Itt van Brüsszel jelentése Magyarországról

Az ún. mélyreható vizsgálat Magyarországon nem tárt fel túlzott makrogazdasági egyensúlyhiányt, de a magas államadósság, a pénzügyi szektorra nehezedő szabályozói terhek és a nem teljesítő hitelek magas aránya aggodalomra ad okot.
Inforádió, 2015. február 25. szerda, 19:51
Fotó: Reuters

A korábban észlelt kockázatok miatt indított úgynevezett mélyreható vizsgálat Magyarországon nem tárt fel túlzott makrogazdasági egyensúlyhiányt - jelentette be Pierre Moscovici, az Európai Bizottság gazdasági és monetáris kérdésekért felelős biztosa szerdán délután rendkívüli sajtótájékoztatón Brüsszelben.

A francia politikus közölte, hogy mint korábban is, a vizsgálat azt tárta fel, hogy Magyarországon tapasztalhatóak makrogazdasági egyensúlytalanságok, amelyek döntő politikai lépéseket és közeli nyomon követést igényelnek. Moscovici Magyarországról azt mondta: a külső egyensúly némileg javult, de a magas államadósság, a pénzügyi szektorra nehezedő szabályozói terhek és a nem teljesítő hitelek magas aránya aggodalomra ad okot.

A mélyreható vizsgálat ezúttal öt országnál talált túlzott makrogazdasági egyensúlyhiányt, Franciaország, Olaszország, Horvátország, Bulgária és Portugália esetében. Franciaországra és Horvátországra vonatkozóan a bizottság azt is közölte, hogy májusban, az addig bejelentett strukturális reformokat és a nemzeti reformprogramokat figyelembe véve azt fogja javasolni, hogy a pénzügyminiszterek tanácsa indítsa meg Párizs és Zágráb ellen a túlzott egyensúlytalansági eljárást.

Franciaországban az alacsony növekedés, infláció és vállalati jövedelmezőség, valamint az egyelőre elégtelen politikai lépések miatt romló versenyképesség, a magas és növekvő eladósodottság aggasztja Brüsszelt.

Versenyképességi problémákat lát a bizottság Horvátország esetében is, ahol alacsony a növekedés, késik a vállalatok reorganizációja, és nem alakulnak jól a munkaerő-piaci mutatók sem, emellett emelkedik az államadósság, és a bizottság szerint a közigazgatás irányítása sem megfelelő.

A magas államadósságot nevezi meg elsődleges egyensúlytalansági tényezőnek a bizottság Olaszországnál is, ahol az elhúzódóan gyenge növekedés és a tartósan gyenge termelékenység szintén ront a helyzeten.

Bulgáriában a pénzügyi szektorban tapasztalt tavalyi turbulenciák keltették fel Brüsszel érdeklődését, a testület pedig most arra mutat rá, hogy "kérdések fogalmazódnak meg a hazai tulajdonú bankok által alkalmazott gyakorlatokkal kapcsolatban", s ez jelentős hatással lehet az egész szektorra és a makrogazdaságra egyaránt. Kockázati tényező Szófia számára a rossz, bár javuló külső egyensúly és a vállalatok eladósodottsága is.

Portugália esetében a belső és külső eladósodottság mértékét tartja aggasztónak az Európai Bizottság, amely emellett az alacsony növekedés és infláció, valamint a magas munkanélküliség tükrében a hitelállomány csökkenésére is számít.

A bizottság tavaly novemberben 16 ország esetében azonosított egyensúlytalansági kockázatokat. A maradék tíz országnál, köztük Magyarország esetében azt állapította meg, hogy tapasztalhatóak ugyan makrogazdasági egyensúlytalanságok, de nem túlzott mértékűek.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Kotkodus, 2015.02.26 17:24

@Ivonkafebruar: most jöttem rá ivonka, hogy te csak a matolcsy csaja lehetsz...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

kukoritsayaaanosh, 2015.02.26 17:05

ivonka, leírod ide, hogy Rákosi, Kádár vagy éppen Gyurcsány mivel akarta hazavágni a lengyel-magyar baráccságot? Medgyessy és Horn kimaradt a felsorolásodból. Nélkülük nem teljes a "gonosz baloldali tengely".

