Napok óta az ország minden pontjáról érkeznek hívások bajba jutott kis denevérek miatt. Többségében segíteni szeretnének a kisemlősökön, de érkezett olyan hívás is, ahol a telefonáló szomszédja sajnos eltaposta a védett állatokat - foglalta össze a rendkívüli helyzetet Lehoczky Krisztián, a Mályi Természetvédelmi Egyesület elnöke és a Madármentő Állomás mályi vezetője.

Elsősorban lépcsőházakban, panelépületek környékén találkozhatunk denevérekkel. A hideg időjárás miatt bizonyos esetekben a telelőrések és telelőhelyek áthűlhetnek, a denevérek pedig utolsó tartalékukat felélve próbálnak menekülni a hideg elől. A téli álmukból ébredő állatok mostanra már részben felélték az elraktározott energiatartalékukat, az ébredéssel pedig további energiát vesztenek - s mivel nem marad erejük repülni, leeshetnek a földre.

Aki földre hullott denevért talál, könnyen megmentheti az életét.

  • Szerezzen egy jól zárható kartondobozt, amire fúrjon apró szellőzőréseket.
  • Kesztyűvel fogja meg a denevért és tegye bele a dobozba! Ha fél tőle, akkor kartonpapírral nyúljon alá és így tegye a dobozba.
  • A dobozt vigye fagymentes, meleg helyre.
  • Hívja fel ezt a telefonszámot: 06 30 689 2727. Az, akinek nincs pénz a telefonján, csörgesse meg a számot, a madármentő állomás visszahívja.