A kormány 37 milliárd forint zárolását rendelte el a minisztériumoknál az idei kiadásokból - olvasható a most megjelent kormányhatározatban. A pénz közel felét 16,5 milliárdot a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumnak kell megspórolni.

A kormány ezen túl teljes maradványtartási kötelezettséget írt elő a tárcáknak -  577 milliárd forinton kell tartani az előző évek költségvetésből megmaradt maradványokat - vagyis ebből egy fillért sem költhetnek el a tárcák. Ezzel ugyanis újfent a hiánycélt veszélyeztetnék.

A maradványok kezelése minden kormánynak gondot okoz, hiszen tiltó határozat nélkül ezt a pénzt a tárcák elkölthetnék. A probléma súlyát érzékelteti, hogy jövőre az államháztartás pénzforgalmi hiánya 605 milliárd forint lehet - amennyiben viszont a tárcák a maradványok elköltenék, akkor a hiány a duplájára nőne.

A most bejelentett kiadászárolások és maradványtartási kötelezettség annak a döntésnek a "eredménye", amit két hete jelentett be a kormány az idei hiánycél tartásához. Mint ismert a kabinet szerint az idei lassabb - két százalék körüli - növekedés miatt mintegy száz milliárd forintos bevételtől esik el a büdzsé. Ennek ellensúlyozására 40 milliárd forinttal növelnék az áfabeszedés hatékonyságát, 10 milliárd forintot remélnek a gázolaj és az alkoholos terméke jövedéki adójának novemberi emelésből és további tíz milliárd forintot osztalékbevételekről.

A hiányzó 40 milliárd forintot a kormány az idei kiadások zárolásával finanszírozná. Ezt alapozza meg a mostani kormányhatározat.

 

A tárcákat érintő zárolások (milliárd forint)
Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium20,5
Miniszterelnökség0,16
Vidékfejlesztési Minisztérium2,43
Honvédelmi Minisztérium0,89
Belügyminisztérium0,62
Nemzetgazdasági Minisztérium1,75
Nemzeti Fejlesztési Minisztérium16,58
Külügyminisztérium0,75
Uniós fejlesztések0,17
Nemzeti Erõforrás Minisztérium4,55
Összesen30
Helyi önkormányzatok támogatásai2,46
Az állami vagyonnal kapcsolatos kiadások5
Mindösszesen37,46
Forrás: kormányhatározat