Itt volt a legtöbb munkaügyi szabálysértés

Az év első kilenc hónapjában a munkaügyi hatóság az ellenőrzött 13 586 munkáltató 66 százalékánál tárt fel munkaügyi jogsértéseket, amelyek a vizsgálat alá vont 65 066 munkavállalók 68 százalékát érintették - olvasható a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) munkafelügyeleti főosztályának hétfőn közzétett jelentésében.
MTI, 2015. november 16. hétfő, 19:00
Fotó: Napi.hu

A jelentés szerint a több mint 65 ezer munkavállaló 27 százalékát a munkaidő-nyilvántartással, 22 százalékát a munkaidő szabályaival, 19 százalékát a munkabérrel kapcsolatos jogszabályok megsértése, 14 százalékát pedig a feketefoglalkoztatás érintette.

A munkaidő-nyilvántartás hiánya 14 288 munkavállalót érintett az év első kilenc hónapjában, míg egy éve ez a szám még 22 384 volt. A legtöbb jogsértést a feldolgozóipari, valamint a kereskedelemi cégeknél tárták fel, de nagy számban fordult elő az építőipari munkáltatóknál is.

A munkaidővel, pihenőidővel és rendkívüli munkavégzéssel kapcsolatos jogsértések főként a kereskedelem, a vendéglátás és a feldolgozóipar, valamint a személy- és vagyonvédelem területén foglalkoztatott munkavállalókat érintették, összesen 14 518 embert, ami nem jelent érdemi elmozdulást a 2014-es adatokhoz képest. A munkabérrel kapcsolatos jogsértések az összes főbb szabálytalansággal érintett foglalkoztatott közül 9637 embert érintettek a vizsgált időszakban, ami jelentős csökkenés a tavaly feltárt 12 393 esethez képest.

A vizsgálatok szerint a személy- és vagyonvédelem továbbra is a "legfertőzöttebb" ágazatok között van, e cégeknél találták a "feketemunkások" 14 százalékát, ami az előző év azonos időszakához képest 2 százalékpontos növekedés. A vendéglátásban 2014 harmadik negyedévében mért 9-ről idén 10 százalékra nőtt a munkaszerződés és bejelentés nélkül foglalkoztatott munkavállalók aránya - tették hozzá. Azonban az építőiparban, a mezőgazdasági vállalkozásoknál, a feldolgozó iparban és a kereskedelmi vállalkozásoknál: 37-ről 35-re, 8-ról 6-ra, 7-ről 6-ra, illetve 11-ről 9 százalékra csökkent a feketemunkások aránya 2014 azonos időszakához képest.

Az év első kilenc hónapjában 1016 jogsértést elkövető vállalkozást bírságoltak meg a munkaügyi hatóságok, összesen több mint 160 millió forintra.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

pozitiv21, 2015.11.16 22:15

Déli-régióba trükkös szabálysértéseket követnek el munkaadók, munkaügyi felügyelőket simán kijátsszák! Meg félemlítik a munkavállalókat, ha nem azt mondják, amit a unkaadó elvár ellenőrzésnél!
Miért nem lehet a könyvelőket és a cég jogászokat, felelősségre vonni a korrupcióért?
Több a korrupt ügyvéd az országban, mint a tisztességes ügyvéd, miért tehetetlen az igazságügyi minisztérium?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html