Jakab Ferenc: nagy az esélye az úgynevezett koinfekciónak

Ha a koronavírus és az influenza együttesen fertőz, annak beláthatatlan következményei lehetnek - mondta Jakab Ferenc virológus az ATV Híradónak.
Szász Péter, 2020. szeptember 29. kedd, 21:06
Fotó: Getty Images

Arról már nyáron is több szakértő beszélt, hogy az ősszel megjelenő nátha, majd influenza, plusz a koronavírus több szempontból is veszélyes lehet. Egyrészt nehezen lehet megkülönböztetni a tüneteket, másrészt nem lehet tudni, hogy a koronavírus hogyan viselkedik akkor, ha egyidejűleg más vírus is jelen van.

Nagyon nagy az esélye az úgynevezett koinfekciónak - mondta Jakab Ferenc, aki szerint ha betartjuk a járványügyi előírásokat, azzal "két legyet üthetünk egy csapásra", hiszen mind a két betegségtől megkímélhetjük magunkat - írja az atv.hu.

A Népszava kedden arról írt, hogy sokan kérik az influenza elleni ingyenes vakcinát, ám azt csak egészségesek kaphatják. Az igénylők tesztelésére viszont nincs lehetőség.

Kemenesi Gábor virológus azt mondta, hogy nem tudják, okozhat-e gondot ha egy tünetmentes covidosnak beadják az influenza elleni oltást. A tapasztalatok szerint azért nem jó például felsőlégúti panaszokkal küszködőknek beadni az influenzaoltást, mert akkor az immunrendszer "el van foglalva"

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Sorathul, 2020.09.30 07:33

@syriaalaeppo@gmail.com:
Influenza szövődményei terén kissé nézz jobban szét.
Van itt még bakteriális tüdőgyulladás, a krónikus hörghurut fellángolása, agyi keringészavar, szívinfarktus, toxikus sokk tünetegyüttes, agyhártyagyulladás és agyvelőgyulladás, veseelégtelenség, anyagcsere-betegségek...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

syriaalaeppo@gmail.com, 2020.09.30 07:30

Influenza: felsőlégúti betegség. Szövődménye lehet: bakteriális felülertőzés, tüdőgyulladás ami időben elkezdett hatásos antibiotikum terápiával gyógyítható. Védőoltás van ellene.

COVID-19: immunológiai betegség. Eddig megismert szövődményei: szívizom- és agysejt elhalás, veseelégtelenség, súlyos kétoldali tüdőgyulladás ami lélegeztetéssel sem gyógyítható, krónikus fáradtság, depresszió...és mivel csak háromnegyed éve ismerjük a hosszútávú szövődményei még ismeretlenek.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html