Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Ha a magyar népszavazás érvényes lett volna, akkor azt mondtam volna, hogy az Európai Bizottság tudomásul veszi az eredményt. Mivel nem lett érvényes, így is azt mondhatom: az Európai Bizottság tudomásul veszi a népszavazás eredményét - fogalmazott Szkínász újságírói kérdésre válaszolva.

Egy másik, Orbán Viktor bejelentéseit érintő kérdésre válaszolva a szóvivő közölte: az EB nem szeretne kommentálni semmilyen bejelentést, a magyar kormány döntése, hogy hogy kezeli a népszavazás eredményét.

Arra a kérdésre, tudnak-e az Orbán Viktor által bejelentett lehetséges brüsszeli útról, Szkínász azt mondta, az esetleges részleteket nem ismeri, de Jean-Claude Juncker EB-elnök ajtaja minden partnere számára mindig nyitva áll.

Az EU tagállamok állam- és kormányfőit tömörítő Európai Tanács (EiT) által korábban már megszavazott, a menekültek áthelyezésére vonatkozó döntés végrehajtását illetően az szóvivő ezúttal is elismételte, hogy a magyar népszavazás jövőbeli döntésekre vonatkozik. Az EiT által megszavazott döntés végrehajtását az Európai Bizottság szorosan követi és fenntartja a jogot arra, hogy fellépjen azon tagállamokkal szemben, amelyek nem hajtják végre a tanács által megszavazott döntést - hangsúlyozta a szóvivő.

Arra az újságírói kérdésre, amely öt észak-európai tagállam által küldött levélre vonatkozott, amelyben azt kifogásolták, hogy Magyarország nem fogad vissza tőlük menekülteket, a szóvivő közölte, hogy az EB által küldött válasz szerint minden tagállammal megpróbálnak szorosan együttműködni a dublini rendszer működését illetően,és a magyar hatóságokkal is felvették már a kapcsolatot ezzel kapcsolatban.

A vasárnapi népszavazáson az érvényes szavazatok aránya 40,41 százalékos volt, azaz a vasárnapi referendum érvénytelen lett. Az igen szavazatok aránya 1,67, a nem szavazatok aránya 98,33, az érvénytelen szavazatok aránya 6,3 százalék volt a voksok 99,98 százalékos feldolgozottsága mellett.