dolgozni mennek a magyarok a nyugat-európai szállodákba és síközpontokba. A szakképzett, gyakorlattal rendelkező munkavállalók iránt egyre nagyobb a kereslet, még nyelvtudás nélkül is el lehet helyezkedni.
Körtési Zsolt, 2010. december 28. kedd, 06:30
Fotó:

A Napi Gazdaság keddi számának cikke

Az idei téli szezonban a tavalyinál csaknem 30-35 százalékkal több honfitársunk próbált munkát találni nyugat-európai, elsősorban osztrák, német, olasz és szlovén szállodákban és síközpontokban a Napi Gazdaság által megkérdezett nyugat-dunántúli munkaerő-közvetítők adatai szerint.

Jelentős részüknek sikerült is, hiszen a szakképzett, megfelelő referenciával és gyakorlattal rendelkező dolgozók iránt egyre nagyobb a kereslet. A szakemberek szerint különösen Salzburg környékén, Ausztria nyugati tartományaiban, a német Alpokban, illetve az olasz-francia határ mentén ma is számottevő a munkaerőhiány - itt kisegítő munkákra nyelvtudás nélkül is el lehet helyezkedni.

Ráadásul a fizetések is magasabbak, mint a magyar határ közelében, igaz, ezeket a munkaköröket ingázással már nem lehet betölteni. (Az osztrák munkaerő-piaci szolgálat adatai szerint jelenleg már több mint 26 ezer magyar dolgozik Ausztriában, közülük csaknem 10 ezren Burgenlandban.)

Idén - különösen a Balaton térségében - jelentősen megnőtt azoknak a cégeknek, vállalkozásoknak a száma, amelyek segítik dolgozóikat abban, hogy ősztől tavaszig külföldön találjanak állást. Ezeket a leinformálható, Magyarországra visszatérő dolgozókat ráadásul különösen szeretik Nyugat-Európában.

A Nyugat-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ adatai szerint idén szeptembertől az év végéig csaknem a duplájára, háromezerre nőtt azok száma, akik külföldi munkavállalási lehetőségek után érdeklődtek.

A több nagy szállodalánccal is kapcsolatban lévő Euro Travel GmbH magyarországi irodájának tapasztalatai szerint idén legalább 30 százalékkal többen kerestek téli munkát, mint tavaly. Kovács László, a cég magyarországi képviselője szerint míg korábban főként egyedülálló fiatalok szánták rá magukat a külföldi munkavállalásra, az utóbbi időben a 35 év feletti korosztály is elindul szerencsét próbálni. Sokan attól is félnek, hogy a jövőre "megnyíló" osztrák munkaerőpiac tovább szűkíti majd lehetőségeiket.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Flexi, 2010.12.28 10:33

Májustól még többen fognak menni! Zalai-ként 45-évesen még csak a 3. munkahelyemet tiprom, de én is el fogok menni! Az országban nincs megbecsülése a munkásoknak.Azoknak sem akiknek van munkahelyük! A környezetemben minden kb negyedik ember készül elhagyni az országot! Elgondolkodtató, hogy esetleg egy egész generáció munkaképes részének negyede konkrétan menni akar. A kormány nem képes lépni semmi pozitívat sem ez ellen. A legnagyobb egerszegi multinál dolgozok sok éve.Itt se volt kb 5 éve béremelés...A cafeteria bevezetése anno még csökkentette is a juttatásokat.De ez így megy az egész országban.Kint sincs kolbászból a kerítés, ez mindenki tudja! De ahogy most kinéz, kint jobb szegény embernek lenni mint itthon! A felső képviselőinknek még nem esett le, hogy egy nagy kivándorlási hullám első rezdülésének a jeleit láthatták amikor az orvosok és növérek elindultak kifelé.Rövidesen jön a derékhad is! Akkor ki fog majd adót és Tb-t fizetni???
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html