Amúgy a szüleid mélyenhívő keresztények? Mert ha igen, az magyarázat lenne a beteges baloldal-paranoiádra.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Ivonkafebruar, 2015.02.26 15:32

Nem tudom, hogy ma itt ki buta és ki nem, de úgy vélem ezt kellene azoknak is elolvasni, akik "okosnak" tartják magukat :

1." A mélyreható vizsgálat ezúttal öt országnál talált túlzott makrogazdasági egyensúlyhiányt, Franciaország, Olaszország, Horvátország, Bulgária és Portugália esetében. "

2. "A bizottság tavaly novemberben 16 ország esetében azonosított egyensúlytalansági kockázatokat. "

3. " Franciaországra és Horvátországra vonatkozóan a bizottság azt is közölte, hogy májusban, az addig bejelentett strukturális reformokat és a nemzeti reformprogramokat figyelembe véve azt fogja javasolni, hogy a pénzügyminiszterek tanácsa indítsa meg Párizs és Zágráb ellen a túlzott egyensúlytalansági eljárást.

4. "Magyarország esetében azt állapította meg, hogy tapasztalhatóak ugyan makrogazdasági egyensúlytalanságok, de nem túlzott mértékűek."

Amúgy a lengyel-magyar barátságot sem Hitler, sem Sztálin, sem Rákosi, sem Kádár , sem Gyurcsány nem tudták " hazavágni " pedig nagyon szerették volna .

Most is csak néhány nagyon ostoba ember hiszi azt, hogy a lengyeleket és magyarokat egymás ellen lehet uszítani !
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Telemachus_Rhade, 2015.02.26 11:19

@matolcsy:

Te nagyon buta vagy... De nem baj a taigetoszi kiszavazáskor ez csak előny :)

Magyarország fasorban se teljesít jobban... Egyre rosszabbak az életkörülmények, egyre több a szegény ember. Inkább elmennek az emberek, mert külföldön legalább lehet élni, békében.

Itthon a te fajtád miatt tartunk ott ahol tartunk... A kormány építi a stadionokat, a mi pénzünkön, és ezt tagadja... Simicska meg nem értem, hogy hogyan jön ide... Nem értem...

Amúgy feltettem neked 1 pár kérdést... De szokás szerint nem kapok rá választ... De semmi gond, felteszem még egyszer :)


Ha már a lengyeleknél járunk, a főnököd csodásan hazavágta a lengyel-magyar barátságot... Vagy azzal, hogy az ország kezd elszigetelődni?? Pár év és nem keleti nyitásról fogunk beszélni, hanem nyugatiról... Ezzel nincs bajod?? Vagy ezt a főnököd főnöke nem engedi, hogy gondod legyen vele??

Ezekkel mikor fogsz foglalkozni??
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

matolcsy, 2015.02.26 11:05

A legnagyobb beruházási időszak volt 2014 a mai adatok alapján.
5216 mrd. Az eü.-ben 27%-os növekedés, ugyanennyi az építőiparban. Mindamellett, hogy az állami beruházások mértéke 10%-al csökkent. Lehet, hogy maszekok építenek kórházakat, stadionokat?...ja persze! A fideszes cégek biztos.
Ennyi maradt a simicskázásból, kórház bedőlésekből, stadionépítésekből. A debreceni stadion csak negyedik lett a világszavazáson. Van mit javítani. Magyarország jobban teljesít! Csak nem az ellenzék szerint. Az ő cégeik most csak beszállítók és erős NAV kontroll alatt vannak: muszáj adózni,muszáj bejelentett munkaerővel dolgozni, muszáj elszámolni a pályázati pénzekkel. A budacashben sem lehet már tisztára mosatni...minden elmélet megdőlt. Maradtak a politikusok ingatlanjai.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html