Itt vannak a legnépszerűbb munkahelyek és a fizetési igények

A legnépszerűbb munkahelyek a multik, a munkavállalók a legkevésbé vezetői felelősségvállalásra és önálló döntési jogkörre vágynak és közel negyven százalékuk már elégedett lenne havi nettó 100-150 ezer forintos jövedelemmel.
NAPI, 2011. május 24. kedd, 12:41
Fotó:

Május közepére már szinte mindenhol lezárult a tavaszi toborzási szezon, a nagyobb vállalatok mostanra több ezer önéletrajzot gyűjtöttek be, melyek közül kiválaszthatják legújabb munkatársaikat. A szezonról elmondható, hogy nagy volt a mozgás az elmúlt évekhez képest - derül ki a HVG Állásbörze közleményéből.

A vállalatok egyre nagyobb figyelmet fordítanak megjelenésükre, munkáltatói arculatukra, hiszen tudják, hogy úgy tudják a leghatékonyabban elérni a tehetséges munkavállalókat, ha "benne vannak a köztudatban" és mindemellett vonzó módon tudják bemutatni önmagukat, termékeiket, szolgáltatásaikat. Erre természetesen főként a hazai multinacionális vállalatoknál van megfelelő energia és anyagi erőforrás, így nem csoda, hogy az állásbörze látogatói által legideálisabb munkahelynek tartott vállalatai is ilyen cégek közül kerültek ki. Első helyen hazánk egyik legnagyobb beruházója, az AUDI Hungaria végzett, őt követte a MOL Nyrt. és a Bosch csoport Magyarország.

A 4-9. helyen sorrendben a Tesco Globál Áruházak Zrt., a Danone Kft., a Vodafone, a GE , a Nestlé Hungária Kft. és a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. végzett. Népszerűségük köszönhető annak is, hogy ezek a vállalatok kiemelten figyeltek az állásbörzén való megjelenésükre. Az persze nem elég, ha egy munkaadó vonzónak látszik, a tehetséges munkaerőt meg is kell tartani. A tavaszi HVG Állásbörze szervezői megkérdezték a látogatóktól, hogy milyen fizetéssel lennének elégedettek és melyek számukra a legfontosabb szempontok az ideális munkahely kiválasztása során.

A 7490 látogató 38 százaléka 101-150 ezer forintos havi nettó jövedelemmel lenne elégedett, 26,49 százalékuk számára pedig 151-200 ezer forint közötti fizetés vonzó. A válaszadók mindösszesen 8,79 százaléka szeretne havi 300 ezer forintnál magasabb fizetést. A kérdőívből az is kiderül, hogy az ideális munkahelyen a kiszámítható, fix fizetés mellett nagyon fontos tényezővé vált a munka-magánélet egyensúlyának biztosítása, az egyértelmű, világos elvárások és a hosszú távú elhelyezkedési lehetőség. A munkavállalók a legkevésbé vezetői felelősségvállalásra és önálló döntési jogkörre vágynak.

HOZZÁSZÓLÁSOK