A hazai önkéntes nyugdíjpénztárak átlaghozama 2012-ben éves szinten 13,13 százalék volt - derül ki a piaci szereplők által a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) küldött 2012. évi hozamadatokból. Az önkéntes nyugdíjpénztárakra vonatkozóan vagyonnal súlyozott hozamráta nem számítható, a választható portfoliós rendszert működtető és azt nem működtető pénztártípusok különbözősége miatt - hívja fel a figyelmet a felügyelet.

A tavalyi évben a hazai magánnyugdíjpénztárak klasszikus portfólióinak összesített, vagyonnal súlyozott nettó átlaghozama 12,13 százalék, kiegyensúlyozott portfóliói nettó átlaghozama 16,56 százalék, növekedési portfóliói nettó átlaghozama pedig 15,66 százalék volt. A szektor egészére nézve a vagyonnal súlyozott nettó átlaghozam 15,64 százalék volt.

Ami az egyes pénztárakat illeti, a 2012-es nettó hozamok között nem számít ritkaságnak a 20 százalékot közelítő érték (ebbe a körbe tartozik többek közt az OTP Mnyp. növekedési, az Aranykor és az MKB kiegyensúlyozott, az életút D és a Bizalom dinamikus portfóliója), miközben a legrosszabb teljesítmények ennek harmadára, 6-7 százalékra rúgnak. (A részletes lista itt érhető el a felügyelet honlapján, PDF-formátumban.)

A PSZÁF az egyes pénztárak nettó hozamrátái és azok referencia-hozamai mellett a 2003-2012 közötti átlagos éves hozamrátákat, illetve az egyes piaci szereplők elmúlt tíz évi vagyonnövekedési mutatóit is közzétette. A tízéves átlagos hozamráta a vagyonkezelői teljesítményt jellemzi, a vagyonnövekedési mutató a pénztártagok egyéni számlájának átlagos hozamát tükrözi.