A fideszes Szabó Zsolt a hal-vad-erdész lobbi javaslatait terjesztette a parlament elé. Javaslata szerint az agrártárca fejezetén belül olyan átcsoportosításokra lenne szükség, amely 210 millió forinttal emelné a halgazdaságok 425 millió vadgazdálkodás támogatását. A magánerdészetek felújítására összesen 802 millió forintos támogatást javasol a honatya többek közt a nemzeti parkok büdzséjéből. Mivel a javaslat egy minisztériumon belüli átcsoportosítást érint a javaslatról csak december elején szavaznak a képviselők.

A MSZP megkönnyítette a képviselők a dolgát, ugyanis egy 36 oldalas módosító javaslatban nyújtotta be a 2012-es költségvetést módosító javaslatait. A javaslatok között szerepel, hogy a jövő évi inflációs tervezetet a kormány által javasolt 4,2 százalékról emeljék 5,2 százalékra - és ezzel a módosított indexszel emeljék meg a nyugdíjakat illetve azon szociális ellátásokat (gyes, gyet) is, amelyeket amúgy már hosszú évek óta nem emeltek a kormányok.

Csökkentenék a kiadásokat

A MSZP ellenzékben láthatóan megtalálta a spórolás módját. A szocialisták gyakorlatilag minden költségvetés intézmény kiadási előirányzatát jó pár milliárd forinttal húznák meg - így teremtve mozgásteret az általuk javasolt kiadásokhoz. Természetesen a javaslat elfogadásának nulla az esélye, így csak érdekességként érdemes ezzel foglalkozni.

Az MSZP módosító javaslata önmagában több száz tétel érint, így ha nem csomagban szavaznak róla, ez több száz szavazást igényelne. Ezt vélhetően megússzák a képviselők, az elmúlt évtizedben kialakult gyakorlat ugyanis lehetővé teszi, hogy a nagy csomagokról egyben döntsenek a képviselők. Ezzel együtt már előre borítékolható a több órás szavazás.

Az MSZP szerint az egyszeri adócsökkentésekkel a kormány válságba sodorta a költségvetést: a következő évek strukturális hiánya elérheti GDP 5-7, 15 éves távlatban pedig a GDP 10-15 százalékát. A büdzsé tehát fenntarthatatlan, így a kormány államadósság-csökkentési terve is megbukott. Mivel a gondok okozója az adórendszer - vagyis, hogy a kormány több száz milliárdos bevételről mondott le a semmiért - ezért az alternatív költségvetési javaslatukban újra a kétkulcsos személyi jövedelemadózás bevezetését javasolják. Ezért cserébe az alacsonyabb jövedelműek adójóváírását növelnék - a kormány az adójóváírást ezzel szemben meg fogja szüntetni.

Teljes adóátrendeződést akar az MSZP

Emellett javasolják a társasági adó csökkentésének visszavonását a 50-500 millió forint árbevételű cégeknél - mondván, az adó 19-ről 10 százalékra való mérséklése semmilyen foglalkoztatás-növelő hatással nem járt. Ennek fejében viszont a munkaadói járulék három százalékpontos mérséklését javasolják. Mivel MSZP-nek - de az egész ellenzéknek - semmi esélye a kormánypártok nélkül egy ilyen javaslat keresztülviteléhez, az egész alternatív költségvetés okafogyottnak nevezhető.

A Fidesz megkötné a kormány kezét

A Fidesz megkötné a kormány kezét - ugyanis egy módosító javaslatban arra tesznek javaslatot, hogy a költségvetés 150 milliárdos országvédelmi tartalékát, illetve 50 milliárdos kamatkockázati tartalékát csak szeptember 30. után használhassa fel a kabinet. Erre is csak abban az esetben kerülhetne sor, ha az akkori adatok szerint az év végi 2,5 százalékos GDP-arányos hiánycél teljesülését nem fenyegeti semmi.

A kormány gazdaságpolitikájának egyik sarokköve az egykulcsos szja-rendszer, ehhez már csak politikai okokból is körömszakadtáig ragaszkodik. Arra jelenleg nincs jel, hogy a kormánytöbbség e kérdésben megváltoztatná a véleményét - hiszen még az sem lehet tisztán látni, hogy a kormány mit akar. Fideszes képviselők a múlt héten számos - a kormány javaslatának ellentmondó - javaslatot terjesztetek elő, elég csak az eva megszüntetésére, vagy továbbéltetésére gondolni. Nehezen lehet elképzelni, hogy egy olyan centralizált pártban, mint amilyen a Fidesz, ilyen javaslatok a kormány tudta nélkül előkerülhetnek. A kormányzat tétovaságára utal, hogy pár hét leforgása alatt az adórendszert alapjaiban érintő javaslatokat terjesztenek elő kormánypárti képviselők.