Jakab Ferenc: Magyarországon brutálisan tombol a járvány

Magyarországon most brutálisan tombol a koronavírus-járvány, Spanyolországot és Olaszországot is megelőzve, Franciaország után a 2. helyre kerültünk az EU-n belül a lakosságra vetített terjedési számokkal - mondta Jakab Ferenc virológus, a víruskutató akciócsoport vezetője a Pécsi Tudományegyetem Covid-19, tanulságok és aktualitások című online előadásán.
Szepesi Anita, 2020. szeptember 15. kedd, 18:30
Fotó: Getty Images

Senkit ne tévesszen meg, hogy most a fiatalok fertőződnek, az esetszámok növekedése után 5-7 héttel nő a halálesetek száma. Ma már 18-an vannak lélegeztetőgépen, 80 százalékuk sosem jön le róla. Ezek a halálestek a következő hetekben nagyon meg fognak emelkedni. Semmi jót nem jósolhatunk a következő hetekre - fogalmazott Jakab Ferenc. A virológus szerint a friss számok alapján Magyarországon brutálisan tombol a járvány lakosságarányosan a terjedésben megelőztük Spanyolországot és Olaszországot is, az EU-n belül Franciaország után a másodikak vagyunk.

Most a 30 év alattiak körében terjed a betegség, ezért szorulnak kevesen kórházi ellátásra, azonban megvan a kockázata, hogy átterjed az idősebbekre is, amit csak a járványügyi szabályokkal lehet fékezni, a maszkhasználattal, távolságtartással. Ha az idősebbek is megfertőződnek, a kórházi esetek és a halálesetek száma is nőni fog.

Az előadáson kiderült, Magyarországon a világon elérhető tesztek mindegyike megtalálható, azonban reagensből lehet majd hiány.

Ezt a járvány csak a vakcina fogja megállítani - mondta Jakab Ferenc, a járványügyi intézkedések csak fékezhetik, megállítani nem tudják. Jelenleg a mintegy 130 fejlesztésből 6-8 jutott a klinikai vizsgálatok fázis 3-as  szakaszába, a már forgalomba került orosz vakcinával ezt nem várták meg, a már a fázis 2-es szakaszban törzskönyvezték.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

tretyakov, 2020.09.16 08:08

Víruskutató Akciócsoport? Talán inkább Vészmadár Akciócsoport!
Emberek, térjetek már észre. EZ NEM EBOLA!
Különben is: "Destiny is all"
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

V0LE, 2020.09.16 01:31

@Suzywong: Ez is csak azt bizonyitja, hogy a media barmire kepes az emberi hulyeseg miatt. Mar nem az szamit, hogy mi micsoda, hanem hogy mit mondanak rola. A WHO ezt rendesen tultolta az emberi hulyeseg meg ratett egy lapattal.
Nem lesz rola statisztika, de szinte biztosra veszem, hogy a virus maga kevesebb emberrel vegzett mint amennyivel a lezaras kovetkezmenyei vegeznek ( csod miatti ongyilkossagok, korhazi varolistak / elhalasztott mutetek, vizsgalatok es egyebek ).
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Suzywong, 2020.09.15 23:41

ha így haladunk , akkor lassan már több, mint tizedannyi áldozatot fog szedni ez a covid, mint a 2015 év eleji influenza.

sőt, az sem kizárható , hogy év végére a covid áldozatok száma akár a 2015 év eleji influenza áldozatai számának az ötödét is elérheti!

úgyhogy éberség pelikán elvtárs, a nemzetközi helyzet fokozódik!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html