Itthon nyoma sincs a fellendülésnek

A hazai beruházásoktól továbbra sem várható növekedés: a jövő hét kedden publikálandó második negyedéves adatoktól a Napi konszenzusa háromszázalékos visszaesést vár. Ez ugyan kisebb, mint az első negyedév 6,4 százalékos csökkenése, de az enyhülő ütem mögött nem áll komolyabb kapacitásbővítés, az leginkább bázishatásokkal magyarázható.
Ádám János, 2010. augusztus 27. péntek, 08:45
Fotó:

A Napi Gazdaság pénteki számának cikke

Az építőipar teljesítménye vélhetően tovább esik a negyedévben, a válság a szektorban még nem érte el mélypontját. Ráadásul itt magas a bázis, mert a beruházók tavaly még ki akarták használni a húszszázalékos áfakulcsot - mondta lapunknak Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője. A többi szektornak, főként a feldolgozóiparnak, lehet köszönhető a csillapodó visszaesés.

A bázishatásokon túl itt még a nagyobb külföldi vállalatok - Mercedes, Hankook - beruházásai segíthetnek, azonban a hazai cégektől nem várhatók bővítések. Ezt alátámasztják az MNB adatai is: a hazai vállalatok nettó hiteltörlesztők, és a kapacitások kihasználatlansága nem ösztönzi őket beruházásokra. A társasági adó változtatása segíthet ugyan a hazai beruházásokon, ám ezt ellensúlyozza a bankadó részleges továbbhárítása.

Az első három hónapban negyedéves alapon 0,5 százalékos növekedést regisztrált a KSH, ám ez egyedi hatásoknak - erőműfejlesztés, honvédségi beruházások - volt köszönhető. Ez feltehetően nem ismétlődik meg, mivel a komolyabb állami beruházások, például útépítések már kifutottak - véli Suppan.

Az MNB szerdán publikált negyedéves előrejelzése is pesszimista: főként a kedvezőtlen lakáspiaci folyamatok miatt a jegybank szakértői rontottak előrejelzésükön. Először az idei utolsó vagy 2011 első negyedévében várható bővülés a beruházásoknál - mondta Samu János, a Concorde elemzője. Itt is elsősorban a bázishatások játszhatnak majd közre a tavalyi második félév kifejezetten rossz teljesítményének köszönhetően, ám a kockázatok nem elhanyagolhatók.

A lassabb amerikai konjunktúra átterjedése Európára a hazai exportcikkek iránti keresletet is visszavetheti, ezért a kivitelre termelő cégeknél az eddigre már felfutó beruházásokat könnyen meghiúsíthatja. Ezért a Concorde szakértője szerint a következő egy évben nem várható komoly fellendülés.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

megalodon, 2010.08.29 11:35

Elöször fizetőképes vevőt kell keresni (külföldön), csak utána jön a kapacitások bővitgetése, meg a beruházás, különben csak pályázati pénzek (mellesleg jogszerü) lenyulása lesz a történet lényege, munka az nem lesz belőle.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html