A miniszterelnök szombaton diákokkal találkozott, amely után közzé tette a megbeszélés után kialakított álláspontját a Facebookon, ahogy ezt korábban jelezte is Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke. A találkozó nem volt nyilvános, mint ahogy ez a hvg.hu tudósításából kiderült. A találkozó után a hírportál tudósítójának a távozó diákok nem árutlák el ki és miről beszélgettek, csupán annyit vetett oda neki egyikük: "majd megtudod a Facebookról!"

Orbán Viktor kétperces videóüzenetéből kiderül, hogy a találkozón középiskolások, egyetemisták és főiskolások vettek részt. A miniszterelnök elmondása szerint a beszélgetés arról szólt, hogy mik azok a félelmek, amelyek ma nyugtalanítják a diákokat. "A beszélgetés hasznos volt, mert néhány döntést meg tudunk hozni ez alapján" - mondta a miniszterelnök.

Orbán szerint jól látható, hogy egyszerű és átlátható szabályozásra van szükség, "mert olyan bonyolult a mostani rendszer, hogy csak bizonytalanságot és kiszámíthatatlanságot kelt, első sorban a diákok körében." Ezért Orbán szerint egy új kormányzati előterjesztésre van szükség, amely "összevonja a különböző kérdéseket és leegyszerűsíti, egyszerre érthetővé is téve azokat."

Orbán szerint a legfontosabb, amit ma "világosan megértett", hogy újra és újra el kell mondani, hogy akik megkezdték a tanulmányaikat korábban, azokat semmilyen változás nem fogja érinteni őket, vagyis a mostani egyetemisták a tavalyi feltételekkel fejezhetik be a tanulmányaikat.

A másik fontos dolog Orbán szerint, hogy "ki kell szabadítani a mostani vitát abból a keretből, amely szinte mindannyiunk számára érthetetlenné teszi, hogy miről is vitatkozunk". Ez a keretszám szabályozással függ össze - tette hozzá. A beszélgetés alapján a miniszterelnök azt a következtetést vonta le magának, hogy szerinte a diákok úgy látják, a keretszámok elzárják a lehetőséget előlük, nem teszik lehetővé számukra, hogy bekerüljenek az egyetemre vagy főiskolára. "Ezért a keretszám szabályozást el kell törölni!" - jelenti ki Orbán videóüzenetében.

A felsőoktatás általakításának kérdése elsősorban a középiskolásokat érinti - mondja a miniszterelnök, aki azt is hozzáteszi: világossá kell tenni a szabályozásban, hogy azok, akik tanulni akarnak Magyarországon, elérik a tanuláshoz szükséges minőségi korlátot, követelményeket (most 240 pont), elszántak, hogy tanuljanak és utána Magyarországon szeretnének dolgozni, azok számára "mindenfajta eladósodás nélkül, továbbra is ingyenesnek kell maradnia az egyetemi és főiskolai oktatásnak".

"Ez lehetséges és a miniszter egy ilyen előterjesztést fog elkészíteni a kormány számára a jövő szerdai kormányülésre" - zárja videóüzenetét Orbán Viktor.

Napok óta tüntetnek

A felsőoktatási hallgatók és a középiskolások napok óta demonstrálnak a felsőoktatás tervezett átalakítása ellen, különösen a támogatott keretszámok drasztikus csökkentése ellen.

Szombaton a  Doktoranduszok Országos Szövetsége adott ki közleményt, amelyben közölték: nem értenek egyet az államilag finanszírozott felsőoktatási keretszámok csökkentésével, ezért csatlakozik a Magyar Rektori Konferencia és a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája törekvéseihez.

MInt a közleményben írják: a keretszámok csökkentése - az esetleges kedvező hitelfinanszírozás ellenére - szűkíti a felsőoktatásba bejutás lehetőségét, és így a szegényebb diákok elől elzárja a társadalmi felemelkedés lehetőségét. Ez a tehetségek elkallódásához, a tudományos utánpótlás szűküléséhez vezet, kisebb, sokszor unikális tudományos műhelyek működésének ellehetetlenítését is okozhatja. Az állami ösztöndíjas férőhelyek számának drasztikus csökkentése már rövid távon is károsan hat majd a doktori iskolák beiskolázási lehetőségeire.

"A magyar felsőoktatásból kikerülő diplomások erős előszelektálása semmiképp sem erősíti a magyar tudomány fejlődésének ügyét" - írták a doktoranduszok. Felszólítják az oktatásért felelős döntéshozókat, hogy haladéktalanul változtassák meg a felsőoktatás közelmúltban bevezetett finanszírozási rendjét.

Azt javasolják: jogszabályban rögzítsék, hogy a felvételi keretszámoknál 10 százaléknál nagyobb változtatást a bevezetés előtt legalább két évvel be kell jelentenie a mindenkori kormányzatnak, a szakmai szervezetekkel való egyeztetés után - olvasható a Doktoranduszok Országos Szövetségének közleményében.

Középiskolások is tüntettek

Középiskolások is tüntettek a felsőoktatás átalakítása, a keretszámok csökkentése ellen szombaton a fővárosban. A diákok a Nemzeti Múzeumtól az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Radnóti Miklós Gyakorló Gimnáziumához, végül a Hősök terére vonultak.

Az MTI szerint körülbelül 80-100 középiskolás gyűlt össze délután kettő és három óra között a hideg téli esőben a Nemzeti Múzeum kertjében. A demonstrálók közül többen is kartonpapírra írt üzenetekkel érkeztek. Ezek szövege, például a "Gondolkodom, tehát probléma vagyok" az "Egyetemre megyek, csődbe megyek", "Tandíj, 30 év adósság", vagy a korábbi tüntetésekről ismert "Miénk a jövő" a felsőoktatás átalakítását bírálta.

Eldöntött tény, vagy még van lehetőség egyeztetni?

A jelenlegi állás szerint a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) jövőhét kedden megy Balog Zoltán emberi erőforrás miniszterhez egyeztetni. (Bár az Emmi-miniszternek szerdára kell az előterjesztést elkészítenie a kormány számára, kérdés, hogy a miniszterelnök videóüzenete után miről lesz lehetősége a HÖOK elnökének egyeztetni Balog Zoltánnal - a szerk.)

A korábban az MTI birtokába került, december 3-i keltezésű előterjesztésben az áll, jövőre 10 480-an teljes ösztöndíjas, 46 330-an pedig részösztöndíjas felsőoktatási szakképzésben, alapképzésben és osztatlan képzésben kezdhetnék meg tanulmányaikat.