Itt van Orbán csomagja - határidőkből áll a Széll Kálmán Terv

A kormány Széll Kálmán Tervét, az abban foglalt intézkedési menetrendet Navracsics Tibor mutatta be a Széll Kálmán Alapítvány ülésén. Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter kijelentette: a bankadó három évig marad, a társasági adó csökkentése pedig csúszik, az egyenlegjavulás négyötödét illetve háromnegyedét a kiadáscsökkentés adja.
NAPI, Papp Zsolt, 2011. március 1. kedd, 10:53
Fotó:

A magyar gazdaság felvirágoztatását célzó Széll Kálmán Terv első intézkedési pontja miniszteri szabadságok húsz napban való korlátozása - a további 26 pontban sincs konkrét intézkedés, hanem inkább határidőket szabnak a később megteendő intézkedéseknek. A forint mérsékelt gyengüléssel, a tőzsde eséssel reagált, miközben Londonban csökkentek a cds-felárak.

Az elemzői reakciókról bővebben itt olvashat, a politológusok véleményét pedig itt találja.

Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes arról beszélt, hogy a megszorítások politikája nem vezet sehová, szerkezeti átalakítások sorára van szükség, hogy kitörjünk a hanyatlásból. Mindennek célja egy erős Magyarország - fogalmazott.

Csökkenteni kell az államadósságot, sőt meg kell akadályoznunk, hogy újratermelődjön, olyan feltételeket kell teremtenünk, hogy tartós lendületet teremtsünk - mondta.

2012 olyan automatizmus lép életbe, amely az alkotmányban meghatározott államadósság-plafon elérésekor működik majd.

Gyógyszerkassza, (rokkant)nyugdíj, közmunka

A terv szerint idén áprilistól kezdődik a konzultáció gyógyszerkassza kiadásainak csökkentésről, július elsejéig ezt el is fogadják, ahogyan az új közbeszerzési törvényt is - melynek még semmilyen tervezetét nem mutatta be a fejlesztési tárca. A gyógyszerkassza kiadásait úgy csökkentenék, hogy a betegek terhei ne növekedjenek, szigorítanák viszont az orvoslátogatói rendszert. A gyártók terheinek várható emelkedésére, illetve a nyereség várható csökkenésére eséssel reagáltak a BÉT-en jegyzett gyógyszerpapírok. A hatások elemzéséről bővebben itt olvashat.

Ugyancsak július elsejéig kell előállnia nemzetgazdasági miniszternek az új közfoglalkoztatási törvénnyel, illetve erre a határidőre készül el a rokkanttá nyilvánításról szóló új szabályozás. 2012 január 1-jétől él az új rokkantá nyilvánítási rendszer.
(Amint arról beszámoltunk, a kormány azzal érvel, hogy nemzetközi összehasonlításban magas a rokkantak száma Magyarországon és a részlegesen leszázalékoltak közül is csak kevesen dolgoznak. Azt azonban nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy 2008-ban átalakították a rendszert, aminek hatására a minisztérium által hivatkozott számok sem feltétlenül állják már meg a helyüket. További részleteket erről itt olvashat.)


Július 1-ig kidolgozzák továbbá a rezsiköltségek befagyasztásáról szóló intézkedéseket, a közmunkák kivitelezési terveit, felülvizsgálják a korengedményes nyugdíj és a táppénzfolyósítás rendszerét és javaslatot dolgoznak ki annak megváltoztatására.

December 31-ig kidolgozzák az új, fenntartható nyugdíjrendszer működtetésének szabályait - mindenkinek a nyugdíjkorhatár eléréséig kell dolgoznia.A korengedményes nyugdíjakat felülvizsgálnák - ezeket a kedvezményeket nem korengedményben adnák meg - ám a részletekről sem a terv, sem Navracsics nem szólt.

A közoktatási fejezet egyik konkrétuma, hogy 15 évre csökkentenék a kötelező iskoláztatás határidejét - ezt követően munkába állhatnának a gyerekek.

A programok jelentős része tehát jövőre indul el, leszámítva program 26-ik, utolsó pontját a 200 fős parlament felállítását, amely 2014-re várható.

A parlamenti pártok költségvetési támogatását 2011-es nominálértéken befagyasztják.

