Itt van a legtöbb üres ágy- friss hír a kórházakból

Februárban a magyar kórházi ágyak negyede üresen állt. Baranya megyében volt a legjobb az ágyak kihasználtsága, 81 százalék, Nógrád megyében pedig a leggyengébb, 61 százalék - írja a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) adataira hivatkozva a Világgazdaság.
Szepesi Anita, 2017. május 12. péntek, 10:41
Fotó: Napi.hu

Magyarországon 2017 februárjában 41 663 fekvőbeteg ellátásra alkalmas kórházi ágy volt, az ágyak országos átlagos kihasználtsága 76 százalékos. Ezzel szemben műtéti ellátásra 27 ezer beteg várt - állítja szembe a lap a NEAK adatait.

Megyei szinten nagyok a különbségek, Baranya megyében a legjobb, Nógrád megyében a legkisebb a kihasználtság. Kincses Gyula egészségpolitikus a lapnak azt mondta, a 100 százalékos kihasználtság nem is lehet cél, hiszen sürgősségi, baleseti és fertőző osztályokra mindig kell szabad kapacitásokat biztosítani.

Lapunknak nyilatkozó szakértők azt emelték ki, hogy a 76 százalékos kihasználtság az év egészére vonatkozik, ha csak a munkanapokat vesszük figyelembe, a teljes telítettséghez közelít az mutató. Ennél magasabb arány már azt jelentené, hogy akár karácsonykor is teljes kapacitással működnének az intézmények.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK