Timothy Ash, a Standard Bank londoni befektetési részlegének felzárkózó piacokra szakosodott vezető közgazdásza kommentárjában úgy fogalmazott, hogy a közvetlen rövid távú piaci hatásoknál fontosabbak lesznek a valószínűsíthető "új gazdaságpolitikai impulzusokra" utaló jelek, például az, hogy Orbán Viktor a választásokat letudva "törekszik-e békekötésre" a külföldi nagyvállalatokkal. A Standard Bank londoni szakértője szerint erre szükség lesz, ha a kormány a beruházásokat "magasabb sebességfokozatra" kívánja gyorsítani, és ha emelni akarja a hazai össztermék (GDP) reálnövekedési ütemét.

Timothy Ash szerint fontos lesz az is, hogy a kormány szakítson a rövid távú gazdaságpolitikai "vészintézkedésekkel", és térjen át megnyugtatóbb, stabilabb gazdaságpolitikára. A nagyvállalati szektor nem akar gyakori váltásokat, különösen nem az adópolitikában - hangsúlyozta az elemző.

Magdalena Polan, a Goldman Sachs (GS) bankcsoport londoni befektetési részlegének felzárkózó piacokkal foglalkozó főközgazdásza hétfő hajnali kommentárjában annak a véleményének adott hangot, hogy a Fidesz-győzelem gazdaságpolitikai folyamatosságra vall. A vezető elemző várakozása szerint ez különösen az alacsony államháztartási deficit melletti folytatódó elkötelezettséget jelenti majd, mivel az új kormány nyilván elejét akarja majd venni annak, hogy Magyarország ismét az Európai Unió túlzottdeficit-eljárásának hatálya alá kerüljön. A GS közgazdásza szerint ez az erőteljes költségvetési elkötelezettség kedvez majd a magyar állampapírok keresletének, különösen a külföldi befektetők részéről.

Magdalena Polan ugyanakkor úgy vélekedett, hogy "a Jobbik támasztotta verseny" miatt a Fidesz is "nacionalistább alapállásra" helyezkedhet, és emiatt időbe telhet az átállás a még inkább növekedéspárti gazdaságpolitikára.

A költségvetési fegyelem fennmaradását mindazonáltal más nagy londoni házak is jósolják. A Morgan Stanley globális bankcsoport londoni befektetési részlegének feltörekvő piacokra szakosodott elemzőstábja közvetlenül a választások előtt összeállított hétvégi értékelésében hangsúlyozta, hogy már tavaly is erőteljesen az újbóli túlzottdeficit-eljárás elkerülésének célja határozta meg a magyar költségvetési politikát, jóllehet sokan - tévesen - a kormány költségvetési alapállásának lazulását jósolták.

A költségvetés feletti EU-felügyelet távoltartásának vágya láthatólag sokkal erősebb, mint a törekvés a lazább költségvetési alapállástól várható előnyökre - fogalmaztak a Morgan Stanley londoni elemzői.

A ház szerint ugyanakkor a gazdasági növekedés élénkülése nyomán sokkal kevésbé valószínű a vállalati szektor adóterhelésének az előző kormányzati ciklusban tapasztalthoz hasonló mértékű további növelése.