Itt van Lázár János 70 milliárdos költségvetés módosítása

A jelenlegi 250 milliárd forintról 320 milliárd forintra emelné a kormány által vállalható garanciák összegét Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető képviselő - államtikár.
NAPI, 2012. szeptember 24. hétfő, 10:37
Fotó: Napi.hu

Az idei költségvetés nyolcadik módosítását nyújtotta be hétfőn Lázár János képviselői indítványként. A Miniszterelnökséget vezető államtitkár egy oldalas módosításában 70 milliárd forinttal 250 milliárdról, 320 milliárd forintra emelné a kormány által vállalható kezesség összegét. Az ok prózai rengeteg Cézanne kép érkezik a Szépművészeti múzeumba, ezek eszmei értékére - a szokásoknak megfelelően - az állam vállal kezességet - ám erre már nem elég a büdzsében megállapított 250 milliárdos keret.

Lázár János indoklása szerint "a kormány által is kiemelten kezelt és támogatott "Cézanne és a múlt. Hagyomány és alkotóerő" elnevezésű, a Szépművészeti Múzeumban megrendezendő időszaki kiállítás nem csak a magyar, de az egész európai múzeumi naptár egyik legkiemelkedőbb eseménye lesz 2012 . októberében, melyen a mester közel száz műve lesz látható, negyven régi mester alkotás mellett. Hasonló léptékű és jelentőségű kiállításra az elmúlt években nem csupán hazánkban, de egész Közép-Európában nem került sor.

A kiállításra kölcsönző közel 40 intézmény a világ legnevesebb múzeumai közé tartozik (mint a a New York-i Metropolitan Museum of Art és Guggenheim Museum, a washingtoni National Gallery, a párizsi Louvre és Musee D'Orsay, a londoni British Museum és National Gallery). A kölcsönzött - kiemelkedő jelentőségű - kulturális javak biztosítási értéke ennek megfelelően rendkívüli nagyságrendű, több mint egy milliárd euró, amit a bemutatott művek nagy száma mellett az is indokol, hogy tavaly óta egy Cézanne-mű vezeti a világon legdrágábban eladott festmények listáját.

E kiállítás megvalósításához szükséges - a kölcsönzött kulturális javak kiemelt értéke miatt - a kiállítási garancia felső határának emelése, melynek révén összességében az állam - az állami garancia alkalmazásával - közel 300 forintot tud megtakarítani a kereskedelmi biztosítások díjainak kiváltásával" - írja Lázár.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

roqfort, 2012.09.24 11:10

Ez a cikk az a kategória, ami mindegy hogy 5 perccel előbb vagy később jön ki. A megjelentető média pedig vezető gazdasági portál. Ilyen helyeken a számokon van a lényeg. Hogy lehet ilyen igénytelenül kitolni és megjelentetni ezt a cikket???
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html