Csúszik a társaságiadó-csökkentés, jön az útdíj

A kormány eredeti tervei szerint a társasági adó kulcsa egységesen 10 százalékra csökkenne. A kormány most visszavonásra javasolja ezt a döntést, így 2013-14-ben is fennmaradna a kétkulcsos társasági adó, vagyis 500 millió forint nyereségig az első kulccsal, 10 százalékkal, efelett 19 százalékkal adóznának a égek - ami évi 120 milliárd forintos pluszbevételhez juttatja a költségvetést.

A másik jelentős bevételnövelő intézkedése a kormánynak a 2013-tól bevezetendő használatarányos elektronikus útdíj lenne - amitől 80-száz milliárd forintos éves bevételt remél a kormány.

December 31-ig kidolgozzák a végrehajtási és felszámolási eljárások gyorsításának mikéntjét.

Három évig marad a bankadó


Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter még Navracsicsnál is kevesebb konkrétumot árult el a kormány gazdasági programjáról beszédében az államadósság kialakulásáról értekezett 1970-2011 közötti áttekintésben.

A kormány elképzelései szerint a tavalyi 80 százalékos szintről 2014-re 65-70 százalékra csökkentené az államadósságot - ez a Széll Kálmán terv célja. (Az Államadósság Kezelő Központ hivatalos nyilatkozata szerint csak idén öt százalékponttal csökkenhetne az adósság magánynyugdíjpénztáraktól elvett vagyont adósságcsökkentésre fordítják, vagyis már az idén 75 százalékra csökkenthető az adósságmutató.)Matolcsy szerint az államadósság mértékét GDP ötven százalékára kell csökkenteni - ezt az új alkotmányban is rögzítenék. Matolcsy szerint a kormány ismeri a receptet az adósságcsökkentéshez. Vannak egyszeri adósságcsökkentő lépések, ilyen a magánpénztári vagyon felhasználása, illetve a költségvetési hiány csökkentése, a strukturális reformok révén.

2012-ben 550 milliárd forintos kiadáscsökkentéssel számol a Széll Kálmán terv, 2013-2014-ben további 900 milliárd forintos csökkenés várható évenként - ez teszi lehetővé az államadósság csökkentését.

További intézkedés a bankadó fenntartása 2012-ben is teljes mértékben - ez jövőre 90 milliárdos pluszt jelent az eredeti tervekhez képest a büdzsének. 

Eddig lebegtették bankadó 2012-es mértékét, a mostani bejelentéssel egyértelműsítette a kormány, hogy nem akar csökkenteni 2011-hez képest. Arra ugyanakkor még nem született meg a szabály, hogy a jövő évi adót miből számolják majd ki. További tárgyalások lesznek szükségesek, hiszen a szektor 2010-es 28 500 milliárdos mérlegfőösszege mellett az adózott eredmény 38 milliárd forint volt, ami töredéke a beszedni tervezett összegnek. Mindemellett úgy tűnik, azért is dönthetett a kormány úgy, hogy teljes mértékben fenntartja a bankadót 2012-ben is, mert 2013 előtt az egységes EU-s bankadó nem indul el.


Az egyenlegjavulás 4/5-e származik majd 2012-ben kiadáscsökkentésből, 1/5-e bevételnövelésből, 2013-ban pedig 3/4 - 1/4-re változik ez az arány.

Idén 2,9, 2012-ben 2,5, 2013-ban 2,2, 2014-ben pedig 1,9 százalék lehet a GDP-arányos költségvetési hiány.

A strukturális reformokkal 4-6 százalék közötti növekedést alapozhatunk meg - fogalmazott Matolcsy, aki szerint éllovasok szeretnénk lenni, megvert, lenyomott nemzetből.

 

Átvállalják a MÁV 300 milliárdos adósságát


A kormány átvállalja MÁV 300 milliárd forintos adósságát - olvasható a Széll Kálmán tervben. A kormány programja ezen felül, olyan gazdasági környezet kialakítását ígéri, amelyben a MÁV önfenntartóvá válik. Az elképzelések szerint megszüntetik a Volánok és a MÁV párhuzamosságát, az integrációtól olyan komoly megtakarításokat vár kormány, amely lehetővé teszi a teljesárú jegyek csökkentését és ezzel párhuzamosan az utazási kedvezmények visszavágását.

 

2012 január 1-jével indul a Nemzeti Közlekedési Holding, ebbe a cégbe integrálnák a MÁV-ot és a Volánokat.

Svájcifrank-remények

A svájci frank árfolyamát a ciklus végéig 190 forint környékén rögzítené az Orbán-kormány, hogy mentse a még fizetőképes svájcifrank-hiteleseket az árfolyamkilengésektől - értesült a Hírszerző.hu.

