Bár január első hetében megkétszereződött az influenza tüneteivel orvoshoz fordulók száma, sokan még mindig összekeverik az influenzát a megfázással, az utóbbi időben pedig a fertőző agyhártyagyulladással, miután decemberben két gyermek is életét vesztette a fertőzésben - írta a HírTV.hu.

Napok óta hiába próbálkoznak a gyógyszertárak, nem tudnak rendelni a fertőző agyhártyagyulladás elleni védőoltás egyik, a B típusú vakcinából. Nem csak Budapesten, az egész országban elfogyott a Bexsero oltóanyaga. A most nagyon keresett B típusú vakcinával kapcsolatban azt az információt kaptuk, hogy talán a jövő héten kapunk információt arról, hogy mikor lesz elérhető - mondta Marjai Tamás, a Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetségének szakmai igazgatója.

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézetnél nem tudták megmondani, hogy mikorra szűnik meg a készlethiány, a vakcinákat ugyanis külföldről hozzák be. Szakértők szerint azonban ezzel a jelenleginél is drágább lesz az oltás. Jelenleg a patikai ár 27 ezer forint ampullánként, amiből különböző életkorokban 4-3 illetve 2 kell..

Az ÁNTSZ adatai szerint 2016-ban 48-an fertőződtek meg az agyhártyagyulladást okozó baktérium B törzsétől, közülük nyolcan belehaltak a fertőzésbe.