Januárban kellene nyitnia az első megakaszinónak

Az év végéig kellene beindítani az első kaszinót Bezenyén, ám a beruházó saját weblapján 2012-es nyitást hirdet. A csúszás miatt a magyar állam akár fel is bonthatja a koncessziós szerződést, de a tetemes kötbér kiszabása a minimum.
NAPI, 2010. július 2. péntek, 10:35
Fotó:

Rohamtempóban kell dolgozniuk a kivitelezőknek Bezenye és Hegyeshalom határában, hogy időben elkészüljön Eurovegas, a koncessziós szerződés szerint ugyanis az év végéig kell megnyitni az első kaszinót. A koncessziós pályázatot 2006 januárjában írta ki a Pénzügyminisztérium, és még annak az évnek a végén megállapodást is kötött az Eurovegas Hungary Zrt.-vel. Ennek értelmében az ország első, úgynevezett I. kategóriás kaszinójában legalább száz játékasztal és 1500 játékautomata kell hogy működjön, a kaszinót legalább egymilliárd forint alaptőkével rendelkező, vagy állami többségi részesedéssel rendelkező szervezet, vagy az állami játékszervező kizárólagos tulajdonában lévő gazdasági vagy koncessziós társaság működtetheti. Az Eurovegas Zrt. e követelménynek megfelel, jegyzett tőkéje ugyanis egymilliárd forint.

A koncessziót a szerződés szerint húsz plusz tíz évre kapta meg a társaság, a koncessziós díj pedig kaszinónként éves szinten több mint egymilliárd forintot tesz ki. A szerződésben ugyanakkor az is szerepelt, hogy az első kaszinót határidőre húzza fel és indítsa be a cég. A határidő 2010 végén lejár, vagyis a beruházásnak fél éven belül be kell fejeződnie. Ennek valószínűsége jelenleg csekély, főleg annak tükrében, hogy a társaság 2012-es nyitási tervekről számol be weboldalán.

Ha a zrt. nem tud eleget tenni a szerződésben foglaltaknak, vagyis csak késve tudja megnyitni az első kaszinót, a Nemzetgazdasági Minisztérium többféle döntést is hozhat. A megállapodás szerint jogában áll egyszerűen elállni a szerződéstől, és adott esetben újra kiírhatja a koncessziót. Arra természetesen elvileg bárki jelentkezhet, ám e koncessziókat jellemzően egy-egy társaság bejelentkezése után konkrét beruházásra írja ki a szaktárca. A másik megoldás az, hogy a minisztérium nem áll el a szerződéstől, de a késedelem miatt kötbért vet ki a társaságra. A kötbér napi elszámolású, de éves szinten nagyjából megegyezik a mértéke a koncessziós díjjal. Ez a bezenyei beruházás esetében mintegy egymilliárd forint extra költséget jelenthet - ha valóban csak 2012-ben nyílik meg az első kaszinó. Jelenleg sok dolga nincs tehát a minisztériumnak, hiszen ráér a határidő lejárta után eldönteni, mihez akar kezdeni: szerződést bont vagy kötbért vet ki. A két másik folyamatban lévő vagy előkészítés alatt álló projekt esetében van még egy kis idő. A Hajógyári-szigetre tervezett Álomsziget kaszinójának 2012 júliusában kell megnyílnia a szerződés értelmében, a Sukoróra tervezett, egyelőre teljesen bizonytalan beruházást pedig 2014-ig kellene befejezni.

HOZZÁSZÓLÁSOK