A Bankszövetség semmilyen szakértői anyagot nem kapott, így nem is egyeztetett a sajtóban megjelent, a frankhiteleseket segítő, a svájci frank törlesztési árfolyamát befagyasztó esetleges kormányzati elképzelésekről - mondta el Müller János,a Magyar Bankszövetség vezető tanácsadója az MTI-nek kedden.

Miért éppen Széll Kálmán?

A terv névadója, Széll Kálmán a kiegyezés utáni időszak jelentős politikusa, aki - a Wikipedia szócikke szerint - pénzügyminiszterként rendet teremtett az államháztartásban, az állami bevételeket addig nem sejtett magasságra emelte, a pénzügyi adminisztrációt reorganizálta, a keleti és a tiszai vasútat megszerezte és ezzel megteremtette a később bekövetkezett vasúti államosítás első feltételét; tető alá hozta az 1878-i pénzügyi és gazdasági kiegyezést Ausztriával, a bankkérdést az egységes osztrák banknak közös osztrák-magyar bankká alakításával megoldotta; alatta az átvett deficit felénél kisebb összegre csökkent és az államháztartás az egyensúlyhoz közel került.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Jhony, 2011.03.07 17:52

Nem azt mondom hogy nincs szűkség arra hogy rövidebbre húzzuk a nadrágszíjat, csak azt hogy a választási kampány nem ez volt ( nem véletlenül lett 2/3 mert azt hitték az emberek hogy végre valakinek lehet hinni a szavában. HÁT SOKAN TÉVEDTEK).
A kormány a rossz végén állt hozzá a dologhoz, a választók csak őszinteséget várnak el, ennyi..

Hát igen. Legalább Bajnai még őszintén megmondta "fájni fog" "megszorítás lesz alatta".
Orbánnak ez "Struktúrális átalakítást" jelent.

Ez is olyan mint a viccben:
-Mi a különbség a demokratikus és a népi demokratikus köztársaság között?
-Hát valami olyasmi mint a baszás és a kibaszás között!.
(már elnézést a profán megjegyzésért,de nem vagyunk gyerekek)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

gg11, 2011.03.02 09:15

Ez egy akció terv,hogy hogy semmizzük ki a lakosságot.Maguknak mindig megszavaznak mindent még a fizetésüket is növelik.A nyugdíj korhatárt már leírták 68 évre 2015-től és a az átlag életkor 61 év.Tehát muszály az államnak fizetnünk de ők ezt ellopják mert kell nekik és vissza nem adnak semmit.Tapsoljuk meg Orbánt és azonnal mondjon le mert elég volt a LOPÁSBÓL vagy ennek rossz vége lesz.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

levai jozsef, 2011.03.02 04:22

allamadossag 2001 fidesz:52% 2009 mszp:82%.
koszi fleto,megyo,veres,puma,balsajto,hvg,napi,stb...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

levai jozsef, 2011.03.02 03:58

a bankado folytatasaert nem hullatok konnyeket,alenyeg a ki@@szott nyugdijrendszer reform es az allamadossag csokkentes!!na vegre.aki ellenzi ezeket az egy gazdasagi analfabeta.jo jel,hogy a gazdasagi szakertok egyertelmuen udvozlik ezeket a terveket.remelem meg is valositjak oket.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

levai jozsef, 2011.03.02 03:49

az lett amire szamitottam.ha lesznek reformokakkor azert,ha nem akkor azert biraljak a kormanyt.
orulok a bejelentett lepeseknek.ha fletoek nem kurjak el akkor mostmar tullennenk a nehezen.
kb 2300 milliard sporolas!!na vegre!!bajnai elbujhat a 140 milliardjaval.ez kell!
a vilagon magyarorszag fizeti ki a gazdasagahoz kepest a legnagyobb nyugdijakat,kolcsonbol.ennek veget kell vetni.a tervek jok.
nalunk a legmagasabb a rokkantnyugdijasok aranya!csokkenteni kell!nagyon jo terv.
gyogyszerarakat ne az en adombol tamogassak,
segelyeket is csokkenteni kell.
a kormany regi tabukat vegez ki ,melyek nem kapitalista orszagokra jellemzoek.ezeket a lepeseket husz eve kellett volna meghozni.
az allamadossagot fletoek szepen feltornaztak 80%fole,most a fidesz csokkenteni fogja.nincs ingyen ebed!
ez van gyerekek,reform,vagy halal.
vegre egy ertelmesebb kormany.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html